لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۹

آزمایش دو داروی «معجزه‌آسا» در پی واکسیناسیون گسترده


نتایج تحقیقات گسترده عملی به روی میلیون‌ها اسرائیلی واکسینه شده در برابر کرونا ثابت کرده است که تنها شش صدم درصد از آنها ویروس کرونا گرفته، اما هیچ یک نیز دیگر به سختی بیمار نشدند.

تحقیقات پزشکی که همزمان از سوی بیمارستان‌های پیشرفته اسرائیلی به روی میلیون‌ها شهروند واکسینه شده انجام شده نشان داده که شمار افراد ۶۰ ساله به بالا که بعد از دریافت دو دوز واکسن، ویروس گرفته‌اند، «به میزان بسیار دلگرم‌کننده‌ای» کاهش یافته است.

همزمان، دو مرکز بیمارستانی پرآوازه اسرائیل روز پنج‌شنبه، ۱۶ بهمن، به صورت جداگانه بشارت دادند که شاید دو داروی واقعی برای درمان بیماران کرونا را پیدا کرده‌اند که نتایج موفقیت‌آمیزی روی بیماران سخت و حتی در حال مرگ داشته‌اند.

از آغاز روبه‌رو شدن جهان با ویروس کرونا، اسرائیل نه تنها در گام‌های مدیریت بحران کرونا، به یکی از کشورهای سرآمد مبدل شد، بلکه از زمانی که شرکت‌های برتر جهانی سازنده واکسن از پیشرفت در ساخت واکسن ضد کرونا خبر دادند، دولت اسرائیل سریع‌تر از اکثر کشورهای دنیا، توافق‌ دریافت واکسن برای مردم خود را امضا کرد.

دولت اسرائیل تایید کرده که برای واکسن‌هایی که از ماه‌ها قبل از شرکت‌های آمریکایی فایزر و مدرنا سفارش داد، هزینه‌ای چند برابر خریداران دیگر پرداخت کرده، اما استدلال می‌کند که این هزینه در برابر هزینه‌های ناشی از بسته بودن اقتصاد کشورش ناچیز است.

اسرائیل نخستین کشورغیر غربی بود که واکسن‌های فایزر و مدرنا به آن رسید؛ بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و یولی ادلشتین، وزیر بهداشت و درمان، چند بار خود برای استقبال از محموله‌های واکسن‌ها، راهی فرودگاه شدند.

اسرائیل روند واکسینه کردن مردم خود را با اولویت کادر درمان، سالمندان و بیماران زمینه‌ای مسن، از روز ۲۹ آذر آغاز کرد؛ نخست وزیر، رئیس جمهوری، وزیر بهداشت و شمار دیگری از مقامات نخستین افرادی بودند که واکسن را دریافت کردند تا به الگویی برای دیگر شهروندان مبدل شده و به آنها در زمینه بی‌خطری واکسن اطمینان بدهند.

در حالی که روند واکسینه کردن مردم اسرائیل تقریبا همزمان با چند کشور دیگر جهان آغاز شد، اما اسرائیل از همان هفته اول، پیش‌تازی چشمگیر خود را حفظ کرده است؛ پیگیری و سرعت عمل و تجربه در مقابله با رویدادهای دوران بحران، در کنار استقبال چشمگیر مردم، از جمله دلایل موفقیت خیره‌کننده اسرائیلی‌ها در واکسینه کردن است.

اکنون تمامی مردم اسرائیل در سنین بالای ۱۶ سال مجاز هستند تا هر زمان که بخواهند، واکسن را رایگان دریافت کنند. واکسن به یکسان شامل یهودیان، اعراب، و افراد مقیم که اسرائیلی نیستند، پناهندگان کار و زندانیان فلسطینی در زندانهای اسرائیل نیز می‌شود، هرچند که واکسیناسیون فلسطینیان در کرانه باختری و غزه بر عهده تشکیلات خودگردانی است.

تا پنج‌شنبه شب، سه میلیون و ۳۷۱ هزار اسرائیلی دوز نخست واکسن را گرفتند که ۳۶.۳ درصد از کل ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار اسرائیلی محسوب می‌شود؛ یک میلیون و ۹۶۶ هزار تن آنها معادل ۲۱.۱ درصد دوز دوم را نیز تزریق کرده‌اند.

دو میلیون و ۷۵۰ هزار تن از ساکنان اسرائیل افراد زیر ۱۶ ساله‌ هستند که واکسینه نخواهند شد، مگر کودکانی که بیماری‌های زمینه‌ای خاصی دارند.

حال وجود گروه بیش از ۵۶ درصدی از کل جمعیت ۱۶ ساله به بالای این کشور که واکسینه شده‌اند، به محققان پزشکی امکان داده تا اثرات واکسن را به دقت بررسی کنند.

این مطالعات بهتر از آزمایش‌های بالینی انسانی خود شرکت‌ فایزر، نتایج واقعی واکسن را نشان داده است. محققان اسرائیلی می‌گویند که نتایج، عمدتا منطبق با نتایج آزمایش‌های بالینی است؛ اثرات واقعی تا حال نشان داده که واکسن فایزر کارآیی در حد ۹۱ درصد دارد.

اسرائیل بدون پنهانکاری و «با افتخار» تایید کرده که بنیامین نتانیاهو در زمان مذاکرات پیاپی با آلبرت بورلا، مدیرکل فایزر، موافقت کرد تا نتایج اثرات واکسن بروی مردم را به این شرکت اطلاع دهد.

اسرائیل گفته که سابقه درمان و بیماری‌های مردمش را در طول دهه‌ها در رایانه‌ها حفظ کرده و یکی از کشورهای دقیق در این زمینه است، و لذا می‌تواند کمک موثری به پیشرفت بشریت در غلبه بر کرونا باشد.

اسرائیل مردم خود را در تمامی یک ماه و نیم اخیر با واکسن فایزر واکسینه کرده، هرچند که نخستین محموله‌های واکسن مدرنا را نیز دریافت کرده و واکسینه شدن با مدرنا، تنها از حدود یک ماه و نیم دیگر شروع خواهد شد.

اکنون که این شمار زیاد از مردم از نژاد و تبارهای مختلف، در سنین متفاوت شامل زنان باردار، در اسرائیل واکسینه شده‌اند، معلوم شده که تست کرونای تنها شش صدم یک درصد، بعد از دریافت دوز دوم فایزر، مثبت شده اما این مثبت بودن تست به مفهوم بیمار شدن آنها نیست.

۴۱۷ هزار تن از حدود دو میلیون نفری که دوز دوم فایزر را نیز گرفته‌اند در این تحقیق بررسی می‌شوند. آنها اکثرا خود اعضای کادر درمان هستند و لذا مطالعه به روی آنها با دقت بیشتری می‌تواند انجام شود.

حتی یک تن از ۲۵۴ نفر از گروه یاد شده که در روزهای اخیر تست کرونایش مثبت شده، بیمار سخت نیست و نیاز به درمان در بیمارستان، از جمله با روش‌های تهاجمی، پیدا نکرده است.

به نوشته جروزالم پست، خانم دکتر آنات آکازوهار، مسئول اطلاع‌رسانی مرکز درمانی مکابی گفته است هر روز که از دوز دوم واکسن سپری می‌شود، بدن افراد در برابر کرونا قوی‌تر می‌شود و به‌ویژه سالمندان بالای ۶۰ سال نیاز درمانی پیدا نکرده‌اند.

دو داروی «معجزه‌آسا» برای کرونا

در این میان در حالی که واکسن خود اسرائیل نیز در مرحله دوم آزمایش بالینی است، بیمارستان‌های ایخیلوف در تل‌آویو و هداسا در اورشلیم روز ۱۶ بهمن به طور همزمان خبر دادند که شاید برای نخستین بار در جهان دو نوع داروی واقعی برای کرونا یافته باشد، هرچند که این امر نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.

در بیمارستان ایخیلوف داروی EXO-CD24 در مورد ۳۰ بیمار کروناییِ به‌شدت بدحال به کار رفته و به طرز خیره‌کننده‌ای، ۲۹ تن از آنها سریعا از بیماری رهایی یافته و تنها پس از سه روز از بیمارستان مرخص شده‌اند. بیمار سی‌ام نیز درمان شد اما او چند روز بیش‌تر در بیمارستان بستری بود.

پروفسور ندیر آربر از مرکز تحقیقات و مبارزه با سرطان در بیمارستان ایخیلوف، پنج‌شنبه شب گفت این دارو برای پنج روز بر اساس روزانه یک بار، به بیماران داده شد و در ۹۶ درصد آنها کارآیی سریع و فراتر از انتظار داشت.

بیمارستان ایخیلوف اعلام کرد نظر به این موفقیت بزرگ، از وزارت بهداشت اسرائیل اجازه خواسته تا این دارو به روی بیماران بیشتری به کار برود.

این دارو بر اساس اکسوزوم‌های غنی شده با سی‌دی ۲۴ ساخته شده که مستقیم وارد ریه بیمار می‌شود تا مانع از ورود بیمار به مرحله شدید شود.

دوره التهاب شدید بیماری کرونا مانند وضعیتی است که به تازگی برای دو فوتبالیست محبوب، مهرداد میناوند و علی انصاریان، گزارش می‌شد. پزشکان اسرائیلی می‌گویند وضعیت التهابی تنها برای حدود ۵.۷ درصد از بیماران به‌شدت بدحال کرونایی در بیمارستان‌های اسرائیل رخ داده است.

در بیمارستان هداسای اورشلیم نیز داروی الوکِترا در دوره اخیر برای ۲۱ بیمار کرونایی در آستانه مرگ به کار رفت؛ ۱۹ بیمار بعد از شش روز بهبود یافته و از بیمارستان مرخص شدند. دو بیمار دیگر بعد از هشت روز راهی خانه شدند.

پروفسور دِرور مِووراخ، رئیس مرکز تحقیقات رئوماتولوژی و بیماری‌های داخلی، سازنده داروی الوکترا است. وی تقویت سیستم بدنی در مقابله با ویروس کرونا را هدف خود در ساخت این دارو تعیین کرده بود.

حتی اگر واکسیناسیون جهانی موفقیت‌آمیز باشد، هنوز دستیابی به داروی موثر برای مقابله با کرونا، به ویژه نظر به جهش‌های پیاپی این ویروس چموش و هوشمند، اهمیتی به‌سزا دارد و حتی ممکن است سازندگان داروی آن را صاحب نوبل پزشکی کند.

یکی از بیماران به‌شدت بدحال کرونایی در اسرائیل داوید بیتان، رئیس پیشین فراکسیون حزب لیکود در کنست بود که با وزنی بسیار سنگین، انواع بیماری‌های زمینه‌ای را نیز داشت. او در حالی که به آستانه مرگ رسیده و حدود دو هفته بیهوش بود، از روز ۱۶ بهمن به کار خود در مجلس بازگشت.

شمار بیماران فوت شده در اسرائیل از آغاز ورود کرونا، به مرز پنج هزار تن رسیده اما اکثر آنها افراد بالای ۸۰ سال بودند. ۴۰۰ هزار تن از مجموع ۶۷۲ هزار بیمار کرونایی بهبود یافته‌ یا تنها تست آنها مثبت بوده است. اکنون تنها ۱۱۰۳ اسرائیلی با حال بد در بخش‌های کرونایی بستری هستند و فقط ۳۱۵ آنها زیر دستگاه‌های تنفسی قرار دارند.

در این میان، مقامات بهداری اسرائیل تاکید دارند که ویروس‌های جهش‌یافته، فعلا مانع از تحقق خوش‌بینی‌های زودهنگام در مورد خروج این کشور از بحران کرونا از ماه آینده شده است.

اسرائیل در ۱۱ ماه اخیر سه دوره قرنطینه برقرار کرده که قرار است بامداد روز ۱۹ بهمن به سر آید ولی هنوز معلوم نیست که کار تنها فرودگاه بین‌المللی این کشور که همچنان تعطیل است، از چه زمان از سرگرفته خواهد شد.

XS
SM
MD
LG