لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۳۱

دست‌کم ۱۵ کشته در حملهٔ اسرائیل «با موشک‌های سنگرشکن» به ساختمانی در مرکز بیروت


یک ساختمان مسکونی هشت طبقه هدف حمله اسرائیل بوده است
یک ساختمان مسکونی هشت طبقه هدف حمله اسرائیل بوده است

خبرگزاری لبنان از حملهٔ سنگین هوایی اسرائیل به مرکز بیروت در بامداد شنبه سوم آذر خبر داد؛ حمله‌ای ظاهراً با «موشک‌های سنگرشکن» که یک ساختمان هشت‌طبقه را ویران کرده است.

وزارت بهداشت لبنان عصر شنبه اعلام کرد که ۱۵ نفر در این حمله اسرائیل کشته شده و ده‌ها تن دیگر زخمی شده‌اند.

به گزارش رویترز، این حمله به وقت محلی حدود ساعت چهار بامداد رخ داد و دست‌کم چهار موشک به منطقه‌ای در مرکز بیروت شلیک شد.

خبرگزاری رسمی لبنان تعداد موشک‌ها را شش فروند گزارش کرده و نوشته است که در این حمله یک ساختمان مسکونی هشت‌طبقه در محلهٔ «البسطه» در مرکز بیروت هدف قرار گرفت.

این ساختمان مسکونی به‌طور کامل تخریب شده و شماری از ساختمان‌های اطراف آن نیز آسیب دیده‌اند.

همچنین گزارش شده است که در این حمله از بمب‌های سنگرشکن که مخصوص نفوذ به پناهگاه‌ها است، استفاده شده و بر اثر آن یک گودال عمیق بر جای مانده است؛ شبیه حمله‌ای که به مقر فرماندهی حزب‌الله انجام شد و بر اثر آن حسن نصرالله، رهبر این گروه شبه‌نظامی، کشته شد.

با این حال هنوز مشخص نیست که هدف احتمالی این حمله چه فرد یا افرادی بوده‌اند. ارتش اسرائیل هنوز اطلاعیه‌ای در این مورد صادر نکرده، هرچند برخی رسانه‌های اسرائیل از «هدفمند» بودن حمله خبر داده‌اند و اسامی برخی مقامات حزب‌الله را هم به‌عنوان حدس و گمان مطرح کرده‌اند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع امنیتی نوشت یکی از اعضای ارشد حزب‌الله هدف این حمله بوده است، اما یکی از نمایندگان حزب‌الله در پارلمان لبنان حضور افراد منسوب به این گروه در ساختمان هدف قرار گرفته را تکذیب کرده است.

در این حمله شمار بسیاری نیز زخمی شده‌اند و ویدئوها و تصاویر بسیاری از حضور نیروهای امدادی و نظامی در حال آواربرداری و کمک‌رسانی در این منطقه منتشر شده است.

این چهارمین حملهٔ هوایی اسرائیل به منطقه مرکزی بیروت در این هفته محسوب می‌‌شود که در مقایسه با بیشتر حملات اسرائیل به مناطق جنوبی بیروت تحت کنترل حزب‌الله، نقطه‌ای متفاوت را هدف قرار داده است.

ارتش اسرائیل هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده و برخلاف برخی از حملات روزهای اخیر، هشدار تخلیه درباره این منطقه هم صادر نکرده بود.

اسرائیل می‌گوید در حملات خود به مناطق مختلف لبنان تأسیسات و افراد مرتبط با حزب‌الله را هدف قرار می‌دهد.

علاوه بر اسرائیل، ایالات متحده نیز حزب‌الله لبنان را یک سازمان تروریستی می‌داند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و شاخهٔ سیاسی‌اش را تروریستی نمی‌داند. حزب سیاسی حزب‌الله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.

ساعاتی پیش از حمله بامداد شنبه به مرکز بیروت، ارتش اسرائیل حملاتی علیه مناطقی در شهر صور و همچنین حومه جنوبی بیروت انجام داد.

در همین حال حملات راکتی حزب‌الله، گروه مورد حمایت ایران، به شمال اسرائیل روز جمعه نیز ادامه یافت.

درگیری‌های سنگین بین دو طرف در حالی ادامه دارد که آموس هاکستین، نماینده ویژه دولت جو بایدن، پس از دیدار با مقام‌های لبنانی به اسرائیل رفته است.

او روز سه‌شنبه در بدو ورود به بیروت تأکید کرده بود که «برقراری آتش‌بس قابل دستیابی‌ است».

در بیانیه‌ای هم که کاخ سفید روز جمعه دوم آذرماه منتشر کرد، اعلام شد که رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه دربارهٔ تلاش‌ها برای تضمین یک توافق آتش‌بس در لبنان نیز گفت‌وگو کرده‌اند؛ آتش‌بسی که به ساکنان دو طرف مرز بین اسرائیل و لبنان در ارتفاعات جولان اجازه می‌دهد سالم به خانه‌های خود بازگردند.

این رویدادها در حالی در جریان است که یکم آذرماه ۱۴۰۳، دادگاه بین‌المللی کیفری با متهم‌کردن بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر و یوآو گالانت وزیر دفاع پیشین اسرائیل به «ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت» در طول جنگ ۱۳ ماهۀ جاری در غزه و لبنان، برای آن‌ها، و یکی از فرماندهان ارشد گروه افراطی حماس حکم جلب بین‌المللی صادر کرد.

درگیری‌ نیروهای اسرائیلی و شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان تقریباً همزمان با آغاز جنگ غزه، بیش از ۱۳ ماه پیش آغاز شد؛ اما از اوایل مهرماه ۱۴۰۳، با حملات هوایی سنگین، عملیات مخفیانه و گسترده‌ای همچون انفجار همزمان پیجرها و ورود نیروهای زمینی اسرائیل به خاک لبنان، وارد مرحلۀ تازه‌ای شد.

اسرائیل ادعا می‌کند که هدفش از عملیات جاری در لبنان، مهیا کردن شرایط امن برای بازگشت ده‌ها هزار اسرائیلی‌ ساکن نواحی مرزی با لبنان به خانه‌هایشان است. این شهروندان اسرائیلی،‌ به دنبال شدت‌گرفتن راکت پراکنی‌های حزب‌الله لبنان در طول ماه‌های اخیر، ناچار به ترک خانه‌های خود شده و به اقامت‌گاه‌هایی موقت کوچ کرده‌اند.

تداوم حملات اسرائیل در نوار غزه

حملات نظامی اسرائیل در سراسر نوار غزه نیز ادامه داشته و به‌گفته پزشکان فلسطینی، در ۴۸ ساعت گذشته دست‌کم ۱۲۰ فلسطینی بر اثر این حملات کشته شده‌اند.

ارتش اسرائیل می‌گوید که هدفش از این حملات جلوگیری از حملات و سازماندهی مجدد اعضای گروه حماس در منطقه است، با این حال برخی ساکنان محلی می‌گویند بیم آن دارند که هدف اسرائیل خالی کردن دائمی باریکه‌ای از نوار غزه به‌عنوان یک منطقهٔ حائل باشد؛ ادعایی که اسرائیل آن را رد می‌کند.

علاوه بر اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا هم گروه حماس را یک سازمان تروریستی می‌دانند.

حسام ابوصفیه، مدیر بیمارستان کمال عدوان، یکی از سه مرکز پزشکی در لبه شمالی غزه که به سختی قابل استفاده است، به رویترز گرفته است که بمباران مداوم اسرائیل ظاهراً با هدف وادار کردن کارکنان بیمارستان به تخلیه است.

به‌گفتهٔ ابوصفیه، روز جمعه، از بعدازظهر تا نیمه‌شب، بمباران‌ها چندین بار ورودی اورژانس و پذیرش را هدف قرار دادند و ۱۲ نفر از کارکنان از جمله پزشکان و پرستاران مجروح شدند.

اسرائیل می‌گوید حماس از بیمارستان‌ها و غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند و فیلم‌ها و عکس‌هایی هم برای اثبات ادعا منتشر کرده است. حماس این اتهامات را رد می‌کند.

به‌گفتهٔ مقامات بهداشتی نوار غزه، در ۱۳ ماه گذشته در اثر حملات اسرائیل به این منطقه بیش از ۴۴ هزار نفر کشته شده‌اند و تقریباً تمام جمعیت غزه حداقل یک بار آواره شده‌اند.

ماه‌ها تلاش برای مذاکره برای آتش‌بس پیشرفت چندانی نداشته و مذاکرات در حال حاضر به حالت تعلیق درآمده است.

گروه افراطی حماس خواهان توافقی است که به جنگ پایان دهد، درحالی‌که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته است که جنگ تنها زمانی می‌تواند پایان یابد که این گروه ریشه‌کن شود.

XS
SM
MD
LG