لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۰

اظهارات شمخانی در مورد راهبرد جدید آمریکا و حضور ایران در سوریه


علی شمخانی
علی شمخانی

دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی تاکید کرده حضور ایران در سوریه تا زمانی‌که دولت دمشق بخواهد، ادامه خواهد داشت. علی شمخانی در عین حال می‌گوید راهبرد اعلام‌شده از سوی وزیر خارجه آمریکا در مورد ایران «نه راهبرد است، نه جدید است».

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در گفت‌وگویی با شبکه الجزیره در مورد راهبرد اعلام‌شده از سوی مایک پومپئو در مورد ایران، اظهار داشت: نام‌گذاری این طرح به عنوان راهبرد جدید درست نیست، چرا که این طرح نه راهبرد است و نه جدید است.

آقای شمخانی با توصیف اظهارات مقام‌های دولت دونالد ترامپ به «گنده‌گویی» می‌گوید «جمهوری اسلامی همواره ثابت کرده تسلیم» نمی‌شود.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، ۳۰ اردیبهشت ماه گفت واشینگتن «شدیدترین تحریم های تاریخ را علیه ایران وضع خواهد کرد و اگر حکومت ایران رفتار خود را عوض نکند فشار تحریم‌ها افزایش خواهد یافت».

سخنان آقای پومپئو، و اعلام شرایط ۱۲گانه در مورد ایران، «نقشه راه» دیپلماتیک دولت دونالد ترامپ در قبال ایران توصیف می‌شود.

این اظهارات با ستایش‌ها و انتقادهایی، از جمله از سوی متحدان واشینگتن روبه‌رو شده‌است. اما سخنگوی کاخ سفید آمریکا، روز سوم خرداد، تاکید کرد «رسانه‌ها گفتند ما برنامه‌ای [در قبال] ایران نداریم»، اما «وزیر خارجه، راهبرد تازه ما در قبال ایران را تشریح کرد. رئیس‌جمهوری اطمینان حاصل خواهد کرد که ایران هیچ راهی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای نخواهد داشت».

چند روز پس از سخنرانی وزیر خارجه، پومپئو در مصاحبه ای با صدای آمریکا گفت، هدف راهبرد جدید در قبال ایران تغییر رژیم نیست، بلکه تغییر رفتار رهبران این کشور است.

علی شمخانی در بخش دیگری از مصاحبه خود با الجزیره، که در خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی نیز بازتاب پیدا کرده، اظهار داشت حضور «مستشاری» ایران در سوریه، به خواست دولت مرکزی آن کشور صورت گرفته و «تا زمانی‌که تهدید تروریسم در سوریه وجود داشته باشد و دولت قانونی آن کشور تمایل داشته باشد، حضور ایران هم ادامه خواهد داشت».

این گفته‌ها مشابه سخنان سخنگوی وزارت خارجه ایران است؛ پس از آنکه نماینده ویژه دولت روسیه در امور سوریه، به نقل از ولادیمیر پوتین بر لزوم خروج نیروهای خارجی از سوریه، از جمله نیروهای ایرانی تاکید کرد، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: حضور ایران در سوریه «بنا به دعوت دولت سوریه» انجام شده و کسی نمی‌تواند ایران را مجبور به کاری کند.

آمریکا، اسرائیل و شماری دیگر از کشورهای جهان، خواستار پایان‌یافتن حضور شبه‌نظامیان مورد حمایت تهران و نیروهای نظامی این کشور در سوریه شده‌اند. اسرائیل می‌گوید حاضر به پذیرش این موضوع که ایران در مرزهایش، نفوذ و قدرت خود را گسترش می‌دهد و امنیت آن کشور را به خطر می‌اندازد، نیست، و با آن مقابله خواهد کرد. ایالات متحده نیز حضور ایران در سوریه را مصداقی از «رفتارهای مخرب و بی‌ثبات‌کننده» تهران توصیف کرده‌است. اروپایی‌‌ها که بر حفظ برجام تاکید کرده و از اقدام رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد خروج از آن انتقاد کرده‌اند، اما تأکید کرده‌اند که در نگرانی‌های واشینگتن از رفتارهای ایران در منطقه، با ایالات متحد شریک هستند.

اخیرا دبیرکل سازمان ملل متحد نیز ضمن انتقاد شدید از عملکرد حزب‌الله لبنان، از این گروه خواست از فعالیت‌های نظامی خود چه داخل لبنان، و چه خارج از آن کشور از جمله در سوریه، دست بردارد.

ایران مهم‌ترین حامی گروه حزب‌الله لبنان است، و این گروه نیز یکی از مهم‌ترین گروه‌های حامی بشار اسد در جنگ داخلی سوریه به‌شمار می‌رود.

با استفاده از گزارش‌های ایرنا، ایسنا، اسوشیتدپرس و رادیو فردا|ت.ت
XS
SM
MD
LG