لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۱

انتشار جزئیات تازه‌ از سقوط هواپیمای اوکراینی به دست سپاه


مقامات اوکراینی جزئیات تازه‌ای از آخرین دقایق پرواز ۷۵۲ خطوط هوایی اوکراین را که هدف موشک‌های سپاه پاسداران در آسمان تهران قرار گرفت، منتشر کرده‌اند.

الکساندر رووین، رئیس یک مؤسسه تحقیقات جنایی در اوکراین که در تیم تحقیق اعزامی از اوکراین به ایران عضویت داشته، به رسانه‌های این کشور گفته است که از شواهد جدید چنین برمی‌آید که پیش از سقوط هواپیما، وحشت در کابین و بین مسافران حکمفرما بوده و آنها از صندلی‌های خود برخاسته بودند و داخل هواپیما در حال آتش‌سوزی بوده و از سوراخ‌های ایجادشده در بدنه دود سیاه بیرون می‌آمده است.

او افزوده است که بر اساس قوانین پروازی، تا ارتفاع چهار هزار متری، مسافران باید کمربندهای خود را بسته نگه داشته و نشسته باشند، در حالی که از بقایای هواپیما فقط چهار عدد از صندلی‌های مسافران پیدا شد.

این در حالی است که ۱۶۷ مسافر و همین‌طور خدمه هواپیما سوار آن بوده‌اند.

به گفته الکساندر رووین، پس از اصابت موشک‌های سپاه، این هواپیما «۳.۵ دقیقه» در آسمان بوده و پس از این مدت به زمین برخورد کرده است.

پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی بین‌المللی اوکراین صبح روز ۱۸ دی ۱۳۹۸ با شلیک پدافند هوایی سپاه پاسداران سرنگون شد. جمهوری اسلامی تاکنون مانع بررسی جعبه سیاه این هواپیما شده است.

در حالی‌ که تهران می‌گوید تحقیقات «گسترده و دقیق» در رابطه با سرنگونی پرواز ۷۵۲ ادامه دارد، وزیر خارجه اوکراین هشدار داد در صورت سرپیچی از همکاری، ایران با فشار از سوی تمام کشورهای مرتبط با این سانحه روبه‌رو خواهد شد.

دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، در روزهای اخیر گفته است که «مسئولان ایرانی‌ مذاکره‌کنندگان دشواری هستند، اما ما پل‌ها را نمی‌سوزانیم و سعی می‌کنیم به توافق برسیم.»

او افزود: «به ایران پیشنهاد داده‌ایم به شیوه‌ای متمدنانه همکاری کند و گام نخست، به نتیجه رساندن هرچه سریع‌تر تحقیقات فنی اعم از تضمین بازخوانی جعبه‌ سیاه است.»

کی‌یف تأکید کرده است که اجازه نخواهد داد پرونده پرواز ۷۵۲ بدون نتایج قابل قبول ختم شود.

دو بار شلیک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به این هواپیمای مسافربری اوکراینی که روز ۱۸ دی‌ماه سال گذشته رخ داد منجر به کشته‌ شدن ۱۷۶ مسافر و خدمه این هواپیما شد.

پس از انکارهای اولیه، سرانجام ستاد کل نیروهای مسلح سه روز بعد اعلام کرد که پس از حملات انتقامجویانه ایران به دو پایگاه نظامی آمریکا در عراق به‌ دنبال کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس، این نیرو «به خطا» به هواپیمای مسافربری شلیک کرده است.

بعد از این ماجرا، اعتراضاتی در چندین شهر ایران بر پا شد و بر اساس گزارش‌های رسمی قوه قضائیه، ده‌ها نفر در ارتباط با این اعتراضات، بازداشت شدند.

سازمان دیدبان حقوق بشر روز جمعه، ۱۹ اردیبهشت، در بیانیه‌ای به محکومیت دست‌کم ۱۳ نفر در ایران به‌ دلیل اعتراض به سرنگونی این هواپیمای مسافربری به دست سپاه پاسداران اعتراض کرد.

منابع: گلاوکوما و رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG