لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۰۵

«ژاپن آماده توقف واردات نفت از ایران می‌شود»


روزنامه‌های ژاپنی، ازجمله روزنامه «نیک‌کی»، از آماده‌شدن شرکت‌های نفتی این کشور برای توقف کامل واردات نفت خام از ایران به خواست ایالات متحده تا ماه اکتبر سال جاری میلادی خبر می‌دهند.

تاکاشی تسوکیوکا، رئیس انجمن نفتی ژاپن، پیش از این گفته بود اگر مشکلات انتقال پول و تحریم‌های ایران حل نشود، این کشور احتمالا از ماه اکتبر (مهرماه) قادر به خرید نفت از ایران نخواهد بود.

بر اساس گزارش این روزنامه ژاپنی، گزینه‌های جایگزین واردات نفت خام از ایران برای ژاپن، عربستان سعودی و امارات متحده عربی هستند.

آمریکا از شرکت‌های ژاپنی واردکننده نفت از ایران همچون «نفت و انرژیِ نیپون» و «ایده میتسو کوسان» خواسته تا چهارم نوامبر سال جاری که تحریم‌های واشینگتن علیه جمهوری اسلامی دوباره از سر گرفته می‌شود، واردات نفت خام از ایران را متوقف کنند.

ایالات متحده تهدید کرده شرکت‌هایی که به ادامه روابط تجاری خود با ایران ادامه دهند، از سوی این کشور مجازات خواهند شد.

این گزارش در حالی منتشر شده که بانک‌های ژاپنی هم از شرکت‌های نفتی این کشور خواسته‌اند مبادلات بانکی مرتبط با خرید نفت از ایران را متوقف کنند.

ازجمله، بانک‌های «ام‌یواف‌جی» و «میزوهو» ژاپن اعلام کرده‌اند که حاضر به انتقال پول نفت ایران نیستند.

پس از توقف مبادلات بانکی یادشده، خرید نفت از ایران از سوی این شرکت‌ها عملاً غیرممکن خواهد بود.

شرکت‌های ترابری دریایی ژاپن نیز به مشتریان خود اطلاع داده‌اند که احتمالاً از سپتامبر سال جاری میلادی، دیگر نفت خام ایران را جابه‌جا نخواهند کرد.

در حالی که مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفته که این کشور در شرایط خاصی ممکن است برخی کشورها را از مجازات به‌دلیل واردات نفت ایران مستثنی کند، اما احتمال موافقت واشینگتن با درخواست احتمالی توکیو در این زمینه ضعیف به نظر می‌سد.

یکی از مقام‌های وزارت خارجه ژاپن گفته «تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم مذاکره با آمریکا و قانع کردن آنها برای معاف کردن» توکیو در زمینه وارد کردن نفت خام از ایران است.

این در حالی است که یکی از مقام‌های وزارت اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن که نگاه بدبینانه‌تری به موضوع دارد، گفته در واقع ژاپن «مجبور» به توقف واردات نفت از ایران شده است.

ژاپن در سال گذشته میلادی چهارمین مشتری عمده آسیایی نفت ایران بود و روزانه ۱۷۲ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده بود که این رقم تقریباً معادل ۵.۳ درصد از کل واردات نفت ژاپن است.

توکیو نزدیک به ۹۰ درصد از نفت خام مورد نیاز خود را از خاورمیانه تامین می‌کند. ایران نیز ششمین کشور صادرکننده نفت جهان است که حدود ۶۰ درصد صادرات خود را برای مشتریان آسیایی از جمله چین و ژاپن می‌فرستد.

افزایش ذخیره‌سازی نفت بی‌مشتری ایران

آمارها حاکی است که میزان ذخیره نفت ایران در تأسیسات زمینی طی ماه گذشته ۳٫۲ میلیون بشکه افزایش یافته‌است.

به گزارش خبرگزاری رویترز از شرکت تحقیقات انرژی «کایروس» فرانسه، ماه گذشته میزان ذخایر نفت ایران حدود ۳۳ میلیون بشکه بود.

میزان ذخایر تأسیسات خارک طی ماه گذشته ۳٫۱ میلیون بشکه افزایش یافته و بقیهٔ ۱۰۰ هزار بشکه نیز در تأسیسات دیگری نظیر بندرعباس، سیری و لاوان ذخیره شده‌است.

میزان ذخایر نفت ایران در تأسیسات زمینی در سال ۲۰۱۵، یعنی پیش از برچیده شدن تحریم‌ها حدود ۳۵ میلیون بشکه بود و میلیون‌ها بشکه نفت بی‌مشتری نیز در نفتکش‌های لنگر انداخته در خلیج فارس ذخیره شده بود.

شرکت کایروس میزان ذخایر نفت روی نفتکش‌های ایران را نیز در ماه گذشته ۶۳۰ هزار بشکه تخمین زده‌است.

رویترز می‌نویسد در حالی که آمریکا در ۱۳ آبان برای اجرای تحریم‌های نفتی ایران آماده می‌شود، انتظار می‌رود که میزان ذخایر نفت بی‌مشتری ایران افزایش یابد.

این گزارش می‌افزاید که برخی کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که دور جدید تحریم‌های آمریکا بسیار سخت‌گیرانه‌تر از دور قبلی تحریم‌ها در زمان باراک اوباما باشد و صادرات نفت ایران را دو سوم کاهش داده و به ۷۰۰ هزار بشکه در روز برساند.

آمریکا در دور پیشین تحریم‌ها (۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵) مشتریان ایران را ملزم کرده بود که هر شش ماه یک‌بار خرید نفت از این کشور را «بصورت چشمگیر» (حدود ۲۰ درصد) کاهش دهند، اما اکنون دولت دونالد ترامپ در نظر دارد مشتریان ایران را راضی به توقف خرید نفت کند.

منابع: روزنامه ژاپنی نیک‌کی، رویترز و رادیو فردا / ب.ب / د.خ / پ.پ
XS
SM
MD
LG