نخست وزیر سوئد با اشاره به خرابکاری احتمالی یک کشتی در دریای بالتیک و همچنین استفاده ایران از باندهای تبهکار سوئدی گفت کشورش در حالت نه جنگ نه صلح به سر میبرد.
اولف کریسترسون روز یکشنبه ۲۳ دی گفت کشورش در حال جنگ نیست اما «صلح واقعی مستلزم آزادی و عدم درگیری جدی بین کشورها است».
او که در آغاز کنفرانس سالانه «جامعه و دفاع» سخنرانی میکرد افزود: ما و همسایگانمان در معرض حملات ترکیبی هستیم که نه با سربازان بلکه با رایانه، پول، اطلاعات نادرست و خطر خرابکاری انجام میشود.
نخست وزیر سوئد با اشاره به موضوعاتی مانند خرابکاری احتمالی کشتی روسی در دریای بالتیک و همچنین فعالیتهای ایران گفت که کشورش هدف حملات ترکیبی و جنگهای نیابتی قرار گرفته است.
اولف کریسترسون افزود: «در دوران جنگهای نیابتی هستیم؛ ایران از باندهای جنایتکار سوئدی و با امکانات خشونتآمیز استفاده میکند تا با نیابت، جرائم سنگینی در کشور ما انجام دهد.»
سازمان اطلاعات سوئد خرداد امسال اعلام کرد که مستندات نشان از آن دارد که حکومت ایران برای اقدامات خشونتآمیز علیه اسرائیل و دیگر کشورها به استفاده از باندهای تبهکار سوئدی روی آورده است.
ارزیابی سازمان اطلاعات سوئد پس از آن اعلام شد که در ماههای پیش از آن چندین تیراندازی یا تلاش برای انفجار در مقابل سفارت اسرائیل در سوئد و همچنین در کشورهای همسایه آن گزارش شده بود.
روابط سوئد و ایران در سالهای اخیر به ویژه پس از محاکمه حمید عباسی در سوئد به اتهام دست داشتن در کشتار زندانیان سیاسی در دهه ۱۳۶۰ با تنش همراه بوده است.
خرابکاری احتمالی در دریای بالتیک
نخست وزیر سوئد در سخنان روز یکشنبهاش همچنین گفت تحقیقات درباره ماجرای آسیب زدن یک کشتی به کابلهای زیر آب در دریای بالتیک ادامه دارد.
سوئد و فنلاند پنجم دی خبر دادند که یک کشتی حامل نفت روسیه «و احتمالا متعلق به ناوگان اشباح این کشور» با رها کردن لنگر خود، به کابلهای ارتباطی زیر دریا آسیب زده است.
نخست وزیر سوئد گفت کشورش «بدون دلایل بسیار قوی» کسی را به خرابکاری متهم نمیکند اما «نمیتوان نیات خصمانه را نادیده گرفت».
او افزود: «ما سادهلوح نیستیم و اتفاقات عجیب و غریبی بارها و بارها در دریای بالتیک رخ میدهد».
مقامهای سوئدی از تداوم تحقیقات درباره کشتی «ایگل اس» خبر دادهاند و مقامهای فنلاند هم گفتهاند این کشتی بیش از ده مورد نقص یا کمبود فنی داشته و به یک خط انتقال برق و چهار کابل مخابراتی آسیب زده است.
نخست وزیر سوئد در سخنرانی خود گفت شواهد کمی هست که تایید کند «یک کشتی به طور تصادفی و بدون آنکه متوجه شود لنگر و زنجیر ۳۰۰ متری خود را بیش از ۱۰۰ کیلومتر [در کف دریا] بکشد و نداند که این کار آسیب ایجاد میکند».
او گفت حمایت شهروندان سوئد از عضویت اخیر این کشور در ناتو «نشانه این است که سوئد تغییر کرده»، گفت: سوئد دیگر یک «ایدهآلیست چشمآبی در حاشیه» نیست، بلکه به یک «رئالیست در مرکز حوادث» تبدیل شده است.
سوئد اسفند سال گذشته رسما به ناتو پیوست و به گفته نخست وزیر این کشور، قصد دارد که سهم خود در بودجه ناتو را از ۲.۴ درصد تولید ناخالص داخلی فعلی را ظرف سه سال آینده به ۲.۶ درصد برساند.