کاتس میگوید ارتش اسرائیل فعلاً در بخش سوری بلندیهای جولان میماند
وزیر دفاع اسرائیل میگوید نیروهای نظامی این کشور که در بخش سوری بلندیهای جولان مستقر شدهاند، تا آخر زمستان در این مواضع باقی خواهند ماند.
ییسرائل کاتس روز جمعه ۲۳ آذرماه گفت با توجه به شرایط سوریه، این اقدام، «ضروری و مهم» است. این مواضع بر بخشهای زیادی از سوریه و لبنان اشراف دارند.
آقای کاتس با انتشار مطلبی در شبکۀ اجتماعی ایکس نوشت که کوه جبلالشیخ «در لحظهای تاریخی و هیجانانگیز بار دیگر پس از ۵۱ سال در کنترل اسرائیل است».
در پی ورود شبهنظامیان هیئت تحریرالشام به دمشق در روز یکشنبۀ گذشته، نیروهای اسرائیلی هم با عبور از منطقۀ حائل در بلندیهای جولان، در بخش سوری و از جمله قلۀ جبلالشیخ مستقر شدند.
در آن زمان بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، این اقدام را «موقتی و با هدف محافظت از کشورش» توصیف کرد.
عبور نیروهای اسرائیلی از خط آلفا و استقرار در بخش سوری با انتقاد جدی جامعۀ بینالمللی روبرو شده است.
گروه ۷ میگوید آمادۀ حمایت از انتقال قدرت در سوریه است
سران هفت کشور صنعتی موسوم به گروه ۷ بعد از ظهر جمعه برای رسیدن به اجماع بر سر شیوۀ تعامل با شورشیان حاکم در سوریه گفتوگو میکنند.
این دیدار قرار است به شکل مجازی و ساعت ۱۷ به وقت ایران آغاز شود. رهبران هفت کشور گفتهاند آمادۀ حمایت از انتقال قدرت در سوریه به یک دولت «فراگیر و غیر فرقهای» هستند.
آنها همچنین خواستار تضمین حقوق بشر، از جمله حقوق زنان و اقلیتها شده و همزمان بر اهمیت پاسخگو کردن سران حکومت بشار اسد در قبال «جنایاتشان» تأکید کردهاند.
رهبران گروه هفت پیش از دیدار امروز از آمادگی خود برای حمایت و همکاری با دولتی سوری که به موازین حقوق بشر احترام بگذارد، خبر دادهاند.
در پیامی مشابه، آنتونی بلینکن وزیر خارجۀ ایالات متحده در جریان سفرش به ترکیه، از حاکمان جدید سوریه خواست «همۀ قدمهای لازم برای حفاظت از غیرنظامیان از جمله گروههای اقلیت» را بردارند.
شورشیان سوریه اعلام کردند قانون اساسی و پارلمان سه ماه در حالت تعلیق خواهد بود
یکی از مقامهای شورشیان سوریه اعلام کرد که طول دوره انتقالی سه ماه خواهد بود و در این مدت قانون اساسی و پارلمان در حالت تعلیق خواهند بود.
عبیده ارنائوط به خبرگزاری فرانسه گفت که در جلسه مقامهای شورشیان با وزرای سابق سوریه «ما تصمیم گرفتیم که این مرحله سه ماه به طول میانجامد تا اینکه دولت جدید تشکیل شود و البته قانون اساسی و مجلس در این مدت معلق خواهند شد».
بر اساس اظهارات او، شورشیان برای «بررسی و اصلاح قانون اساسی» یک کمیته حقوقی و قانونی تشکیل میدهند.
احمد الشرع معروف به الجولانی، رهبر شورشیان هیئت تحریر الشام، روز سهشنبه اعلام کرد که محمد البشیر را به عنوان «رئیس دولت انتقالی» منصوب کرده و فعالیت نهادهای عمومی فعلا زیر نظر نخست وزیر سابق ادامه مییابد.
سازمان ملل: تعداد آوارگان سوریه طی هفتههای اخیر به بیش از یک میلیون نفر رسید
سازمان ملل اعلام کرد موج جدید خشونتها در سوریه که به سقوط حکومت بشار اسد منجر شد تاکنون بیش از یک میلیون آواره برجای گذاشته است.
به گفته دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، از هفتم آذر که عملیات شورشیان هیئت تحریر الشام در شمال غربی سوریه آغاز شد تا روز پنجشنبه بیش از یک میلیون و یکصد هزار نفر که اکثر آنها زنان و کودکان هستند بیجا و آواره شند.
جنگ داخلی در سوریه بیش از ۱۴ میلیون آواره برجای گذاشت که بیش از پنجونیم میلیون نفر از آنها به خارج از این کشور پناه بردند و عمدتا در اردوگاههای کشورهای همسایه، از جمله لبنان، ترکیه، عراق و اردن به سر میبرند.
در روزهای اخیر شماری از کشورهای اروپایی از تعلیق بررسی پروندههای پناهجویان سوری خبر دادهاند.
انتصاب کاردار ترکیه در سوریه
وزارت خارجه ترکیه کاردار موقت این کشور در سوریه را تعیین کرد و به این ترتیب سفارت ترکیه در دمشق پس از حدود ۱۲ سال تعطیلی، کار خود را از سر میگیرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، برهان کوراوغلو که سفیر ترکیه در موریتانی است به عنوان کاردار موقت این کشور در دمشق منصوب شد.
ترکیه در سال ۲۰۱۲ و در اعتراض به سرکوب خشونتآمیز معترضان سوری توسط حکومت بشار اسد سفارت خود در دمشق را تعطیل کرد و دیپلماتهای خود را به کشور بازگرداند.
خبر تعیین کاردار موقت ترکیه در سوریه در حالی اعلام شد که روز پنجشنبه ابراهیم کالن، رئیس دستگاه اطلاعاتی ترکیه، به دمشق رفت و با احمد الشرع، رهبر شورشیان تحریر الشام، دیدار و گفتوگو کرد.
بلینکن در آنکارا با اردوغان دیدار کرد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا که به خاورمیانه سفر کرده است، روز پنجشنبه از اردن وارد آنکارا شد و در فرودگاه اسنبوغا با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، دیدار و گفتوگو کرد.
محور گفتوگوهای دو طرف تحولات سوریه بود و به نوشته رویترز، این دیدار در حالی انجام شد که شمال سوریه در روزهای اخیر شاهد درگیریهایی بین کردهای مورد حمایت آمریکا و نیروهای مورد حمایت ترکیه بود.
بنابر بیانیه دفتر رئیس جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان در این دیدار تاکید کرد که کشورش «برای امنیت ملی خود» اقدامات پیشگیرانه در سوریه را علیه تمامی «گروههای تروریستی» انجام خواهد داد.
او همچنین از جامعه بینالمللی خواست تا برای بازسازی نهادها در سوریه با یکدیگر همکاری کنند.
از سوی دیگر آنتونی بلینکن اعلام کرد که با رئیس جمهور ترکیه درباره «امنیت منطقهای و انتقال سیاسی در سوریه» گفتوگو کرده است.
او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت روند انتقال در سوریه باید «تحت رهبری سوریه» و «شامل همه سوریها» باشد و از جان غیرنظامیان محافظت کند.
در روزهای اخیر کردهای موسوم به «نیروهای سوریه دموکراتیک» که مورد حمایت آمریکا هستند با نیروهای مورد حمایت ترکیه که از آنها با عنوان «ارتش ملی سوریه» یاد میشود در شهر منبیج درگیر شدند و به نوشته رویترز، سرانجام با میانجیگری آمریکا بین آنها آتشبس برقرار شد.
آقای بلینکن قرار است امروز (جمعه) با همتای ترکیهای خود، هاکان فیدان، گفتوگو کند و به نوشته رویترز، موضوع سوریه در دستور کار این دیدار است.
بلومبرگ: روسیه به توافق با شورشیان سوریه برای حفظ پایگاههای خود نزدیک شده است
معاون وزیر خارجه روسیه از تماسهای این کشور با هیئت تحریر الشام خبر داد و بلومبرگ نیز گزارش داد که دو طرف به توافق بر سر حفظ پایگاههای روسیه در سوریه نزدیک شدهاند.
بلومبرگ به نقل از یک منبع مطلع در روسیه گزارش داد که دو طرف بر سر حفظ پایگاههای روسیه در سوریه به «تفاهم غیررسمی» رسیدهاند، اما «در میان بیثباتیها در سوریه این وضعیت میتواند تغییر کند».
همچنین خبرگزاری اینترفاکس به نقل از میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر خارجه روسیه، گزارش داد که مسکو با هیئت تحریر الشام در دمشق تماس برقرار کرده و امیدوار است که این گروه «به قولهای خود» در ارتباط با حفظ امنیت دیپلماتهای خارجی عمل کند.
او گفت که روسیه قصد دارد پایگاههای خود را در سوریه حفظ کند زیرا «مبارزه با تروریسم و بقایای داعش به پایان نرسیده است».
روسیه دو پایگاه نظامی در سوریه دارد؛ پایگاه دریایی طرطوس در سواحل مدیترانه و پایگاه هوایی حمیمیم در نزدیکی بندر لاذقیه.
در روزهای اخیر گزارش شده بود که ناوها و کشتیهای نظامی روسیه از پایگاه طرطوس فاصله گرفتهاند.
نجات یک زندانی از زندان سوریه توسط تیم خبری سیانان
کلاریسا وارد، خبرنگار سیانان، همراه با تیم خبری این شبکه، موفق شد مردی را که همچنان در زندانی در سوریه محبوس بود، پیدا کرده و آزاد کند. این زندانی، ظاهراً بیخبر از سقوط رژیم بشار اسد، همچنان در سلولی قفلشده حضور داشت.
دوربینهای سیانان لحظهای را ثبت کردند که خانم وارْد، این مرد را در حالی که در یک پتو پیچیده شده بود، از سلول به فضای آزاد هدایت کرد.
وارد در گزارشی اعلام کرد که تیم او برای پوشش داستان ناپدیدشدن دهها هزار سوری در زندانهای اسد و همچنین بررسی پرونده آستین تایس، روزنامهنگار آمریکایی مفقود، به این منطقه رفته بود. اما در جریان این تحقیقات، با چیزی کاملاً غیرمنتظره روبهرو شدند.
سفر رؤسای سازمانهای اطلاعات ترکیه و قطر به دمشق
رؤسای سازمانهای اطلاعات ترکیه و قطر روز پنجشنبه برای دیدار با رهبران شورشیان سوریه وارد دمشق شدند.
تصاویر منتشرشده در رسانههای ترکیه ورود ابراهیم کالین در میان انبوهی از نیروهای امنیتی و جمعیت به مسجد اموی دمشق را نشان میدهد؛ مسجدی که صبح روز ساقط شدن رژیم بشار اسد، احمد الشرع مشهور به ابومحمد الجولانی رهبر گروه شورشی «هیئت تحریر الشام»، به محض ورود به دمشق، به آنجا رفت و سخنرانی کرد.
خبرگزاری رویترز از قول دو منبع گزارش داده که آقای کالین به همراه همتای قطری خود خلفان الکعبی، قرار است با رهبر هیئت تحریر شام و محمد البشیر نخستوزیر دولت انتقالی سوریه دیدار و گفتوگو کنند.
سفر ابراهیم کالین، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه، به دمشق در حالی صورت میگیرد که آنکارا روز جمعه میزبان ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان و رئیس دورهای اتحادیه اروپا، همچنین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا خواهد بود.
هشدار سازمان منع سلاحهای شیمیایی درباره تأسیسات شیمیایی سوری
فرناندو آریاس، مدیرکل سازمان منع سلاحهای شیمیایی، هشدار داد که حملات به تأسیسات مرتبط با سلاحهای شیمیایی سوریه میتواند منجر به آلودگی محیطی و نابودی شواهد ارزشمند شود.
این هشدار در حالی مطرح شد که پس از سقوط بشار اسد، نگرانیهای جهانی درباره سرنوشت انبارهای سلاحهای شیمیایی سوریه افزایش یافته است.
روز دوشنبه، اسرائیل اعلام کرد که برای جلوگیری از افتادن سلاحهای شیمیایی یا موشکهای دوربرد به دست افراطگرایان، این تأسیسات را هدف قرار داده است.