لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۳

پوتین: اگر اوکراین خواهان صلح است چهار منطقه خود را به روسیه واگذار کند


ویکتور اوربان (چپ) نخست‌وزیر مجارستان و ولادیمیر پوتین همتای روس او در کاخ کرملین
ویکتور اوربان (چپ) نخست‌وزیر مجارستان و ولادیمیر پوتین همتای روس او در کاخ کرملین

رئیس‌جمهور روسیه می‌گوید اگر اوکراین خواهان صلح است، باید چهار منطقه خود در شرق و جنوب را (که مسکو ادعا می‌کند متعلق به روسیه است)، به این کشور واگذار کند.

ولادیمیر پوتین این اظهارات را روز جمعه ۱۵ تیرماه پس از دیدار با ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان بیان کرد و در عین حال گفت که «مسکو در حال گفتگو برای خروج کامل نیروهایش از جمهوری خلق دونتسک و لوهانسک و نیز مناطق زاپوریژیا و خرسون است».

آقای پوتین در سپتامبر سال ۲۰۲۲ قرارداد رسمی الحاق مناطق جمهوری‌های خلق دونتسک و لوهانسک و خرسون و زاپروژیا را امضا و اعلام کرد که این سرزمین‌ها به‌طور رسمی جزئی از خاک روسیه می‌شوند.

نخست‌وزیر مجارستان روز جمعه در یک سفر برنامه‌ریزی‌شده به مسکو رفت و در کاخ کرملین با رئیس‌جمهور روسیه دیدار کرد.

خبر این سفر را رادیو اروپای آزاد روز پنجشنبه به نقل از یک مقام دولتی مجارستان که نام او فاش نشد، منتشر کرد.

آقای پوتین در دیدار روز جمعه خود اعلام آمادگی کرد که درباره جزئیات «پیشنهاد صلح» برای پایان دادن به جنگ در اوکراین گفتگو کند.

او با اشاره به این‌که مجارستان در حال حاضر ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد گفت که مسکو آماده شنیدن مواضع دیدگاه‌ دیگر شرکای اروپایی است.

ویکتور اوربان رابطه نزدیکی با رئیس‌جمهور روسیه دارد و در میان رهبران اتحادیه اروپا و ناتو به‌دلیل عدم تمایلش به امضای قرارداد تسلیحات غربی و بسته‌های کمکی به اوکراین پس از تهاجم روسیه به این کشور، چهره‌ای مورد انتقاد است.

نخست‌وزیر مجارستان پیش از سفر به مسکو، روز ۱۲ تیرماه به کی‌یف رفت و در دیدار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، پیشنهاد آتش‌بس را با هدف توقف جنگ با روسیه مطرح کرد.

آقای اوربان این سفرها را بخشی از «مأموریت صلح» خوانده اما ظاهرا این موضوع به مذاق رهبران اروپایی خوش نیامده و واکنش‌هایی به دنبال داشته است.

پس از دیدار رهبران روسیه و مجارستان، یوری اوشاکوف، دستیار پوتین، به خبرنگاران گفت که همه چیز در این دیدار خوب پیش رفته و دو رهبر در جریان گفتگوهای خود درباره حساس‌ترین موضوعات مربوط به بحران اوکراین به صراحت صحبت کردند.

او در عین حال گفت که نخست‌وزیر مجارستان حامل هیچ پیامی از سوی رئیس‌جمهور اوکراین به ولادیمیر پوتین نبوده است.

رهبران اروپایی: اوربان نماینده مجارستان است نه اتحادیه اروپا

رادیو اروپای آزاد می‌گوید از آن‌جا که خبر دیدار اوربان و پوتین یک روز زودتر به بیرون درز کرد، مقامات ارشد اتحادیه اروپا در اظهاراتی سفر آقای اوربان را جدای از برنامه‌های اتحادیه اروپا توصیف کرده‌اند.

کی‌یف نیز اعلام کرد که [در این دیدار] با هیچ چیز «موافقت» نکرده است.

چارلز میشل، رئیس شورای اروپا، گفته که «ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا هیچ اختیاری برای تعامل با روسیه به نمایندگی از اتحادیه اروپا ندارد».

او تاکید کرده که «موضع اتحادیه اروپا واضح است؛ روسیه متجاوز است و اوکراین قربانی. هیچ گفتگویی در مورد اوکراین بدون حضور مقامات این کشور امکان‌پذیر نیست».

یک مقام اتحادیه اروپا نیز که نامش فاش نشده به رادیو اروپای آزاد گفت که آقای اوربان درباره سفر برنامه‌ریزی شده خود هیچ اطلاعی به اتحادیه اروپا نداده است.

جوزپ بورل رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) در واکنش نوشت که این سفر منحصراً در چارچوب روابط دوجانبه میان مجارستان و روسیه انجام می‌شود.

او نوشت: «موضع اتحادیه اروپا در قبال جنگ روسیه و اوکراین، شامل تماس‌های رسمی بین اتحادیه اروپا و ولادیمیر پوتین نمی‌شود، بنابراین ویکتور اوربان در این سفر نماینده اتحادیه اروپا نیست».

با وجود این، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، اعلام کرده که نخست‌وزیر مجارستان پیش از سفر خود به روسیه، ناتو را از آن مطلع کرده بود.

آقای استولتنبرگ روز جمعه ۱۵ تیرماه در یک کنفرانس مطبوعاتی پیش از اجلاس سران ناتو گفت:‌ انتظار دارد متحدانش در واشینگتن درباره دیدار آقای اوربان با ولادیمیر پوتین، گفتگو کنند و به بحث‌هایی که او در مسکو داشت، بپردازند.

او در عین حال تاکید کرد که ویکتور اوربان نماینده ناتو در این سفر نبوده، بلکه به نمایندگی از کشور خود به مسکو سفر کرده است.

سخنگوی آقای اوربان تصویری از او را بر روی فرش قرمز در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد و نوشت: پیام «ماموریت صلح» ادامه دارد؛ ایستگاه دوم «مسکو».

ولادیمیر پوتین ماه گذشته اعلام کرد در صورتی که کی‌یف چهار منطقه‌ٔ اوکراین را به روسیه واگذار کند و از تصمیم پیوستن به سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) بگذرد، روسیه نیز به جنگ با اوکراین پایان می‌دهد.

اوکراین اما در واکنش، چنین شرایطی را «پوچ» خواند و قبول این شرایط را به منزله تسلیم دانست.

با گذشت بیش از دو سال از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، حملات هدفمند موشکی و پهپادی مسکو توان تولید برق اوکراین را فلج کرده، تا آنجا که کی‌یف اخیرا به واردات برق از اتحادیه اروپا و اعمال برنامه خاموشی روی آورده است.

کی‌یف از ماه‌ها پیش بارها برای دریافت تجهیزات دفاعی جهت حفاظت از غیرنظامیان و زیرساخت‌های خود در برابر حملات هوایی روسیه در خواست کمک کرده‌ است.

سامانه دفاع موشکی پاتریوت آلمان تحویل کی‌یف شد

ماه‌ها پس از این‌که اوکراین برای تقویت دفاع موشکی خود درخواست کمک کرده بود، سفیرآلمان در کی‌یف اعلام کرد که اوکراین روز جمعه سومین سامانه دفاع موشکی پاتریوت را از آلمان تحویل گرفته است.

به گفته مارتین جاگر، این سامانه پاتریوت، همان‌طور که کی‌یف انتظار دارد، به بهبود حفاظت از غیرنظامیان و زیرساخت‌های اوکراین کمک می‌کند.

رویترز در گزارش خود به نقل از سفیر آلمان نوشته که خدمه اوکراینی این سامانه با موفقیت دوره آموزشی لازم را در آلمان گذرانده‌اند.

رئیس‌جمهور اوکراین اوایل سال جاری میلادی اعلام کرد که کشورش برای محافظت از خود دست‌کم به هفت سیستم پاتریوت دیگر نیاز دارد.

کی‌یف ابراز امیدواری کرده است که در نشست سران ناتو که هفته آینده در واشینگتن برگزار می‌شود، در مورد تأمین تجهیزات دفاع هوایی اوکراین پیشرفتی حاصل شود.

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفته است که انتظار می‌رود این نشست برای کی‌یف «خبرهای خوبی» به ارمغان داشته باشد.

بر اساس گزارش رادیو اروپای آزاد، رادیو فردا و خبرگزاری‌های رویترز و فرانسه/س.ب/ک.ر
XS
SM
MD
LG