لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۷

تصمیم اوپک برای حفظ سطح تولید نفت؛ عربستان سعودی کاهش داوطلبانۀ تولید را ادامه می‌دهد


مقر اوپک در وین، پایتخت اتریش
مقر اوپک در وین، پایتخت اتریش

پس از ساعت‌ها مذاکره پیرامون مسئله کاهش تولید نفت در روز یکشنبه ۱۴ خرداد، اعضای اوپک و کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه تصمیم گرفتند که سطح تولید خود را تا پایان سال جاری میلادی تغییر ندهند.

عربستان سعودی هم‌زمان اعلام کرد که «کاهش داوطلبانۀ» تولید خود را تا پایان سال آینده ادامه خواهد داد.

بر اساس توافق روز یکشنبه، قرار است سطح تولید روزانه ۱۰ عضو اوپک (به‌جز ایران، ونزوئلا و لیبی) در سال جاری نزدیک ۲۵ میلیون بشکه و تولید کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه نیز ۱۵.۵ میلیون بشکه باشد.

در پی «اختلاف نظرها» میان اعضای این مجموعه، در نهایت اوپک و کشور هم‌پیمان به رهبری روسیه به این نتیجه رسیدند که در صورت نیاز، سال آینده تولید خود را کاهش دهند.

پیشتر در همین روز، خبرگزاری رویترز از «مذاکرات دشوار» وزیران نفت برای کاهش «دوباره» تولید نفت خبر داده بود.

وزارت انرژی عربستان نیز عصر یکشنبه با صدور بیانیه‌ای گفت این کشور در هماهنگی با دیگر اعضای مجموعه، کاهش روزانه نیم‌میلیون بشکه‌ای نفت خود را که آوریل امسال اعلام کرده بود، تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد داد.

بر اساس آخرین گزارش ماهانه اوپک عربستان در ماه آوریل، روزانه ده میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه تولید نفت داشت و طبق توافق روز یکشنبه، این رقم تا سال ۲۰۲۴ تغییر نخواهد کرد.

وزارت انرژی عربستان همچنین اعلام کرد که به صورت داوطلبانه در ماه ژوئیه (ماه میلادی آینده) تولید خود را به‌مدت «یک ماه» به حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد و این روند ممکن است ادامه‌دار باشد.

امارات متحده عربی نیز هم‌زمان اعلام کرد که کاهش داوطلبانه تولید روزانه ۱۴۴ هزار بشکه نفت را که ماه آوریل اعلام کرده بود، تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد داد.

ماه آوریل این مجموعه بر کاهش روزانه بیش از یک میلیون بشکه تولید نفت به توافق رسیدند؛ موضوعی که باعث افزایش مقطعی و محدود قیمت نفت شد، اما قیمت‌ها دوباره فروکش کرد و از آن زمان قیمت نفت شاخص برنت با افتی ۱۰ درصدی به ۷۰ دلار رسیده که کمترین رقم از دسامبر ۲۰۲۱ است.

بودجۀ دولت رئیسی در گرو قیمت‌های جهانی نفت

خبرگزاری رویترز در گزارش روز یکشنبه به نقل از منابع آگاه نوشته بود اوپک و کشورهای هم‌پیمان برای کاهش بیشتر تولید نفت «اختلاف نظر» دارند؛ به‌ویژه روسیه که به دلیل اعمال سقف قیمت ۶۰ دلاری هفت کشور بزرگ صنعتی جهان و اتحادیه اروپا برای صادرات نفت خود مجبور به ارائه تخفیف‌های چشمگیر به هند و چین است و از افزایش قیمت‌های جهانی نفت نیز سودی نمی‌برد.

با این حال، عربستان سعودی برای جلوگیری از کسری بودجه دولتی نیاز دارد که قیمت‌های جهانی نفت بالای ۸۰ دلار باشد.

این رقم برای ایران ۳۵۲ دلار است؛ به‌طوری که بر اساس برآورد صندوق بین‌المللی پول، تنها زمانی بودجه سال جاری دولت ابراهیم رئیسی با کسری بودجه مواجه نمی‌شود که قیمت‌های جهانی نفت «پنج برابر» سطح قیمت‌های فعلی باشد.

ایران به همراه لیبی و ونزوئلا از توافق کاهش تولید نفت اوپک و کشورهای هم‌پیمان کنار گذاشته شده است و محدودیتی در تولید نفت ندارد.

بر اساس آخرین گزارش ماهانه اوپک تولید نفت ایران در ماه آوریل ۲.۶۳ میلیون بشکه در روز بود؛ در حالی که این رقم در دوران پیش از تحریم‌ها ۳.۸ میلیون بشکه بود. قیمت نفت ایران نیز بر اساس گزارش اوپک (بدون احتساب هزینه دور زدن تحریم‌ها و تخفیف‌ها) حدود ۷۹ دلار بوده است

از طرفی با انتشار گزارش‌ها پیرامون تصمیم عربستان سعودی برای ادامه کاهش داوطلبانه تولید نفت، قیمت‌های جهانی نفت تنها دو و نیم درصد افزایش یافت و قیمت نفت برنت به ۷۶ دلار رسید.

مشخص نیست آیا این افزایش قیمت ادامه می‌یابد و یا دوباره روندی نزولی خواهد گرفت.

اکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه که به وین سفر کرده است می‌گوید نیازی به تغییر تولید نفت اوپک و کشورهای هم‌پیمان نیست.

از طرفی کشورهای آفریقایی اوپک مانند نیجریه و آنگولا نیز با کاهش بیشتر تولید نفت مخالفت می‌کنند.

منابع آگاه به رویترز گفته‌اند که متقاعد کردن همه اعضای مجموعه، به‌ویژه کشورهای آفریقایی برای کاهش تولید نفت دشوار است.

اوپک و کشورهای هم‌پیمان تاکنون برای بالا نگه داشتن قیمت‌های جهانی نفت، تولید روزانه خود را دو میلیون بشکه کاهش داده‌اند.

با استفاده از گزارش‌های خبری رویترز، بلومبرگ و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/د.خ/آ.ت.
XS
SM
MD
LG