لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۴۵

دبیرکل حزب‌الله: مسیر تأمین منابع نظامی از سوریه را از دست داده‌ایم


نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله لبنان
نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله لبنان

نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله لبنان، می‌گوید که این گروه شبه‌نظامی با سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، مسیر تأمین منابع نظامی خود از طریق سوریه را از دست داده است.

او که سخنانش روز شنبه ۲۴ آذر ماه پخش می‌شد، به نام بشار اسد اشاره نکرد، اما گفت که این احتمال هم وجود دارد که در سوریه رژیم جدیدی بیاید و این مسیر به حالت عادی بازگردد، یا حزب‌الله باید دنبال راه‌های دیگری باشد.

حزب‌الله یک گروه شبه‌نظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است که در دوران حکومت اسد، از راه سوریه و عراق برای واردات سلاح و تجهیزات نظامی از ایران به لبنان استفاده می‌کرد.

حالا نعیم قاسم گفته است که حزب‌الله تا زمانی که نیروهای جدید تثبیت نشده‌اند و مواضع روشنی ندارند نمی‌تواند آنها را قضاوت کند اما ابراز امیدواری کرده که مردم و دولت‌های لبنان و سوریه همچنان بتوانند با هم همکاری کنند.

او همچنین برقراری روابط میان حکومت جدید سوریه با اسرائیل را «خط قرمز» دانسته و گفته که امیدوار است آنها اسرائیل را به عنوان «دشمن» در نظر بگیرند چرا که در غیر این صورت بر روابط این گروه شبه نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران با سوریه تاثیر خواهد گذاشت.

حزب‌الله از سال ۲۰۱۳ وارد جنگ سوریه شد تا به بشار اسد کمک کند با شورشیانی که در آن زمان قصد سرنگونی او را داشتند، مبارزه کند.

در بیش از یک سال اخیر و پس از آغاز درگیری‌ها در غزه که با حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل در ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ آغاز شد دامنه جنگ به جنوب لبنان کشیده شد و از آن زمان درگیری‌ها و تنش میان حزب‌الله و اسرائیل ادامه دارد.

در همین حال، روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده است که سقوط بشار اسد، باعث سردرگمی مقامات ایران شده است. پنج مقام ایرانی به این روزنامه گفتند که ایران «طی ۱۱ روز همه چیز را از دست داد» و در حال حاضر به دنبال حفظ هر نوع رابطه دیپلماتیک با سوریه است.

علی خامنه‌ای در واکنش به سقوط اسد، مدعی شده است که این اقدام نتیجه «نقشه مشترک آمریکا و اسرائیل» است.

انتقال تجهیزات نظامی روسیه از سوریه به لیبی

روسیه پس از سقوط بشار اسد و تصرف دمشق توسط هیئت تحریر شام و متحدانش، روند خروج نیروها و تجهیزات نظامی خود از سوریه را آغاز کرده است. منابع خبری روز یکشنبه ۲۵ آذر اعلام کردند که هواپیماهای باری روسی از جمله آنتونوف-۱۲۴ و ایلیوشین-۷۶ از پایگاه حمیمیم در غرب سوریه پرواز کرده و به مقصد لیبی رفته‌اند.

بارگیری تجهیزات نظامی در یک هواپیمای ترابری سنگین آنتونوف-۱۲۴. عکس از آرشیو
بارگیری تجهیزات نظامی در یک هواپیمای ترابری سنگین آنتونوف-۱۲۴. عکس از آرشیو

تصاویر ماهواره‌ای شرکت «مَکسار» نشان می‌دهد که روسیه در حال تخلیه تجهیزات از پایگاه حمیمیم است. در همین حال، چندین بالگرد در محوطه پایگاه مشاهده شده‌اند. رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی نیز اعلام کرد که یک فروند هواپیمای ایلیوشین-۷۶ در پایگاه الجفره لیبی فرود آمده است.

روسیه در سال ۲۰۱۵ برای حمایت از بشار اسد در جنگ داخلی سوریه مداخله نظامی کرد و پایگاه‌های حمیمیم و طرطوس را در سوریه مستقر کرد. اما با شکست نیروهای دولتی و فرار اسد از سوریه، که گفته می‌شود با کمک روسیه انجام شده است، نفوذ مسکو در سوریه و منطقه تضعیف شده است.

رسانه‌های غربی، این اقدام روسیه را «سیلی به صورت» مسکو توصیف کرده‌اند. اکنون روسیه در حال مذاکره با مقامات جدید دمشق است تا پایگاه‌های نظامی خود را در سوریه حفظ کند.

در همین حال، وزیران خارجه اتحادیه عرب و ترکیه در اردن دیدار کردند تا دربارهٔ روند انتقال قدرت در سوریه گفت‌وگو کنند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده با هیئت تحریر شام و سایر طرف‌ها تماس مستقیم برقرار کرده تا دربارهٔ نحوه اداره سوریه در دوره انتقالی پیام‌هایی را به این گروه منتقل کند. بلینکن همچنین از توافق بر سر بیانیه مشترک برای تعیین اصول انتقال قدرت در سوریه خبر داد که فراگیر بودن حکومت و احترام به اقلیت‌ها از جمله این اصول است.

زلنسکی: آماده‌ایم برای جلوگیری از بحران غذایی در سوریه به آن کشور غلات صادر کنیم

رئیس جمهور اوکراین اعلام کرد که به دولت خود دستور داده است تا ساز و کارهایی برای ارسال مواد غذایی به سوریه ایجاد شود.

ولودیمیر زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که اوکراین آماده است تا برای جلوگیری از بحران غذایی در سوریه به آن کشور کمک کند «به ویژه از طریق برنامه بشردوستانه غلات از اوکراین».

سوریه در دوره زمامداری بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع این کشور، مواد غذایی را از روسیه وارد می‌کرد اما روز جمعه منابعی در هر دو کشور تایید کردند که ارسال گندم از روسیه به سوریه به دلیل نامشخص بودن وضعیت و تاخیر در پرداخت‌ها به حالت تعلیق در آمده است.

اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات و دانه‌های روغنی به کشورهای جهان، از جمله منطقه خاورمیانه، است اما پیش از این به سوریه صادرات نداشت.

تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین در ابتدا صادرات غلات از طریق دریای سیاه را کاهش داد اما کی‌یف توانست با شکستن محاصره دریایی، صادرات از بندر اودسا را احیا کند.

مذاکره برای بازگشایی سفارت قطر در دمشق، سفر هیئت ترکیه به سوریه

گزارش‌ها حاکی از آن است که قطر قصد دارد سفارت خود در دمشق را بازگشایی کند. هیئتی از دیپلمات‌های قطری برای مذاکره با شورشیان سوری به دمشق سفر می‌کنند. قطر در سال ۲۰۱۱ پس از آغاز اعتراضات علیه اسد، سفارت خود را تعطیل کرده بود.

ترکیه نیز اعلام کرد سفارت خود در دمشق را از ۲۴ آذر بازگشایی می‌کند. به گفته هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، هدف آنکارا از این اقدام، تقویت روابط و بازگرداندن تدریجی پناهجویان سوری به کشورشان است.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در یک سخنرانی تازه مدعی شد که اگر پس از جنگ جهانی اول تقسیمات منطقه‌ای انجام نمی‌شد، شهرهای حلب، حماه، حمص و دمشق بخشی از ترکیه باقی می‌ماندند. اظهارات او با انتقاد شدید در ایران و سوریه مواجه شد و به عنوان «رؤیای کشورگشایی» اردوغان توصیف شد. اردوغان در سخنرانی خود تأکید کرد که حضور نظامی ترکیه در سوریه به دلیل نگرانی‌های امنیتی بوده است.

در همین حال وزیران خارجه کشورهای عربی، ترکیه و آمریکا در اردن گرد هم آمدند تا دربارهٔ انتقال قدرت در سوریه پس از سقوط اسد گفت‌وگو کنند. در این نشست، بیانیه‌ای مشترک صادر شد که خواستار تشکیل یک دولت فراگیر و برگزاری انتخابات در سوریه شد. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، تأکید کرد که هدف این نشست حمایت از تمامیت ارضی سوریه و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت است.

وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن، برای اولین بار اعلام کرد که ایالات متحده تماس مستقیم با هیئت تحریر شام و دیگر طرف‌های سوری داشته است. او هدف این تماس‌ها را ارسال پیام‌هایی دربارهٔ نحوه اداره سوریه در دوره انتقالی عنوان کرد. این اولین باری است که مقام‌های آمریکایی به تماس مستقیم با تحریر الشام، که به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود، اذعان می‌کنند.

XS
SM
MD
LG