بلینکن: نقش اسدیاف برای جلوگیری از بازگشت داعش «حیاتی» است
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه اظهار داشت که نقش «نیروهای سوریهٔ دموکراتیک» (اسدیاف) به رهبری کردها برای جلوگیری از بازگشت مجدد جهادگرایان داعش در سوریه پس از کنار رفتن بشار اسد «حیاتی» است.
او در جریان بازدید خود از اردن گفت: «در زمانی که ما خواهان گذار به مسیری بهتر برای سوریه هستیم، بخشی از این روند باید اطمینان از این باشد که داعش بار دیگر سر برنیاورد، و برای جلوگیری از این اتفاق، نیروهای موسوم به اسدیاف حیاتی هستند.»
گلایه سپاه پاسداران از نابودی زیرساختها در سوریه
سپاه پاسداران در بیانیهای دیرهنگام در مورد وضعیت سوریه، با شکایت از «نابودی زیرساختها و مراکز حیاتی» در حملات اسرائیل از «مجامع جهانی» خواست در این زمینه حرفی بزنند.
این نهاد نظامی روز پنجشنبه در بیانیه خود نوشت در حالی که اسرائیل زیرساختها در سوریه را بمباران میکند، مجامع بینالمللی در برابر آن به شکل «حیرتانگیز» سکوت کردهاند.
در ادامهٔ این بیانیه آمده «تعیین سرنوشت و نظام سیاسی آینده» سوریه حق مسلم مشروع و قانونی مردم این کشور است.
این در حالی است که پیش از این نیروهای سپاه پاسداران در سرکوب اعتراضات مردم سوریه با دولت بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع این کشور، همکاری داشته است.
در همین زمینه عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه با درج پیامی در شبکه ایکس مدعی شد اسرائیل «تقریباً تمام زیرساختهای دفاعی و غیرنظامی در سوریه را نابود کرده است».
او در ادامه خواستار «بسیج فوری و موثر کشورهای منطقه و اتحاد آنان» برای جلوگیری از «تخریب سوریه» بهدست اسرائیل شد.
کردهای سوریه هم با استفاده از پرچم تازهٔ این کشور موافقت کردند
کردهای حاکم بر بخشهایی از شمال شرق سوریه روز پنجشنبه اعلام کردند پرچم سه ستارهٔ مورد استفاده از سوی شورشیان حاکم بر دمشق را در همه ادارات، مؤسسات، شوراها و سایر اماکن وابسته به حکومت کردی منطقه به اهتزاز درخواهند آورد.
در روزهای اخیر پرچم سه ستاره و سه رنگ سبز، سفید و سیاهی به جای پرچم دو ستارهای با رنگهای قرمز، سفید و سیاه در دمشق بر سر در تمامی نهادهای رسمی به اهتزاز درآمده است.
سفارتخانههای سوریه در جهان نیز پرچم دوران اسد پدر و پسر را کنار گذاشته و پرچم سه ستاره و بدون نوار رنگ قرمز را استفاده میکنند.
پرچم تازه در واقع قدیمی است که پس از تشکیل کشور سوریه در بهار سال ۱۹۴۶ تا سال ۱۹۵۸، زمانی که سوریه و مصر با یکدیگر متحد شده و «جمهوری متحد عربی» را اعلام کردند، استفاده میشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک مقام کرد در مناطق شمال شرق سوریه روز پنجشنبه گفت استفاده از پرچم سه ستاره با نوار سبز نمادی از مرحلهای تازه و بیانگر آرمانهای مردم، مبنی بر آزادی، عزت و وحدت ملی است.
یک مرد آمریکایی پس از ماهها بیخبری، در سوریه پیدا شد
یک مرد آمریکایی که رد پای او ناپدید شده بود، در پی رویدادهای روزهای اخیر سوریه، در این کشور پیدا شد.
تراویس تیمرمن، پنجشنبه، در گفتوگو با شبکه العربیه گفت به مدت ۷ ماه در بازداشتگاه سوریه بود. او گفت پس از اقامت یکماهه در شهر زحله در لبنان برای یک «سفر زیارتی» به طور زمینی به سوریه رفته و به دلیل ورود «غیرقانونی» بازداشت شد.
او افزود در بازداشتگاه بدنام «صیدنایا» صدای شکنجه شدن مردان جوان دیگر را شنیده، اما خودش مورد بدرفتاری و آزار مأموران بشار اسد قرار نگرفته بود اما محدودیتهایی مانند رفتن به دستشویی داشت.
شورشیان سوریه که اوضاع را در این کشور به دست گرفتهاند، اعلام کردهاند از آقای تراویس به خوبی مراقبت میکنند. آنها با انتشار تصاویر و ویدئویی از تراویس، گفتند که او در حال حاضر در یک مکان امن است و هنگامی که از او فیلم گرفتند، این مرد در خواب بود ولی بیدار شد و بعدا با گزارشگر العربیه هم که در دمشق حضور دارد، گفتوگو کرد.
ابتدا این احتمال مطرح شده بود که آمریکایی پیدا شده آستین تایس، روزنامهنگار آمریکایی باشد که از ۱۲ سال پیش در سوریه ناپدید شد اما هم روزنامهنگاران آشنا با آستین تایس این احتمال را رد کردند و هم آقای تراویس تیمرمن در گفتوگو با العربیه هویت خود را تأیید کرد و داستان گرفتار شدنش در «صیدنایا» را توضیح داد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، ابرای امیدواری کرده که آستین تایس هنوز زنده باشد. او گفت واشینگتن متعهد است او را به کشور برگرداند. سوریه بازداشت آقای تایس را انکار کرده بود. نیروهای مدنی سوریه اعلام کردهاند در تلاش برای یافتن ردپای این روزنامهنگار در پی فروپاشی حکومت بشار اسد هستند.
دیدار وزیر خارجه آمریکا با مقامات اردن بر سر آیندهٔ سوریه
وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه پس از ورود به بندر عقبه در اردن، مذاکرات با ایمن الصفدی، همتای اردنی و سایر مقامات ارشد این کشور را بر سر آیندهٔ سوریه آغاز کرد. سفر اضطراری آنتونی بلینکن برای ابراز حمایت آمریکا از «گذار فراگیر در سوریه به یک دولت پاسخگو و نماینده مردم این کشور» انجام شده است.
او سپس به دیدار ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن رفت و با او نیز در باره سوریه گفتوگو کرد. اردن پس از فروپاشی حکومت بشار اسد تدابیر امنیتی را در مرزهای خود با سوریه تشدید کرده است.
واشینگتن گفته است برای یک دولت انتقالی در سوریه تحقق ۴ اصل را انتظار دارد: «تعهد صریح به احترام کامل به حقوق اقلیتها، تسهیل کمکهای بشردوستانه به همه نیازمندان، جلوگیری از اینکه سوریه پایگاه ترور یا تهدید برای همسایگان باشد و اطمینان از اینکه تمامی انبارهای تسلیحات غیرمتعارف شیمیایی یا بیولوژیک مراقبت شده و از بین برود.»
آقای بلینکن این هفته گفت واشینگتن آماده است دولت جدیدی را در سوریه به رسمیت بشناسد که توسط مردم این کشور به شیوه فراگیر و شفاف انتخاب شوند.
وزیر خارجه آمریکا از اردن به ترکیه میرود تا با همتای ترکیهای و رئیسجمهور این کشور در باره سوریه گفتوگو کند. ترکیه که بیش از یک دهه مناسبات بحرانی با حکومت بشار اسد داشت، از تحولات این همسایه جنوبی خود عمیقاً خشنود شده است.
همزمان با سفر بلینکن به اردن، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن نیز روز پنجشنبه با سفر به اسرائیل، با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور دربارهٔ آینده سوریه و کوششهای معامله احتمالی جدید بین گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیهٔ اروپا تحریم است، با دولت اسرائیل، گفتوگو کرد. آقای سالیوان سپس به قطر و مصر خواهد رفت.
اسرائیل از نخستین ساعات پس از اعلام فروپاشی حکومت رئیسجمهور فراری سوریه در بامداد یکشنبه این هفته، سلسله حملات سنگین هوایی را متوجه داراییهای ارتش به جای مانده از بشار اسد کرد و همزمان نیروهای ارتش اسرائیل قله کوه جبل الشیخ در منطقه حائل امنیتی بین این کشور با سوریه را به کنترل خود درآوردند.
محمد البشیر، رئیس دولت انتقالی سوریه، کیست؟
محمد البشیر، که پس از تصرف دمشق بهدست شورشیان مسلح و سقوط حکومت بشار اسد بهعنوان رئیس دولت انتقالی سوریه منصوب شده است، پیش از این در شبهدولت موسوم به «دولت نجات سوریه» فعالیت میکرد.
این شبهدولت که پیش از سقوط آقای اسد و از سال ۲۰۱۷ در شهر ادلب مستقر بود، ادارهٔ این شهر و دیگر مناطقی که تحت کنترل هیئت تحریر الشام بود را بر عهده داشت و در این مناطق خدمات ارائه میکرد و وزارتخانهها، بخشها و مقامات قضایی و امنیتی خود را داشت.
بیشتر بخوانید:
قالیباف: سقوط اسد باعث اختلال در عقبهٔ نیروهای مقاومت میشود
رئیس مجلس شورای اسلامی سقوط حکومت بشار اسد در سوریه را باعث «اختلال در عقبه نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی» ارزیابی کرد. او با این حال مدعی شد که «حزبالله لبنان خیلی زود خود را با شرایط جدید تطبیق میدهد.»
اظهارات او در شرایطی بیان میشود که فرمانده سپاه مدعی شده با سقوط اسد، جمهوری اسلامی ضعیف نشده و بازوان منطقهای خود را نیز از دست نداده است.
محمدباقر قالیباف در عین حال تحولات سوریه را «اجتنابناپذیر» خوانده و گفته است: «ما به دولت آن کشور هشدار داده بودیم و اگر به موقع به این هشدارها توجه میشد سوریه در آستانه هرج و مرج داخلی قرار نمیگرفت.»
آقای قالیباف همچنین دربارهٔ شورشیان سوری گفته که منتظر عمل مخالفان مسلح و پشتیبانان آنان نسبت به «رفتارهای داعشی و میزان همراهی آنها با اسرائیل خواهیم بود و به تناسب آن تصمیم لازم را خواهیم گرفت».
رئیس مجلس شورای اسلامی شرایط منطقه را یک «تحول پرشتاب برای شکلدهی به نظمی جدید» ارزیابی کرده و هشدار داده است که اگر جمهوری اسلامی منفعل باشد با چالشهای بزرگی روبرو میشود.
قالیباف در عین حال با اشاره به سخنان خامنهای دربارهٔ سقوط بشار اسد در سوریه، گفت که سخنان او «فصلالخطابی برای همه تحلیلهاست و هر انحرافی از آن خطایی نابخشودنی است.»
خامنهای روز گذشته از تحلیلهای منتقد سیاست حضور جمهوری اسلامی در سوریه و سپس خروج حکومت ایران از این کشور، انتقاد کرده بود.
سلامی: ادامهٔ درگیری سپاه در سوریه منطقی نبود
فرمانده کل سپاه پاسداران دربارهٔ خروج نیروهای نظامی جمهوری اسلامی از سوریه پس از سقوط بشار اسد میگوید در شرایط که ارتش سوریه «تماشاچی» بود، درگیری نیروهای سپاه در این کشور، «منطقی نبود».
حسین سلامی سهشنبه، در واکنش به تحولات سوریه گفته است که جمهوری اسلامی در تلاش بود به حکومت بشار اسد کمک کند اما «همه راههای انتقال ما را به سوریه بسته بودند».
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه «برخی در محافل سیاسی، روشنفکری و در میان عموم مردم دارند ترویج میکنند که نظام جمهوری اسلامی ایران «بازوان منطقهای خود را از دست داده»، مدعی شد: «اگر ضعیف شده بودیم، عملیاتهای وعده صادق را انجام نمیدادیم، جمهوری اسلامی بازوانش را از دست نداده است.»
فرمانده کل سپاه حضور مستقیم ایران در سوریه را به منظور جلوگیری از «سیطره داعش» ارزیابی و اضافه کرده: «مجبور بودیم که در عراق و سوریه حضور داشته باشیم.»
سلامی با بیان اینکه «بعضی ها انتظار دارند ما به جای ارتش سوریه میرفتیم و میجنگیدیم» مدعی شد که «ما منطق سیاسی قوی برای جنگیدن و مشروعیت قوی برای دفاع داریم.»
رهبر جمهوری اسلامی نیز روز گذشته از حضور ایران در جنگ داخلی سوریه به نفع حکومت بشار اسد دفاع کرد و نسبت به ارائه تحلیل برخلاف چنین دیدگاهی هشدار داد.
لوید آستین خواستار رایزنی مدام بین اسرائیل و آمریکا درباره سوریه شد
پنتاگون اعلام کرد که لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، در گفتوگویی با یسرائیل کاتز، همتای اسرائیلی خود بر اهمیت تماس و رایزنی مدام دو کشور در رابطه با تحولات سوریه تاکید کرده است.
بر اساس اطلاعیه پنتاگون، لوید آستین به وزیر دفاع اسرائیل گفته است که واشینگتن تحولات سوریه را زیر نظر دارد و از انتقال مسالمتآمیز و فراگیر قدرت سیاسی در این کشور حمایت میکند.
آقای آستین همچنین تصریح کرده که ایالات متحده به ماموریت خود برای جلوگیری از اقدامات داعش برای تبدیل سوریه به یک پناهگاه امن برای خود ادامه خواهد داد.
به دنبال سقوط حکومت بشار اسد، ارتش اسرائیل با انجام صدها حمله به سوریه بخش عمدهای از تسلیحات استراتژیک این کشور را نابود کرده است.
کارشناسان سازمان ملل: حملات هوایی اسرائیل به سوریه نقض قوانین بینالمللی است
کارشناسان سازمان ملل روز چهارشنبه اعلام کردند که حملات اسرائیل به سوریه پس از سقوط بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، نقض قوانین بینالمللی است و تلاشهای اسرائیل برای «خلع سلاح پیشگیرانه» دشمنان خود را «خلاف قانون» خواندند.
پس از برکناری اسد، اسرائیل که هممرز با سوریه است، نیروهایی را به منطقه حائل در شرق بلندیهای جولان که بهطور غیرقانونی به اسرائیل ضمیمه شده است، اعزام کرده است، اقدامی که سازمان ملل آن را نقض آتشبس ۱۹۷۴ میداند.
نیروی هوایی اسرائیل نیز اعلام کرده که در دو روز گذشته صدها حمله به مواضع نظامی سوریه، شامل انبارهای سلاحهای شیمیایی و سامانههای پدافند هوایی، انجام داده است.
اسرائیل میگوید این اقدام را به منظور جلوگیری از دسترسی گروههای شورشی به این سلاحها انجام داده، اما بن سال، گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه ترویج حقوق بشر و مقابله با تروریسم روز چهارشنبه گفت که این اقدام «تحت قوانین بینالمللی هیچ مبنای قانونی ندارد.»
با وجودی که اسرائیل خبر داده که مواضع نظامی را در سوریه هدف قرار میدهد، روز چهارشنبه عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با درج پیامی در شبکه ایکس مدعی شد که اسرائیل «تقریباً تمام زیرساختهای دفاعی و غیرنظامی در سوریه را نابود کرده است.» او در ادامه خواستار «بسیج فوری و موثر کشورهای منطقه و اتحاد آنان» برای جلوگیری از «تخریب سوریه» بهدست اسرائیل شد.