لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۹

شمار کشته‌های جنگ داخلی سوریه به دست‌کم ۵۲۸ هزار تن رسید


یک مرد سوری بر مزار بستگان خود در شهر درعا در جنوب سوریه
یک مرد سوری بر مزار بستگان خود در شهر درعا در جنوب سوریه

دیده‌بان حقوق بشر سوریه می‌گوید بر اساس آخرین آمارها، تا کنون دست‌کم ۵۲۸ هزار تن از مردم سوریه در جنگ داخلی این کشور کشته شده‌اند.

این نهاد گزارش تازهٔ خود را در جمع‌بندی از رویدادهای این کشور در سال ۲۰۲۴ ارائه کرد که در اواخر آن حکومت بشار اسد فروپاشید و خود او از سوریه گریخت

همزمان، وزیر اطلاع‌رسانی در دولت موقت سوریه قول داد آزادی بیان و مطبوعات در حکومت تازه به قدرت رسیده رعایت شود.

گزارش انتشار یافته از سوی دیده‌بان حقوق بشر سوریه در روز چهارشنبه ۱۲ دی حاکی است بیش از ۵۲۸ هزار قربانیِ کشته‌شده در جنگ داخلی ۱۳ ساله این کشور، کسانی هستند که مرگ آن‌ها به تازگی و پس از دسترسی به مراکز بازداشت و اسناد مربوط به گورهای دسته‌جمعی به دنبال سقوط حکومت بشار اسد، تأیید شده است.

این گروه ناظر مستقر در بریتانیا افزود در سال ۲۰۲۴، شش هزار و ۷۷۷ تن در ادامه جنگ داخلی سوریه کشته شدند.

این گزارش حاکی است سه هزار و ۵۹۸ تن از کشته‌های سال ۲۰۲۴ که این هفته به پایان رسید، غیرنظامی بودند که ۲۴۰ زن و ۳۳۷ کودک هم در بین آن‌ها هستند.

در سال ۲۰۲۳، شمار کشته‌های جنگ داخلی چهار هزار و ۳۶۰ نفر ثبت شده بود که حدود یک هزار و ۹۰۰ تن از آن‌ها هم غیرنظامی بودند.

دیده‎‌بان حقوق بشر سوریه از سال ۲۰۱۱ که اعتراضات مردمی علیه حکومت بشار اسد آغاز شد، با تشکیل شبکه‌ای از منابع داخل سوریه به رصد رویدادهای جنگ داخلی پرداخت و با گزارش آن، به یکی از منابع اصلی برای رسانه‌های غربی در خصوص رویدادهای سوریه تبدیل شد.

حکومت بشار اسد متهم بود که با سرکوب آزادی بیان و مطبوعات، مانع از افشای کشتارهای این کشور می‌شود و هنوز نیز آستین تایس، یک گزارشگر آمریکایی که در سال ۲۰۱۲ برای پوشش رویدادهای سوریه به این کشور رفته بود، ناپدید است.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد در جنگ داخلی مرگ بیش از ۶۴ هزار بازداشتی و زندانی را بر اثر شکنجه، شرایط بد زندان‌ها و سهل‌انگاری زندان‌های سوریه در رسیدگی به وضعیت درمانی محبوسین ثبت کرد.

در نخستین ساعات فرار بشار اسد به روسیه و رسیدن شورشی‌های «هیئت تحریر الشام» از ادلب به دمشق، هزاران سوری به زندان‌های این کشور مانند زندان بدنام صیدنایا رفتند تا از وضعیت عزیزان خود زندانی خود خبری بگیرند.

بیش از ۲۰ هزار زندانی در شبانه‌روز نخست فروپاشی حکومت بشار اسد آزاد شدند. اما هنوز بیش از ۱۱۲ هزار تن از محبوسین ناپدید هستند که احتمال می‌رود آن‌ها هم کشته شده باشند.

فعالان مدنی سوری در گروه‌های مختلف این هفته اعلام کردند تلاش گسترده‌ای را برای جلوگیری از انهدام اسناد «جنایات» دوران حافظ و بشار اسد آغاز کرده‌اند اما به گفته آن‌ها، بخشی از مدارک از سوی مسئولان زندان‌ها به درخواست حکومت اسد در آخرین روزها سوزانده شده بود.

حکومت جدید «ضامن آزادی بیان و مطبوعات»

وزیر اطلاع‌رسانی در دولت موقت منصوب شده از سوی احمد الشرع، فرمانده «اداره عملیات سوریه»، گفت پس از دهه‌ها کنترل شدید حکومت اسد و حزب بعث، دولت تازه متعهد به تلاش برای آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها است.

محمد العمر روز سه‌شنبه ۱۱ دی در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفت حکومت جدید نمی‌خواهد مانند رژیم پیشین تنها یک رسانه رسمی داشته باشد که هدفش «صیقل دادن تصویر قدرت حاکم» بود.

آقای عمر وزیر اطلاعات در «دولت» شورشی‌های «هیئت تحریر الشام» در استان ادلب بود. او گفت «ما در حال کار بر روی بازسازی فضای آزاد رسانه‌ای و حرفه‌ای هستیم» که تحولات واقعی را بازتاب دهد.

گزارشگران بدون مرز، یک نهاد ناظر بر آزادی اطلاع‌رسانی، سوریه را تا پیش از فروپاشی حکومت اسد، در رتبه یکی به آخر از فهرست کشورهای جهان در ارتباط با آزادی مطبوعات قرار داده بود. در سال ۲۰۲۴، تنها وضعیت اریتره و افغانستان بدتر از سوریه بود.

به توصیف خبرگزاری فرانسه، رسانه رسمی سوریه (سانا و البعث، روزنامه حزب حاکم خاندان اسد)، که دهه‌ها «افتخارات» و «دستاوردهای» «رهبر» را در بوق و کرنا کرده بودند، ساعاتی پس از فروپاشی حکومت اسد، به «شور انقلابی پیوستند».

حکومت جدید قول رعایت حقوق اقلیت‌های مذهبی و قومی را نیز داده است؛ امری که آمریکا و دولت‌های اروپایی بر آن تأکید کرده‌اند.

هفته گذشته درگیری‌های مسلحانه‌ای در غرب سوریه رخ داد که مسئولان جدید آن را تلاش نیروهای وفادار به بشار اسد در میان طایفه علوی‌ها برای ایجاد بحران دانستند.

XS
SM
MD
LG