لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۳۳

«داره می‌ریزه»؛ از مولودی‌خوانی تا دستمایه‌ای تازه برای طنز


مصطفی قدمگاهی، مداح اهل مشهد
مصطفی قدمگاهی، مداح اهل مشهد

این روزها ترانه‌ای به نام «داره می‌ریزه» که به مناسبت زادروز امام هشتم شیعیان، سروده شده و توسط مصطفی قدمگاهی، مداح مشهدی، اجرا شده به خاطر ضرباهنگ متفاوتش به سرعت در فضای مجازی پخش و دست به دست شده است.

استقبال از این ترانه البته در فضای مجازی بیشتر به شکل ریمیکس (بازپردازش) همراه با رقص و دابسمش (لب‌خوانی طنزآمیز) است که این امر باعث بروز واکنش منفی در رسانه‌های داخلی شده‌است.

خبرگزاری فارس استفاده مداحان از سبک‌های شاد را «افسارگسیختگی» لقب داده و خبرگزاری ایسنا نیز در گفت‌وگویی با مصطفی قدمگاهی از قول او نوشته که او در خواندن این آهنگ «اشتباه» کرده است.

روزنامه «شهروند» نیز در مقاله‌ای انتقادی این‌گونه تیتر زده‌است: «در حاشیه نوایی که این روزها در فضای مجازی تکرار می‌شود؛ اعتباری که داره میریزه!»

این آهنگ در اصل ساخت سال ۹۵ و ملودی آن، به گفته مصطفی قدمگاهی، از یکی از خواننده‌های «مجوزدار» داخلی به نام علیرضا روزگار است، ولی متن اصلی آن شعری عاشقانه بوده است.

این آهنگ پیش از این با متن «داره می‌ریزه» توسط مداحی به نام جواد مقدم خوانده شده بود و مصطفی قدمگاهی نیز اخیراً همین متن را با همان ملودی خوانده است.

بخشی از متنی که مصطفی قدمگاهی، مداح مشهدی، روی این آهنگ خوانده این است: «داره می‌ریزه؛ گُله که از آسمون، داره می‌ریزه رو سرِ زمین و زمون/ داره می‌ریزه، می‌ریزه// داره می‌ریزه از آسمون؛ ستاره ملک/ می‌ریزه باز خدا رو سفره‌ها؛ نمک// می‌ریزه، داره می‌ریزه، می‌ریزه/ خبر اومده سر زده سپیده؛ مبارکه قدمِ نورسیده/ ‏مهمونیه، چراغونیه…»

امیرمهدی ژوله، فیلم‌نامه‌نویس و بازیگر، از اولین افراد معروفی بود که در کلیپ کوتاهی آهنگ «داره می‌ریزه» را بر روی بخشی از فیلم کمدی ایرانی «سامورایی در برلین» (اکران ۱۳۹۸) گذاشته و آن را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد. این باعث شد تا بعد از او، ساخت کلیپ با این آهنگ محبوبیت زیادی پیدا کند و در شبکه‌های مختلف به سرعت پخش شود.

در بسیاری از این کلیپ‌ها با محتوای ترانه شوخی‌هایی شده مانند پخش صحنه ریختن تلنباری از وسایل، یا ریختن گُل و موارد دیگری که به نوشته ایسنا «برخی اهانت‌آمیز و خارج از شئونات اسلامی‌اند».

در پی جنجالی شدن این ترانه مذهبی (که نام سبک آن مولودی‌خوانی است) خبرگزاری ایسنا در مصاحبه‌ای از مصطفی قدمگاهی پرسیده که «آیا دوباره حاضرید همین مولودی را بخوانید؟ یعنی از این کار پشیمان نیستید؟»

او در جواب می‌گوید: «نمی‌شود گفت پشیمان نیستم اما از محتوای شعر دفاع می‌کنم. البته شاید اگر قرار باشد بخوانم دیگر با این آهنگ و به این تندی نخوانم. به هر حال فقط معصومین هستند که پاک و مطهرند و انسان ممکن‌الخطاست. نباید به خاطر خطای یک نفر او را بکوبیم و تخریبش کنیم و به او تهمت بزنیم. من به خاطر آهنگی که خواندم اشتباه کردم و قبول دارم اما شعر هیچ ایراد و مشکلی نداشت و ندارد».

او در ادامه توضیح می‌دهد که «شعر متعلق به شاعری است که بنده شعر را از کانال ایشان برداشتم که شاعرش خواستند گمنام باشند؛ ولی اینکه الان رسانه‌ای شده جای سؤال است. مشخص نیست چطوری و چه کسی این مولودی را از کانال بنده برداشته و فرستاده برای خانمی به نام «ت. ب» که در کاناداست و ایشان هم مولودی را تبدیل به دابسمش کرده و در پیج اینستاگرام خود گذاشته که از اینجا شروع شد و بیش از ۵۰۰ هزار بازدید در این پیج داشت و کم‌کم دابسمش‌های مختلفی در داخل هم برای این مولودی ساخته شد».

اما این مداح در عین حال از عملکرد کلی خود دفاع کرده و می‌گوید: «به هیچ عنوان اینکه وهن اهل بیت بوده را قبول ندارم. خیلی‌ها سبک‌ها و اشعار و آهنگ‌هایی خوانده‌اند که بسیار بدتر از این آهنگ بوده‌است و اینجور مورد هجمه قرار نگرفته‌اند. مثل آن مداحی که می‌خواند «نوار مغز سرم در محضر دکترا خط خطی و …».

با وجود این توضیحات مصطفی قدمگاهی، انتقادها در رسانه‌های داخلی از او بالا گرفته و برای نمونه خبرگزاری فارس در این مورد مصاحبه‌ای با سجاد محمدی «شاعر آیینی» کرده که وی در آن می‌گوید: «او دلیل شکل‌گیری مولودی‌هایی مانند 'داره می‌ریزه' کم‌سوادی مداح و شاعر است… مداحی که پشت تریبون در هر مجلسی قرار می‌گیرد، باید سواد داشته باشد.»

این شاعر می‌افزاید: «امروز صفحه مجازی این مداح ممکن است پررفت‌وآمدترین صفحه باشد، اما این مراجعات آبرویی به این فرد نمی‌بخشد، زیرا بی‌شخصیتی را به بار آورده‌است. البته تحلیل بنده این است که شاید این فرد ناخواسته وارد این ماجرا شده‌است.»

روزنامه «شهروند» نیز در مقاله‌ای از این‌که این ترانه و آهنگ دست‌مایه شادی و «انواع شوخی‌ها شده‌» ابراز ناراحتی کرده و نوشته است که «امر به معروف و نهی از منکر در همه جنبه‌های زندگی اهمیت دارد و فقط در حوزه‌های پوشش محدود نشده‌است.»

آهنگ اصلی علیرضا روزگار، خواننده مجوزدار، با متن اصلی او:

منابع: ایسنا، فارس، شهروند، کندونیوز، شبکه‌های اجتماعی / پ.پ
XS
SM
MD
LG