شرکت اسپیسایکس، متعلق به ایلان ماسک، اقدام به پرتاب آزمایشی فضاپیمای استارشیپ کرد اما فروپاشیدن این فضاپیما در مرحله دوم باعث شد پروازها بر فراز خلیج مکزیک برای مدتی کوتاه تغییر مسیر بدهند.
موشک حامل استارشیپ پنجشنبه ۲۷ دی در ساعت ۱۷:۳۸ دقیقه به وقت محلی از پایگاه اسپیسایکس در تگزاس بدون خدمه به فضا پرتاب شد.
این موشک قرار بود پس از حدود یک ساعت پرواز، به طور کنترل شده در اقیانوس آرام فرود بیاید اما حدود هشت دقیقه پس از پرتاب و لحظاتی پس از جدا شدن فضاپیما از موشک، ارتباط مرکز کنترل اسپیسایکس با آن قطع شد.
خبرگزاری رویترز با انتشار ویدئویی گزارش داد که بر فراز شهر پورتوپرنس، پایتخت هائیتی، پرتوهای نور و دود و همچنین گویهای نارنجی رنگ دیده میشود.
دن هوت، مدیر ارتباطات شرکت اسپیسایکس، قطع ارتباط با فضاپیما را تایید کرد و گفت: معنایش در واقع این است که بخش فوقانی (مرحله دوم که پس از جدا شدن فضاپیما از موشک آغاز میشود) دچار وضعیت غیرعادی شده است.
به نوشته رویترز، شماری از پرتابهای قبلی فضاپیمای استارشیپ، از جمله در ماه مارس سال گذشته که هنگام بازگشت موشک به جو زمین منفجر شد، نیز به شکست انجامیده بود اما به ندرت باعث اختلالهای گسترده در ترافیک هوایی شده است.
بنابر این گزارش، برخی از پروازها در فرودگاه بینالمللی میامی لغو شده یا به تعویق افتاده است؛ همچنین بر اساس دادههای وبسایت رهیابی «فلایت۲۴»، دهها پرواز تجاری دیگر نیز تغییر مسیر دادهاند تا از برخورد احتمالی با بقایای فضاپیما جلوگیری شود.
اداره هوانوردی فدرال که مسئول تنظیم فعالیتهای پرتاب بخش خصوصی است اعلام کرد برای مدت کوتاهی پروازها در اطراف منطقهای که زبالههای فضایی در آن سقوط میکردند کاهش یافت یا تغییر مسیر داده شد اما در حال حاضر ترافیک هوایی به حالت عادی برگشته است.
ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت اسپیسایکس، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بر اساس نشانههای اولیه، نشت اکسیژن/سوخت در حفره بالای موتور فضاپیما باعث ایجاد فشار بیش از حد بر دریچه شده است.
این ماموریت هفتمین آزمایش استارشیپ بود و فضاپیمای دچار تغییرات فراوانی نسبت به نسخه قبلی آن شده بود.
استارشیپ برنامهای چند میلیارد دلاری برای ساخت سفینهای است که قادر به حمل انسان و محموله به مریخ باشد و همچنین بتواند دستههای بزرگی از ماهوارهها را در مدار زمین مستقر کند.
ناکامی روز پنجشنبه یک روز پس از پرتاب موفقیتآمیز موشک غولپیکر نیوگلن، متعلق به شرکت فضایی بلو ارویجین متعلق به جف بزوس، رخ داد.