رهبر جمهوری اسلامی ایران میگوید «احتمال زیاد» نمیدهد که آمریکا و اسرائیل بخواهند به ایران حمله کنند، «اما اگر بخواهند هم قطعا ضربه متقابل محکمی خواهند خورد».
علی خامنهای این اظهارات را روز دوشنبه ۱۱ فروردین در مراسم «نماز عید فطر» در پایان ماه رمضان در ایران اعلام کرد و گفت «آنها تهدید میکنند که شرارت خواهند کرد، ما خیلی احتمال نمیدهیم که از بیرون شرارتی انجام بگیرد اما اگر شرارتی انجام بگیرد قطعاً ضربه متقابل محکم خواهند خورد».
او همچنین با ابراز نگرانی از بروز ناآرامی در داخل کشور گفت: «اگر به فکر این باشند که در داخل کشور فتنه راه بیندازند مثل بعضی از سالهای قبل که راه انداختند جوابشان را خود ملت ایران خواهند داد».
رهبر جمهوری اسلامی و سایر مقامات حکومتی از اعتراضات مردمی به مشکلات اقتصادی و نارضایتی سیاسی به عنوان «فتنه» یاد میکنند و بارها کشورهای غربی را به دست داشتن در این اعتراضات متهم کردهاند.
اوج این ناآرامیها در سالهای اخیر، اعتراضات ۱۴۰۱ پس از مرگ مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی بود که ماهها ادامه داشت و با سرکوب شدید نیروهای انتظامی و امنیتی روبرو شد و در جریان آن صدها تن کشته و هزاران تن بازداشت شدند.
اعتراضات آبان ۹۸ نیز به شدت سرکوب شد و به گزارش خبرگزاری رویترز، ۱۵۰۰ نفر در آن به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شدند.
تهدید ترامپ به «بمباران» ایران
اظهارات علی خامنهای یک روز پس از آن بیان میشود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تهدید کرد اگر ایران درباره برنامه هستهای خود با آمریکا به توافق نرسد، مشمول تعرفههای ثانویه میشود و بمباران خواهد شد.
او روز ۱۰ فروردین در مصاحبه تلفنی با شبکه «انبیسی» گفت: «اگر آنها توافق نکنند، بمباران اتفاق میافتد. طوری بمباران میشود که قبلا هرگز مشابه آن را ندیدهاند».
آقای ترامپ همچنین تهدید به وضع «تعرفههای ثانویه» علیه ایران کرد و در عین حال خبر داد که مقامهای آمریکا و ایران «در حال گفتوگو هستند».
در همان روز، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، اعلام کرد که علی خامنهای با مذاکره مستقیم با آمریکا مخالفت کرده اما «موافق مذاکره غیرمستقیم با دولت دونالد ترامپ است».
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران، هم روز دوشنبه در توئیتی به حرفهای آقای ترامپ واکنش نشان داد و ضمن متهم کردن ایالات متحده به «نقض منشور ملل متحد» نوشته است: «خشونت، خشونت میآورد و صلح، صلح میآفریند. ایالات متحده میتواند انتخاب کند».
دونالد ترامپ اردیبهشت ۱۳۹۷ در دولت اول خود، از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران موسوم به «برجام» خارج شد و تحریمهای شدیدی علیه ایران وضع کرد.
ایران از آن زمان از تعهدات خود برای کاهش میزان غنیسازی و تولید اورانیوم با غنای بالا عدول کرده است؛ به گونهای که بر اساس آخرین گزارش آژانس بینالمللی، اورانیوم لازم برای تولید شش سلاح هستهای، در صورت افزایش میزان غنیسازی تا ۹۰ درصد، را در اختیار دارد.
مقامهای ایران هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد کردهاند.