لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۵۳

جزئیات پروندهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده؛ حلقهٔ مفقوده تصاویر بیش از ۲۰ دوربین نظارتی است


ابوالفضل آدینه‌زاده
ابوالفضل آدینه‌زاده

خسرو علی‌کردی، وکیل خانواده ابوالفضل آدینه‌زاده، در گفت‌وگو با رادیوفردا می‌گوید که اطلاعات سپاه پاسداران و اداره اطلاعات خراسان رضوی در پاسخ به استعلامات بازپرس شعبه ۲۱۱ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب مشهد متفقاً اعلام کرده‌اند که ابوالفضل آدینه‌زاده توسط نیروهای ضدشورش هدف گلوله قرار گرفته است.

به‌گفتهٔ آقای علی‌کردی، بازپرس دادسرای عمومی مشهد پس از تحقیقات مفصل به این نتیجهٔ قطعی رسید که ابوالفضل آدینه‌زاده توسط پلیس ضدشورش هدف گلوله ساچمه‌ای قرار گرفته و با این استدلال پرونده را به دادسرای نظامی فرستاد.

ابوالفضل آدینه‌زاده، نوجوان ۱۷ساله، روز شنبه شانزدهم مهر ماه در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» مقابل دانشگاه فردوسی مشهد با شلیک مأموران مسلح جمهوری اسلامی و در اثر اصابت ده‌ها گلولهٔ ساچمه‌ای کشته شد.

شعبهٔ اول دادسرای نظامی خراسان رضوی اما مدعی شده است که «دلیلی متقن و محکم بر استفادهٔ نیروهای نظامی و انتظامی از سلاح ساچمه‌زنی تحصیل نگردید» و به همین دلیل این پرونده مختومه است.

اما وکیل خانوادهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده به رادیوفردا می‌گوید که این حکم غیرعادلانه و غیرمنصفانه است و با هیچ کدام از اصول آیین دادرسی کیفری تطابق ندارد.

جزئیات پرونده ابوالفضل آدینه‌زاده در گفتگو با خسرو علی‌کردی
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
لینک مستقیم

خسرو علی‌کردی برای اولین بار جزئیات پروندهٔ خانوادهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده را در گفت‌وگو با رادیوفردا مطرح کرده است.

  • حکم صادر شده مبنی بر مختومه شدن پرونده برای شما به عنوان وکیل پرونده چه معنایی دارد؟

خسرو علی‌کردی: این حکم برای من غیرمنتظره،‌ غیرعادلانه و غیرمنصفانه است در طول دورانی که مشغول به حرفه وکالت بودم. به لحاظ این‌که این حکم با هیچ کدام از اصول آیین دادرسی کیفری هیچ‌گونه تشابه و تطابقی ندارد.

موضوع مهم در این پرونده این است که ما از بازپرس شعبه اول دادسرای نظامی خواستیم فیلم‌هایی را که در زمان جان باختن جاویدنام ابوالفضل آدینه‌زاده در دوربین‌های اطراف دانشگاه فردوسی و همچنین اطراف ایستگاه مترو و سازمان کنترل ترافیک مشهد ضبط شده، استخراج و بازبینی بکنند تا موضوع کاملاً روشن شود. حلقهٔ مفقودهٔ ما در این پرونده همین است.

علی‌رغم این‌که بازپرس شعبه ۲۱۱ مشهد در روز ۱۱ مهر ۱۴۰۱ دستور داد که تمام فیلم‌های موجود در دوربین‌های اطراف استخراج و در پرونده ثبت و ضبط شود، متأسفانه تا الان که با شما صحبت می‌کنم، علی‌رغم درخواست‌های مکرر و متعددی که دادیم، هیچ فیلمی برای بنده یا خانوادهٔ جاویدنام ابوالفضل آدینه‌زاده نمایش داده نشده و این موضوع بر شبهات و زوایای پنهان این پرونده اضافه می‌کند.

  • این شبهات چیست؟ بیانیهٔ خانواده ابوالفضل آدینه‌زاده می‌گوید که ما مطمئن و آگاه هستیم که نیروی یگان ویژه مشهد قاتل ابوالفضل است. ممکن است در این مورد توضیح دهید؟

آقای بازپرس در متن قرار نهایی که صادر کرده، به اسم یکی از کسانی که در حین گلوله‌خوردن ابوالفضل آدینه ‌زاده به او کمک کرده و ابوالفضل را بعد از تیر خوردن به بیمارستان برده‌، اشاره کرده است.

این خانم را بعد خواسته‌اند و شناسایی کرده‌اند. ما می‌گوییم شما به چه کیفیت این خانمی را که به ابوالفضل آدینه‌زاده کمک کرده و او را به بیمارستان برده شناسایی کرده‌اید؟ از چه طریقی شناسایی کردید؟ قدر مسلم از طریق دوربین‌ها ایشان را شناسایی کردید، چون ایشان ابوالفضل آدینه‌زاده را به بیمارستان برده و بعد هم به خانهٔ خودش رفته. ولی با فاصلهٔ خیلی کمی این خانم را شناسایی کردید،‌ آوردید بازجویی و اظهاراتش را گرفتید. قدر مسلم با دوربین‌هایی که آن‌جا بوده این خانم را شناسایی کرده‌اید و غیر از این هیچ موضوع دیگری وجود ندارد.

مطلب دیگر این‌که ما مکرر از بازپرس خواستیم که لیست افراد نظامی را به دادسرا ارائه کنند. یک لیستی آمد که حدود سی چهل نفر افراد نظامی را اسم بردند. از بین این لیست حدود پنج نفر را به صورت رندوم آوردند و در بازپرسی بازجویی کردند و این‌ها جملگی و به‌اتفاق اقرار کرده‌اند که در آن محل حضور داشتند ولی همه می‌گویند که ما تیر را به صورت هوایی شلیک کردیم.

این‌ها نمی‌تواند ما را قانع بکند که تحقیقات به‌صورت مفصل و قانونی صورت گرفته. آن خانمی که ابوالفضل آدینه‌زاده را به بیمارستان برده، یعنی کمک کرده با ماشین شخصی به بیمارستان برده‌اند، در اظهاراتش صراحتاً گفته که ابوالفضل توسط نیروهای با لباس سیاه مورد هدف گلوله‌های ساچمه‌ای قرار گرفته است.

من طی صحبت‌های متعددی که بعد از صدور قرار با پدر ابوالفضل داشتم، ایشان به‌ ضرس‌ قاطع می‌گوید که پلیس ضدشورش ابوالفضل را مورد هدف قرار داده است.

  • گفتید افراد نظامی در بازپرسی گفته‌اند که به صورت هوایی شلیک کرده‌اند اما در رأی صادرشده توسط بازپرس هرگونه تیراندازی رد شده و آمده که «دلیل متقن و محکم بر استفاده نیروهای نظامی انتظامی از سلاح ساچمه‌زنی تحصیل نگردیده».

ما این نظر بازپرس (دادسرای نظامی) را قویاً رد می‌کنیم. به لحاظ این‌که بعد از این‌که پرونده در شعبه ۲۱۱ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب مشهد تشکیل شد، بازپرس (دادسرای عمومی و انقلاب) دستورات ویژه‌ای را درخصوص جمع‌آوری ادله صادر کرد و نهادهای امنیتی در محل حادثه حضور پیدا کردند.

بازپرس شعبه ۲۱۱ بعد از انجام تحقیقات مفصل و استعلاماتی که از اداره اطلاعات و اطلاعات سپاه گرفت، این نهادها متفقاً گفتند که نیروهای ما نزدند بلکه پلیس ضدشورش ابوالفضل آدینه‌زاده را مورد هدف قرار داده است.

بازپرس دادسرای عمومی مشهد پس از تحقیقات مفصل به این نتیجهٔ قطعی رسید که ابوالفضل آدینه‌زاده توسط پلیس ضدشورش هدف گلولهٔ ساچمه‌ای قرار گرفته و با این استدلال پرونده را عدم صلاحیت زدند و به دادسرای نظامی فرستادند. یعنی بازپرس شعبه ۲۱۱ خودش را به این دلیل صالح برای رسیدگی ندانست و به لحاظ این‌که ضارب را پلیس ضدشورش تلقی کرد، پرونده را به شعبه اول دادسرای نظامی استان خراسان رضوی فرستاد.

  • علی‌رغم شواهدی که شما دارید و بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب هم چنین نظری داده بود، چرا الان بازپرس دادسرای نظامی چنین رأیی صادر کرده؟

من انگیزهٔ آقای بازپرس (دادسرای نظامی) را متوجه نشدم که چرا رأیی با چنین استدلال‌های پیش‌پاافتاده و ضعیف صادر کرده است.

روایت خانوادهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده این است که ما رفتیم و شمردیم در اطراف دانشگاه فردوسی و اطراف ایستگاه مترو و زیرگذری که تیر به ابوالفضل آدینه‌زاده خورده، بیش از ۲۰ تا ۲۵ دوربین نصب بوده است. متاسفانه آقای بازپرس در پرونده‌ای به این اهمیت به سه خط اکتفا کرده است. اگر دقت بفرمایید، در قرار نهایی با سه خط قرار منع پیگرد صادر کرده که این برای ما جای بسی تأمل و سؤال است.

  • در رأی صادرشده از سوی بازپرس دادسرای نظامی بندی وجود دارد که خانوادهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده را به دریافت دیه از بیت‌المال «ارشاد» می‌کند. این ارشاد از نظر حقوقی چه معنایی می‌دهد و خانواده چه نظری دارند؟

خانوادهٔ جاویدنام ابوالفضل آدینه‌زاده در جلسات متعددی که برگزار شده قویاً دریافت دیه را رد کرده‌اند به لحاظ این‌که این مورد از موارد دریافت دیه از بیت‌المال نیست. موارد دریافت دیه از بیت‌المال زمانی است که مأموری در حین انجام وظیفه صدمه زده و این مأمور مطلقاً قابل شناسایی نیست. یا در زمانی که قاضی در میزان مجازات اشتباه کرده یا عدم دسترسی به جانی.

موکلین بنده آقای علی آدینه‌زاده و خانم گلدسته حسینی اعتقاد بر این دارند که موضوع قتل ابوالفضل آدینه‌زاده از مواردی نیست که به بیت‌المال مراجعه کنند و دیه فرزندشان را از بیت‌المال بگیرند. به لحاظ این‌که به علم و آگاهی رسیده‌اند که فرزندشان توسط پلیس ضدشورش کشته شده و بازپرس مکلف است که تمام ادله اثباتی جرم را در نظر بگیرد و با تحقیقات مفصل، قاتل یا قاتلین فرزندشان را شناسایی و معرفی و نهایت‌الامر، مجازات بکند.

خانوادهٔ جاویدنام ابوالفضل آدینه‌زاده تأکید داشتند که تحت هیچ شرایطی حاضر به دریافت دیه نیستند و صرفاً خواهان شناسایی قاتل فرزندشان هستند.

  • الان که پرونده مختومه شده، شما به عنوان وکیل پرونده چه راهی قصد دارید طی بکنید و چه اقدامی خواهید کرد؟

مختومه شدن صرفاً در بازپرسی شعبه اول دادسرای نظامی استان خراسان رضوی است. ما یک مهلت قانونی داریم که نسبت به این قراری که این بازپرس صادر کرده اعتراض کنیم و ظرف ۱۰ روز اعتراض خودمان را ثبت خواهیم کرد تا پرونده جهت رسیدگی به اعتراض ما به دادگاه نظامی یک استان خراسان رضوی ارجاع شود.

در صورتی که دادگاه نظامی اعتراض ما را رد بکند، دیگر پرونده مختومه می‌شود و جایی برای اعتراض وجود نخواهد داشت.

  • خسرو علی‌کردی (سمت راست) در کنار خانوادهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده بر سر مزار او
    خسرو علی‌کردی (سمت راست) در کنار خانوادهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده بر سر مزار او
    آقای علی‌کردی، خود شما هم به دلیل پی‌گیری این پرونده بازداشت شدید و با قرار وثیقه آزاد هستید و متهم به تبلیغ علیه نظام شده‌اید. اعضای خانوادهٔ ابوالفضل هم همین‌طور. الان وضعیت پروندهٔ شما و اعضای خانوادهٔ ابوالفضل به چه صورت است؟

آقای علی آدینه‌زاده و خانم مرضیه آدینه‌زاده اخیراً جهت اخذ آخرین دفاع به بازپرسی شعبه ۹۰۳ دادسرای انقلاب مشهد احضار شدند و آخرین دفاعیات‌شان در خصوص اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی، اخذ شد.

ما دفاع کردیم که فعالیتی که موکلین من داشتند، صرفاً دادخواهی قتل ناجوانمردانهٔ ابوالفضل آدینه‌زاده بوده نه فعالیت تبلیغی علیه نظام. ما منتظر هستیم که آقای بازپرس شعبه ۹۰۳ نسبت به این موضوع تعیین تکلیف بکند و موکلین بنده با قرار تأمین کیفری فعلاً آزاد هستند.

  • پروندهٔ خود شما چطور؟

پروندهٔ خود بنده در شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی هادی منصوری در حال رسیدگی است و تاریخ ۲۲ آبان برای بنده جهت شرکت در جلسهٔ دادگاه با عنوان فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی به نفع گروه‌های معاند رسیدگی خواهد شد.

  • 16x9 Image

    فرشته قاضی

    فرشته قاضی از پاییز ۹۹ به تحریریه رادیوفردا پیوست. او که بیش از دو دهه سابقه روزنامه‌نگاری دارد، در ایران به ویژه در حوزه سیاست داخلی، دولت و مجلس، فعالیت می‌کرد. در یک دهه گذشته نیز پس از خروج از ایران او با روزآنلاین، یورونیوز، و بی‌بی‌سی فارسی همکاری می‌کرد که محصول این دوره صدها گفت‌وگو و گزارش اختصاصی مرتبط با سیاست داخلی و حقوق بشر در ایران است.

XS
SM
MD
LG