لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۲۶

ایران «حادثه» تاسیسات غنی‌سازی نطنز را «تروریسم هسته‌ای» اعلام کرد


نمایی از تاسیسات هسته‌ای نطنز که توپ‌های ضدهوایی در آن نیز مشخص است.
نمایی از تاسیسات هسته‌ای نطنز که توپ‌های ضدهوایی در آن نیز مشخص است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز یکشنبه ۲۲ فروردین حادثه رخ داده در تاسیسات نطنز را «تروریسم هسته‌ای» خواند و گفت که «حق خود را برای اقدام علیه عاملان و آمران و مباشران محفوظ می‎دانیم».

علی اکبر صالحی در اظهاراتی که خبرگزاری‌های ایران آن را بازتاب داده‌اند بدون اشاره به جزئیات حادثه روز یکشنبه در تاسیسات نطنز گفت که «اقدام امروز علیه مرکز غنی‎سازی نطنز نشان دهنده شکست مخالفان پیشرفت‎های هسته‎ای و مذاکرات است».

او از جامعه بین‌المللی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواست تا به گفته او با این «تروریسم هسته‌ای» برخورد کنند و گفت که هدف از عاملان این حادثه، «جلوگیری از توسعه چشمگیر صنعت هسته‌ای از یک سو و مذاکرات موفق برای رفع تحریم‌های ظالمانه است».

این حادثه یک روز پس از آن اتفاق افتاد که ایران اعلام کرد «مرکز مونتاژ سانتریفوژهای پیشرفته» نطنز را که تیرماه سال ۹۹ در جریان یک حادثه تخریب شد دوباره راه‌اندازی کرده است.

مقام‌های ایران می‌گویند حادثه روز یکشنبه در بخشی از شبکه توزیع برق مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی روشن نطنز رخ داد که «خوشبختانه صدمات انسانی و آلودگی به دنبال نداشت اما این اقدام موجب قطع برق در بخشی از این مجتمع شد».

اسرائیل که بارها مخالفت خود را با بازگشت آمریکا به برجام اعلام کرده، در برخی گزارش‌های رسانه‌ای به دست داشتن در این حادثه متهم شده است.

در همین زمینه، شبکه دولتی «کان» اسرائیل خبر داد که این حادثه، کار اسرائیل و نتیجه «حمله جدید سایبری این کشور به ایران» بوده است.

شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل نیز به نقل از «منابع اطلاعاتی غرب» که نامی از آن‌ها نبرده است، اعلام کرد که موساد، سازمان جاسوسی و عملیات ویژه اسرائیل در خارج، عامل خرابکاری عامدانه امروز در سایت نطنز بوده است.

دشوار بتوان باور کرد که این یک حادثه بوده است. اگر این حادثه نبوده باشد، که ظاهرا چنین است، می‌توان گفت که کسی سعی می‌کند این پیام را برساند که ما می‌توانیم پیشرفت ایران را کند کنیم و خط قرمزهایی داریم. آن همچنین این پیام را می‌رساند که تاسیسات حساس هسته‌ای ایران «نفوذپذیر» است.
یوئل گوزانسکی، محقق ارشد در موسسه مطالعات امنیت ملی تل‌آویو

مقام‌های رسمی اسرائیل در این زمینه سکوت کرده‌اند.

در همین حال، یوئل گوزانسکی محقق ارشد در موسسه مطالعات امنیت ملی تل‌آویو گفته است: «دشوار بتوان باور کرد که این یک حادثه بوده است. اگر این حادثه نبوده باشد، که ظاهرا چنین است، می‌توان گفت که کسی سعی می‌کند تا این پیام را برساند که ما می‌توانیم پیشرفت ایران را کند کنیم و خط قرمزهایی داریم».

وی افزود: آن همچنین این پیام را می‌رساند که تاسیسات حساس هسته‌ای ایران «نفوذپذیر» است.

به رغم گزارش‌های منابع اسرائیلی و همچنین تایید رئیس سازمان انرژی اتمی ایران مبنی بر دست داشتن عوامل خارجی در این اتفاق، سرپرست گروه فنی بررسی حادثه در گفت‎وگو با سایت «نورنیوز»، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، گفته که اخبار برخی رسانه‌های خارجی در خصوص علت حادثه امروز «صرفا فضاسازی رسانه‌ای است و پایه و اساس واقعی ندارد».

به گفته وی که نامش فاش نشده است، «گروه فنی در حال بررسی علت رخداد امروز هستند».

این مقام افزوده است: «مجموعه احتمالات ممکن در خصوص بروز این حادثه به دقت در حال بررسی است و به محض مشخص شدن علت قطعی حادثه، اطلاع‌رسانی لازم انجام خواهد شد».

تیرماه پارسال نیز حادثه مشابهی در مرکز مونتاژ سانتریفوژها در تاسیسات نطنز رخ داد و مقام‌های جمهوری اسلامی وعده اطلاع‌رسانی درباره آن دادند ولی هیچ‌گاه بررسی‌ها پیرامون آن منتشر نشد.

بخش عمده‌ای از تاسیسات هسته‌ای نطنز در زیرزمین ساخته شده است تا از حملات هوایی «دشمن» در امان باشد. نخستین بار در سال ۱۳۸۱ وجود این تاسیسات افشاء شد و از آن زمان در مرکز توجهات رسانه‌ای جهان بوده است.

حادثه نطنز در زمانی اتفاق افتاده است که ایران و آمریکا از هفته پیش مذاکرات غیرمستقیم خود را برای بازگشت به تعهدات‌شان در چارچوب برجام و رفع احتمالی تحریم‌های واشینگتن علیه تهران، آغاز کرده‌اند ولی این گفت‌وگوها هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.

هفته آینده قرار است دور جدید مذاکرات در وین پایتخت اتریش از سر گرفته شود.

ایران می‌گوید که آمریکا باید بیش از ۱۵۰۰ تحریم دوران دولت دونالد ترامپ را لغو کند تا به تعهدات خود در برجام بازگردد. واشینگتن این درخواست را رد کرده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، آسوشیتدپرس و رادیو فردا/ک.ر
XS
SM
MD
LG