دیابت مادر در دوران بارداری با افزایش خطر اختلالات رشد عصبی در کودکان، از جمله اوتیسم، مرتبط است؛ این نتیجهٔ پژوهشی گسترده است که دادههای حاصل از مطالعهٔ بیش از ۵۶ میلیون مادر و فرزند را بررسی کرده است.
بر اساس این تحلیل که دادههای ۲۰۲ مطالعهٔ پیشین را دربر میگیرد، ابتلای مادر به دیابت در دوران بارداری خطر اختلالات رشدی در فرزند را تا ۲۸ درصد افزایش میدهد. بهطور مشخص، خطر اوتیسم ۲۵ درصد، بیشفعالی و کمتوجهی (ایدیاچدی) ۳۰ درصد، و ناتوانی ذهنی ۳۲ درصد بیشتر است. همچنین احتمال بروز اختلالات گفتاری ۲۰ درصد، مشکلات حرکتی ۱۷ درصد، و اختلالات یادگیری ۱۶ درصد افزایش مییابد.
به گفتهٔ پژوهشگران، دیابت پیش از بارداری خطر بروز این اختلالات را تا ۳۹ درصد افزایش میدهد که بیشتر از خطر ناشی از دیابت آغازشده در دوران بارداری است. دیابت بارداری معمولاً در میانهٔ حاملگی بروز میکند و ممکن است پس از زایمان از بین برود.
بر پایهٔ گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا (CDC)، دیابت حدود ۹ درصد از بارداریها در ایالات متحده را درگیر میکند و این رقم در حال افزایش است.
با این حال، علت مستقیم پیوند دیابت مادر با اوتیسم و اختلالات دیگر همچنان ناشناخته باقی مانده است. در هفت مطالعه از میان ۲۰۲ پژوهش بررسیشده، فرزندان مبتلا، با خواهر یا برادران خود مقایسه شدند و در این بررسیها، دیابت مادر اثر معناداری نشان نداد. این یافته احتمال نقش داشتن عوامل ژنتیکی یا محیطی مشترک در خانواده را تقویت میکند.
پژوهشگران تأکید کردهاند که این یافتهها اهمیت حمایت پزشکی از زنانِ در معرض خطر ابتلا به دیابت و نیز پایش رشد و سلامت فرزندان آنها را پررنگتر میکند.
«اختلال طیف اوتیسم» که به اختصار «اوتیسم» گفته میشود، طیفی از علائم است که میتواند از فردی به فرد دیگر تفاوت داشته باشد. فرد مبتلا میتواند بخشی از ویژگیهای این اختلال را داشته باشد و علائم آن در هر فرد با درجات مختلف نمایان میشود.
این اختلال در رشد که در نهایت میتواند بر روابط اجتماعی فرد تأثیر بگذارد با برخی رفتارهای غیرطبیعی مشخص میشود و البته تشخیص قطعی آن با متخصصان است.
این مطالعهٔ جدید در حالی منتشر میشود که برخی مقامات دولت آمریکا، به ویژه رابرت اف. کندی جونیور، وزیر بهداشت تازهمنصوبشده و حامی قدیمی نظریه پیوند احتمالی بین واکسیناسیون اطفال و اوتیسم، خواستار انجام پژوهشهای بیشتر در این زمینه شدهاند.
موضوع پیوند احتمالی بین واکسنها و اوتیسم از نظر جامعهٔ علمی، بارها بیاعتبار شناخته شده است.
در ایران نیز، ۱۲ مهرماه پارسال مدیر عامل انجمن اوتیسم ایران گفت که نهادهای مربوطه از آمار تعداد افراد اوتیستیک در ایران بیخبرند اما خبر داد که این آمار در حال افزایش است.
سعیده صالحغفاری در این باره گفت که بر اساس شمار پروندههای ثبت شده در انجمن اوتیسم ایران چیزی بیش از ۸۰۰۰ نفر فرد اوتیستیک در کشور وجود دارد اما تأکید کرد که این اطلاعات و آمار دقیق نیست به طوری که آموزش و پروش استثنایی، سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت هرکدام آمارهای مختلفی را در این مورد اعلام میکنند.
هزینهٔ ماهانهٔ درمان اوتیسم در ایران بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان است که تا سن ۱۲ سالگی بخشی از آن تحت پوشش بیمه قرار میگیرد.
دیماه پارسال فرح ایزدی، متخصص زنان و زایمان، در گفتوگو با تجارتنیوز گفت که «یکی از دلایل افزایش تولد کودکان مبتلا به اوتیسم در کشور نیز آلودگی هوا است».