لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۷

عربستان سعودی و روسیه کاهش داوطلبانه تولید نفت را تا پایان سال ۲۰۲۳ تمدید کردند


تأسیسات نفتی آرامکو عربستان سعودی
تأسیسات نفتی آرامکو عربستان سعودی

عربستان سعودی و روسیه، بزرگ‌ترین صادرکنندگان نفت جهان، روز سه‌شنبه ۱۴ شهریور کاهش داوطلبانۀ تولید نفت خود را تا پایان سال ۲۰۲۳ تمدید کردند.

بر اساس دو بیانیۀ جداگانه از سوی مسکو و ریاض، تا پایان سال جاری میلادی ۱.۳ میلیون بشکه نفت خام کمتر به بازار جهانی عرضه خواهد شد که ممکن است به افزایش قیمت انرژی منجر شود.

تحت تأثیر تصمیم این دو کشور، بهای هر بشکه نفت خام برنت بعد از ظهر سه‌شنبه به بالای ۹۰ دلار رسید که از نوامبر سال گذشته تاکنون بی­‌سابقه است.

حداکثر نوسان بهای نفت خام برنت در اکتبر پارسال بین ۷۵ تا ۸۵ دلار نوسان گزارش شده بود.

یکی از پیامدهای این تصمیم، افزایش بهای سوخت خودرو در آمریکا خواهد بود که به باور تحلیل‌گران می‌تواند مناسبات واشینگتن و ریاض را با مشکل مواجه کند.

ایالات متحده، بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت خارج از اوپک، بارها از این گروه خواسته است تا با افزایش تولید خود به اقتصاد جهانی کمک کنند و به دنبال تهاجم نظامی مسکو به اوکراین از همکاری عربستان سعودی و روسیه نیز انتقاد کرده است.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، سال گذشته به عربستان سعودی هشدار داد که هماهنگی با روسیه در مورد کاهش تولید نفت هم‌زمان با تهاجم نظامی مسکو به اوکراین، برای عربستان سعودی «پیامدهایی» خواهد داشت.

خبرگزاری دولتی عربستان سعودی به نقل از یک مقام ارشد در وزارت انرژی این کشور گزارش داد که هدف تمدید کاهش داوطلبانۀ تولید نفت این کشور «تقویت اقدامات احتیاطی و پیش‌گیرانۀ اوپک و کشورهای هم‌پیمان با هدف ایجاد ثبات و تعادل در بازار نفت است».

این مقام که نامش فاش نشده است تصریح کرد که تصمیم داوطلبانه برای کاهش یا افزایش تولید نفت بسته به شرایط بازار به شکل «ماهانه» بازبینی و بررسی می‌شود.

خبرگزاری روسی تاس نیز به نقل از الکساندر نوواک، معاون نخست‌وزیر و وزیر سابق انرژی روسیه، گزارش داد که مسکو کاهش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خود را ادامه خواهد داد.

این مقام روس نیز در خصوص اتخاذ تصمیم اخیر، اظهاراتی مشابه مقام ارشد وزارت انرژی عربستان سعودی را تکرار کرد و افزود که تصمیم مسکو در مورد حجم تولید نفت به شکل ماهانه بازبینی می‌شود.

عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، ۱۵ تیرماه امسال در یک نشست خبری گفت که همکاری نفتی سعودی با روسیه در چارچوب ائتلاف اوپک‌پلاس به شکل قدرتمند ادامه می‌یابد و هر اقدامی که برای حفظ بازار لازم باشد، اتخاذ خواهد شد.

به باور کارشناسان، هدف اصلی عربستان سعودی از افزایش بهای نفت تأمین هزینه طرح‌­های بلندپروازانۀ این کشور برای تغییر ساختار اقتصادی و کاهش اتکا به درآمدهای نفتی است.

افزایش بهای نفت در بازار جهانی به روسیه نیز کمک خواهد کرد تا هزینه سنگین تهاجم نظامی علیه اوکراین را تأمین کند. قدرت‌­های غربی از سال گذشته با تعیین سقف برای خرید نفت روسیه در کنار سایر اقدامات تلاش کرده­‌اند درآمدهای خارجی روسیه را کاهش دهند.

روسیه که بعد از عربستان سعودی دومین صادرکنندۀ نفت در جهان به‌شمار می‌رود در ماه مارس اعلام کرده بود که حجم تولید خود را تا پایان سال جاری میلادی به حدود نیم میلیون بشکه در روز کاهش می‌دهد و تصمیم تازۀ مسکو از تشدید کاهش تولید نفت روسیه حکایت دارد.

اعضای اوپک و کشورهای هم‌پیمان در ماه آوریل امسال کاهش حجم تولید خود را تا پایان سال ۲۰۲۴ تمدید کردند.

عربستان سعودی که رهبر اوپک قلمداد می‌شود، کاهش داوطلبانۀ تولید نفت خود را که افزون بر میزان مورد توافق در نشست ماه آوریل اعضای اوپک است از ژوئیه امسال آغاز کرد.

با استفاده از گزارش‌های خبری رویترز، آسوشیتدپرس و رادیوفردا؛ ش.ر/آ.ت.
XS
SM
MD
LG