لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۴

زنده ادامه جست‌وجو در گور دسته‌جمعی اطراف دمشق؛ نتانیاهو از منطقه حائل بازدید کرد

خلاصه رویدادها:

  • جست‌وجوها در دو گور دسته‌جمعی قطیفه و نجها، در شمال و جنوب دمشق، ادامه دارد
  • بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل داخل سوریه می‌مانند
  • اتحادیه اروپا اعلام کرد آماده بازگشایی دفتر نمایندگی خود در سوریه است
  • علی خامنه‌ای بار دیگر سقوط حکومت بشار اسد را به آمریکا و اسرائیل نسبت داد و گفت: «مقاومت تمام نشده است»
  • آتش‌بس بین کردها و نیروهای مورد حمایت ترکیه در شهر منبیج در شمال سوریه تمدید شد
  • معاون وزیر خارجه اسرائیل رهبر شورشیان سوریه را به دلیل سابقه‌اش در گروه‌های جهادی «گرگ در لباس میش» خواند.
  • رهبر شورشیان سوریه خواستار رفع تحریم‌های جهانی علیه این کشور شد

۲۲:۳۶ ۲۱.۹.۱۴۰۳

گروسی: بلاتکلیفی در بررسی پرونده هسته‌ای سوریه بعد از سقوط اسد

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از توقف تحقیقات درباره فعالیت‌های هسته‌ای سوریه پس از سقوط بشار اسد خبر داد.

رافائل گروسی اعلام کرد با وجود پیشرفت اخیر در تحقیقات طولانی‌مدت آژانس، سقوط اسد موجب تأخیر و عدم قطعیت در بازرسی‌ها شده است. وی هشدار داد نبود دولت کارآمد ممکن است به سرقت مواد هسته‌ای، از جمله اورانیوم با غنای بالا در مرکز «الحجر»، منجر شود.

تحقیقات پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای سوریه از سال ۲۰۰۷ آغاز شده بود؛ تأسیساتی که ادعا می‌شود توسط کره شمالی برای تولید پلوتونیم طراحی شده و در حملات اسرائیل منهدم شد. آثار اورانیوم غنی شده در این محل پیش‌تر توسط بازرسان کشف شده بود.

پرونده هسته‌ای سوریه در سال ۲۰۱۱ به شورای امنیت ارجاع شد، اما به دلیل جنگ داخلی، دمشق از همکاری با آژانس خودداری کرده بود.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره تشدید تنش‌ها میان ایران و اسرائیل نیز هشدار داد و اعلام کرد که این وضعیت ممکن است به بحران گسترده‌ای در منطقه منجر شود و ایران را به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای سوق دهد.

رافائل گروسی افزایش سرعت غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی توسط ایران را «نمایش قدرت» دانست که به «تعامل فوری» دولت جدید آمریکا به رهبری دونالد ترامپ نیاز دارد.

وی افزود که ایران با توقف دسترسی به اطلاعات دوربین‌های نظارتی و منع ورود برخی بازرسان، همکاری‌های خود با آژانس را محدود کرده است، که این موضوع نگرانی‌ها و بی‌اعتمادی‌ها را افزایش می‌دهد.

۲۰:۳۳ ۲۱.۹.۱۴۰۳

چالش‌های جدید کردهای سوریه

خبرگزاری آسوشیتدپرس در تحلیلی از وضعیت کردهای سوریه می‌نویسد که پس از ۱۴ سال جنگ داخلی در سوریه، کردها که نزدیک‌ترین متحد آمریکا در این کشور هستند، با چالش‌های جدیدی روبرو شده‌اند.

این مبارزان کُرد پس از شکست داعش و کمک به آمریکا برای دفع آن، منطقه‌ای خودمختار در شرق سوریه ایجاد کردند، اما حالا با تهدیدهایی از سوی شورشیان سنی عرب که بشار اسد را سرنگون کرده‌اند، مواجه هستند.

این شورشیان سنی که حمایت ترکیه را دارند، در حال پیشروی در مناطق کردنشین هستند و ترکیه نیز حملات هوایی به کاروان‌های کردها انجام داده است. از سوی دیگر، با روی کار آمدن رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، آینده حمایت‌های ایالات متحده از کردها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. ترامپ در دوره قبلی ریاست‌جمهوری خود تصمیم به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه گرفته بود و این امر انتقاداتی را از سوی جمهوری‌خواهان به دنبال داشت.

شورشیان جهادی که در آخر هفته به دمشق وارد شدند، در سخنان خود رویکردی صلح‌آمیزی به کردها نشان دادند. اما این شورشیان، چند روز پس از اینکه نیروهای دولتی شهر دیرالزور در شرق سوریه را ترک کردند، در درگیری‌های شدید، افراد مسلح کرد را از این شهر بیرون کردند.

کردها همواره به کمک‌های آمریکا در مواجهه با چنین چالش‌هایی تکیه کرده‌اند. حدود ۹۰۰ سرباز آمریکایی در شرق سوریه مستقر هستند و با نیروهای کرد برای جلوگیری از بازگشت داعش همکاری می‌کنند. اما آینده این مأموریت تحت ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ که مدت‌هاست نسبت به دخالت آمریکا در سوریه شکاک بوده، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

۱۸:۴۲ ۲۱.۹.۱۴۰۳

شورشیان مقررات منع رفت‌وآمد در دمشق را لغو کردند

شورشیان سوری روز چهارشنبه اعلام کردند که مقررات منع رفت‌وآمدی که چند روز پیش در دمشق وضع کرده بودند، لغو شده است تا مردم به زندگی عادی و فعالیت‌های کاری خود بازگردند.

در بیانیه فرماندهی شورشیان آمده است که این تصمیم برای تشویق مردم به بازگشت به کار و کمک به بازسازی سوریه جدید اتخاذ شده است. پس از سقوط بشار اسد در روز یکشنبه، شورشیان مقررات منع رفت‌وآمد را برای ساعات شب و عصر اعمال کرده بودند.

۱۷:۵۲ ۲۱.۹.۱۴۰۳

کنترل کامل دیرالزور توسط مخالفان سوری

شورشیان سوری «هیئت تحریر الشام» کنترل کامل شهر مهم دیرالزور در شرق سوریه را از نیروهای کُرد تحت رهبری «نیروهای دموکراتیک سوریه» به دست گرفته‌اند. به نوشته خبرگزاری آلمان، یک گروه نظارتی روز چهارشنبه این خبر را اعلام کرد.

بنابر این گزارش، جنگجویان محلی در دیرالزور که پیشتر به بشار اسد وفادار بودند، اکنون به ائتلاف مخالفان تحت رهبری «هیئت تحریر الشام» پیوسته‌اند. به گفته دیده‌بان حقوق بشر سوریه، «نیروهای دموکراتیک سوریه» که تحت رهبری کردها هستند، از دیرالزور عقب‌نشینی کرده و در چندین روستا در شرق رود فرات مستقر شده‌اند. این روستاها پیشتر تحت کنترل شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران که از اسد پشتیبانی می‌کردند، بود.

۱۷:۲۰ ۲۱.۹.۱۴۰۳

حسین آرین درباره نابودی تأسیسات سوریه: دست اسرائیل برای حمله به ایران باز شده است

در پی سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، اسرائیل مجموعه حملاتی را علیه زیرساخت‌های نظامی سوریه و تسلیحات راهبردی این کشور انجام داده است. اسرائیل همچنین اعلام کرده که نیروی دریایی سوریه را به طور کامل از بین برده است.

در گفت‌وگو با حسین آرین، کارشناس نظامی در بریتانیا، از او درباره اهداف اسرائیل از دست زدن به این حملات پرسیدیم.

حسین آرین درباره نابودی تأسیسات سوریه: دست اسرائیل برای حمله به ایران باز شده
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00
لینک مستقیم

۱۷:۲۰ ۲۱.۹.۱۴۰۳

آرامگاه پدر بشار اسد در زادگاهش به آتش کشیده شد

آرامگاه حافظ اسد، پدر رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، در زادگاهش یعنی شهر قرداحه به آتش کشیده شد.

بر اساس تصاویری که خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه منتشر کرد، گروهی از شورشیان مسلح سوریه با لباس نظامی و تعدادی از جوانان در حال تماشای سوختن آرامگاه هستند.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه که وضعیت جنگ در این کشور را رصد می‌کند، به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که شورشیان، این آرامگاه را که در منطقه اصلی سکونت اقلیت علوی سوریه در استان لاذقیه قرار دارد، به آتش کشیده‌اند.

۱۴:۲۶ ۲۱.۹.۱۴۰۳

رضا علیجانی: کشتی سیاست خارجی و منطقه‌ای خامنه‌ای به گل نشسته است

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، سقوط حکومت بشار اسد در سوریه را محصول «توطئه مشترک آمریکا و اسرائیل» و کمک یک کشور همسایه دانست. این سخنرانی به‌رغم انتظارات از تلویزیون ایران پخش مستقیم نشد.

در گفت‌وگو با رضا علیجانی، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی ساکن فرانسه، ابتدا از او پرسیدیم آیا وقایع سوریه واقعا به تحکیم آنچه که به «محور مقاومت» معروف است، منجر شده؟

رضا علیجانی: کشتی سیاست خارجی و منطقه‌ای خامنه‌ای به گل نشسته است
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00
لینک مستقیم

۱۳:۴۶ ۲۱.۹.۱۴۰۳

روسیه مدعی شد سقوط اسد تأثیری بر «نفوذ» مسکو در خاورمیانه ندارد

کرملین می‌گوید سقوط حکومت بشار اسد در سوریه تأثیر چندانی بر «نفوذ» مسکو در خاورمیانه ندارد.

دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین، با تأکید بر اولویت جنگ اوکراین برای روسیه، گفت مسکو با رهبران جدید سوریه در تماس است.

روسیه از سال ۲۰۱۵ نزدیک به ۱۰ سال پیش، با هدف کمک به حفظ بشار اسد در مسند قدرت، رسماً در جنگ داخلی سوریه دخالت کرد.

او در حالی این ادعا را مطرح کرده که سقوط بشار اسد، تأثیری بر نفوذ مسکو در خاورمیانه ندارد، که کارشناسان فروپاشی رژیم اسد را هم برای ایران و هم برای روسیه، ضربۀ سختی توصیف می‌کنند.

روز چهارشنبه، سخنگوی کرملین همچنین اعلام کرد که رئیس‌جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، در حال حاضر برنامه‌ای برای گفت‌وگوهای سطح بالا با رهبران ایران و ترکیه در مورد وضعیت سوریه ندارد.

به گزارش خبرگزاری تاس روسیه، او در پاسخ به پرسشی مرتبط اظهار داشت: «وزرا با یکدیگر ارتباط داشته‌اند، اما گفت‌وگوها در بالاترین سطح فعلاً در دستور کار نیست.»

۱۳:۳۵ ۲۱.۹.۱۴۰۳

کُردهای سوریه شهر منبج را به نیروهای طرفدار ترکیه تحویل دادند

شبه‌نظامیان کرد سوریه که از سوی ایالات متحده حمایت می‌شوند، از توافق با مخالفان طرفدار ترکیه، بر اساس یک آتش‌بس به میانجیگری آمریکا خبر دادند.

بر اساس این آتش‌بس، شبه‌نظامیان کرد، شهر منبِج در شمال سوریه را به نیروهای طرفدار ترکیه واگذار کردند.

مظلوم عبدی یکی از فرماندهان ارشد شبه‌نظامیان کرد موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه در شبکه اجتماعی ایکس، (توییتر سابق) نوشت که هدف از این آتش‌بس،‌ تأمین امنیت غیرنظامیان منبج بوده است؛‌ شهری که از حدود ۹ سال پیش در کنترل نیروهای کرد بوده است.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه، مستقر در لندن هم تأیید کرده که حالا منبج در کنترل شبه‌نظامیان موسوم به «ارتش ملی سوریه» است که از سوی ترکیه حمایت می‌شوند.

گروه «ارتش ملی سوریه» بخشی از ائتلاف شورشیان به رهبری هیئت تحریر‌الشام است؛ گروهی که یکشنبۀ‌ گذشته با تصرف دمشق، حکومت بشار اسد را سرنگون کرد.

۱۳:۱۸ ۲۱.۹.۱۴۰۳

پاپ فرانسیس خواستار احترام پیروان مذاهب مختلف در سوریه به یکدیگر شد

سه روز پس از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، پاپ فرانسیس خواستار احترام پیروان مذاهب مختلف این کشور به یکدیگر شد.

رهبر کلیسای کاتولیک گفت دعا می‌کند که مردم سوریه بتوانند در صلح و امنیت در سرزمینشان زندگی کنند و پیروان مذاهب گوناگون در کشوری که سال‌ها درگیر جنگ بوده، با دوستی و احترام متقابل به زندگی ادامه دهند.

پاپ فرانسیس ابراز امیدواری کرد که بدون درگیری و تفرقۀ بیشتر، راه حلی سیاسی با هدف تضمین ثبات و یکپارچگی این کشور حاصل شود.

از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ تقریباً چهارده سال پیش، جامعۀ مسیحیان سوریه عموماً از دولت بشار اسد حمایت می‌کرده‌اند. بشار اسد که عضوی از اقلیت علوی سوریه به شمار می‌آید، خود را به‌عنوان حامی حقوق اقلیت‌ها معرفی می‌کرد.

جامعۀ‌ مسیحیان سوریه،‌ در زمان حکمرانی گروه داعش در بخش‌های زیادی از سوریه،‌ ضربات سنگینی خورد و بسیاری از اعضای این جامعه، کشته یا ناچار به فرار شدند.

گروه داعش تا پیش از شکست‌خوردن در سال ۲۰۱۹، کلیساها را خراب می‌کرد و بسیاری از مسیحیان را به اسارت گرفته یا از آنها جزیه می‌گرفت.

تصویری از دیدار پاپ فرانسیس با یک خانوادهٔ مهاجرِ سوری مسیحی در سپتامبر ۲۰۲۴
تصویری از دیدار پاپ فرانسیس با یک خانوادهٔ مهاجرِ سوری مسیحی در سپتامبر ۲۰۲۴

بیشتر

XS
SM
MD
LG