لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۹

آژانس بین‌المللی انرژی: رشد تقاضای جهانی نفت به کمترین میزان از سال ۲۰۰۸ تاکنون رسید


آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید، در نیمه اول سال ۲۰۱۹ روزانه ۹۰۰ هزار بشکه نفت مازاد در جهان تولید شده است.
آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید، در نیمه اول سال ۲۰۱۹ روزانه ۹۰۰ هزار بشکه نفت مازاد در جهان تولید شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی در تازه‌ترین گزارش ماهانه خود از وضعیت بازار نفت می‌گوید رشد تقاضای جهانی نفت در نیمه اول سال جاری میلادی حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز بوده که کمترین میزان از سال ۲۰۰۸ است.

این گزارش که در سایت رسمی این نهاد بین‌المللی منتشر شده است، می‌گوید موتور محرک رشد تقاضای جهانی نفت چین بوده است، اما با توجه به بدتر شدن روابط تجاری چین و آمریکا، انتظار می‌رود تقاضای جهانی نفت کمتر از آن چیزی که پیش‌بینی شده بود افزایش یابد.

قبلا آژانس پیش‌بینی کرده بود که تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی روزانه نزدیک ۱.۵ میلیون بشکه افزایش یابد، اما ارزیابی تازه آژانس بر این باور است که نهایتا این رقم ۱.۱ میلیون بشکه و شاید هم کمتر باشد.

آژانس همچنین در گزارش ماه گذشته خود گفته بود به رغم افت تولید اوپک و کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه، هنوز هم در نیمه اول سال ۲۰۱۹ روزانه ۹۰۰ هزار بشکه نفت مازاد در جهان تولید شده است.

با اوج گرفتن جنگ تجاری میان آمریکا و چین، خصوصا وعده دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده برای وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از چین از ابتدای ماه سپتامبر، قیمتهای جهانی نفت فروکش کرده است.

هم اکنون قیمت هر بشکه نفت شاخص برنت در بازارهای جهانی به ۵۸ دلار رسیده، در حالی که ابتدای ماه اوت حدود ۶۲ دلار بود.

علت امر، کاهش تقاضای جهانی در کنار ادامه تولید مازاد نفت است.

آژانس پیش‌بینی کرده است تولید روزانه نفت کشورهای غیراوپک در سال آینده ۲.۲ میلیون بشکه افزایش یابد، در حالی که کل رشد تقاضای جهانی نفت تنها ۱.۳ میلیون بشکه خواهد بود.

اوپک و کشورهای هم‌پیمان که از ابتدای سال جاری برای افزایش قیمت نفت توافق کرده بودند، در نیمه اول سال تولید روزانه خود را ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند و این توافق را تا ماه مارس سال آینده تمدید کردند.

ایران و ونزوئلا که عضو این توافق نیستند، روی‌هم‌رفته حدود ۲ میلیون بشکه از تولید خود را از دست داده‌اند و دیگر اعضای اوپک و کشورهای‌ هم پیمان نیز بیش از ۱.۲ میلیون بشکه کاهش تولید داشته‌اند، اما باز هم تولید نفت مازاد در بازار ادامه داشته است.

عمده‌ترین عامل آن، رشد چشمگیر تولید نفت آمریکا است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا سه‌شنبه هفته جاری پیش‌بینی کرد تولید این کشور در سال جاری ۱۲.۳ میلیون بشکه و در سال آینده به ۱۳.۲ میلیون بشکه برسد.

تولید آمریکا در سال ۲۰۱۵ زیر ۹.۵ میلیون بشکه بود و به مدد توسعه فن‌آوری نفت شیل، تولید این کشور هر سال اوج می‌گیرد.

بر اساس آمارهای شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکشها، کپلر، که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته است، کل حمل نفت ایران به بازارهای جهانی در ماه گذشته، روزانه حدود ۴۰۰ هزار بشکه بوده، در حالی که این رقم در ژوئیه پارسال ۲.۳ میلیون بشکه و در ابتدای پارسال بالای ۲.۵ میلیون بشکه بود.

معلوم نیست ایران چه میزان از این نفت را به فروش رسانده، اما رویترز بر اساس منابع صنعتی گزارش داده است که احتمالا بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه نفت ایران در ماه گذشته به فروش رسیده است.

بر اساس ارزیابی رویترز، کل تولید نفت اوپک در ماه گذشته به ۲۹ میلیون و ۴۱۸ هزار بشکه در روز سقوط کرده است که ۲۸۰ هزار بشکه کمتر از ماه ژوئن است.

تولید نفت ایران از ۳.۸ میلیون بشکه در دوران قبل از خروج آمریکا از برجام به ۲.۱۵ میلیون بشکه سقوط کرده است.

منابع: آژانس بین‌المللی انرژی، کپلر، اداره اطلاعات انرژی آمریکا، رویترز. ف.ق

XS
SM
MD
LG