مقامات لبنانی در پی حمله به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، یونیفیل، از بازداشت ۲۶ نفر خبر دادند و از سوی دیگر ارتش لبنان با افرادی که پس از فراخوان گروه حزبالله در جاده منتهی به فرودگاه بیروت تجمع کرده بودند، درگیر شد.
روز شنبه ۲۷ بهمن در پی فراخوان حزبالله برای تجمع در جاده منتهی به فرودگاه «رفیق حریری» بیروت، رتش لبنان با هواداران این گروه مورد حمایت ایران درگیر شد و آنها را متفرق کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروهای ارتش از گاز شکآور برای متفرق کردن تظاهرکنندگان استفاده کرده است و تصاویری نیز در شبکههای اجتماعی منتشر شده که این اتفاق را تأیید میکند.
این در حالی است که احمد الحجّار، وزیر کشور لبنان، پس از نشست اضطراری امنیتی روز شنبه از بازداشت ۲۶ نفر خبر داد و به خبرنگاران گفت که ۲۵ نفر از این افراد توسط اطلاعات ارتش لبنان و یک نفر نیز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند.
او توضیح داد که دستگیری این افراد به این معنا نیست که آنها مستقیما در حمله به کاروان یونیفیل دست داشتهاند و افزود: «بررسیها برای یافتن عامل این حادثه ادامه دارد و ارتش و نیروهای امنیتی تدابیر لازم را برای حفظ امنیت و ثبات تقویت خواهند کرد.»
به گفته احمد حجار با هرگونه تخلف با جدیت برخورد خواهد شد.
خودروهای حامل نیرویهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان، یونیفیل، و منقوش به آرم این سازمان شامگاه جمعه در مسیر فرودگاه بیروت مورد حمله خشونتآمیز قرار گرفت؛ در این حمله یکی از خودروها به آتش کشیده و دو نفر زخمی شدند.
چوک بهادر داکال، معاون نپالی فرمانده یونیفیل که پس از پایان مأموریتش در حال بازگشت به کشورش بود، یکی از افرادی است که در این حمله زخمی شد.
کندیس آردیل، سخنگوی یونیفیل، به خبرگزاری فرانسه گفته که یک حافظ صلح نپالی دیگر نیز مجروح و به بیمارستان منتقل شده است.
جوزف عون، رئیسجمهور لبنان، وعده داد که مهاجمان مجازات خواهند شد. او همچنین تاکید کرده است نیروهای امنیتی لبنان با هر گروهی که بخواهد ثبات و آرامش کشور را بر هم بزند، مماشات نخواهند کرد.
نواف سلام، نخستوزیر لبنان نیز در گفتوگو با ژانین هنیس-پلاسخارت، هماهنگکننده ویژه سازمان ملل در لبنان، و ژنرال آرولدو لازارو، معاون فرمانده یونیفیل، این حمله را به شدت محکوم کرد و قول داد که عاملان آن دستگیر شوند.
دفتر ریاستجمهوری لبنان در بیانیهای به نقل از جوزف عون اعلام کرد که چنین حوادثی نباید تکرار شود و دستگاه قضایی لبنان تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کرده است.
هنوز مشخص نیست چه گروهی مسئول این حمله بوده است اما هواداران گروه حزبالله جمعه برای دومین روز، جاده منتهی به فرودگاه «رفیق حریری» بیروت را مسدود کردند.
ارتش لبنان با اشاره به اینکه معترضان با حمله به خودروهای یونیفیل و همچنین حمله به نیروهای ارتش در تلاش برای بستن جاده فرودگاه بودند، در بیانیهای هشدار داد که این اقدامات میتواند منجر به «تنش داخلی با پیامدهای وخیم» شود.
ویدئوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی نشان میداد معترضان که برخی از آنها نقاب بر چهره داشتند و پرچم حزبالله را حمل میکردند، به یک مرد با لباس نظامی و فردی دیگر با لباس غیرنظامی در نزدیکی خودروی یونیفیل که به آتش کشیده شده بود، حمله کردند.
واکنش حزبالله و امل؛ محکومیت جهانی
حزبالله لبنان تاکنون درباره حادثه حمله به کاروان یونیفیل و به آتش کشیدن خودروی این نهاد سازمان ملل ابراز نظر رسمی نکرده است اما شبکه تلویزیونی المنار وابسته به این گروه، جمعهشب گزارش داد که افراد نقابدار ناشناس در این حمله دست داشتند.
المنار افزود که معترضان مخالفت خود را با حمله به کاروان یونیفیل اعلام کردند و هدف آنها تأمین بازگشت شهروندان لبنانی که در ایران گرفتار شدهاند، بوده است.
جنبش امل، از تشکلهای سیاسی شیعی در لبنان و متحد حزبالله و به رهبری نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، نیز با محکوم کردن این حادثه اعلام کرد که حمله به یونیفیل، حمله به جنوب لبنان است و مسدود کردن راهها در هر نقطهای از کشور، اقدامی علیه صلح داخلی به شمار میآید.
چندین کشور و نیز مقامات سازمان ملل از جمله آنتونیو گوترش، دبیر کل و لبنان این حمله را که منجر به زخمی شدن دو نیروی حافظ صلح شد، محکوم کردند.
یونیفیل نیز با تاکید بر اینکه این گونه حملات علیه نیروهای حافظ صلح «نقض آشکار قوانین بینالمللی» است و «ممکن است جنایت جنگی باشد»، خواستار تحقیقات کامل و فوری از سوی مقامهای لبنان و محاکمه همه عاملان این حمله شد.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، در بیانیهای چنین حملاتی را کاملا غیرقابل قبول دانست و تصریح کرد که امنیت نیروهای سازمان ملل باید در همهحال رعایت شود.
اسرائیل بارها حزبالله را به استفاده از فرودگاه بیروت برای انتقال سلاح از ایران متهم کرده است، اما مقامات حزبالله و لبنان این اتهام را رد میکنند.
مدیریت کل هوانوردی غیرنظامی لبنان روز پنجشنبه اعلام کرد برخی پروازها از جمله پروازهای ایران به طور موقت تا ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) لغو شدهاند تا اقدامات امنیتی بیشتری اعمال شود.
این تاریخ مصادف است با ضربالاجل خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان و همچنین تخلیه مواضع حزبالله در این مناطق که در توافق آتشبس ۲۷ نوامبر (هفتم آذر) تعیین شده بود.
یکی از مقامات این فرودگاه، که نخواسته نامش فاش شود، پیشتر به خبرگزاری فرانسه گفته بود که بنابر دستور وزارت حمل و نقل لبنان، به هواپیمایی ماهان اطلاع داده شد که مجوز دو پرواز این شرکت به مقصد بیروت لغو شد؛ این دو پرواز قرار بود روزهای پنجشنبه و جمعه انجام شود.
ایران در واکنش، مانع از فرود هواپیماهای لبنانی در فرودگاه تهران شد.
ساعاتی پیش از انتشار خبر لغو پروازهای ماهان، ارتش اسرائیل اعلام کرده بود که نیروی قدس سپاه پاسداران در تلاش برای انتقال پول به حزبالله لبنان با استفاده از پروازهای غیرنظامی است.