احمد الشرع، رهبر دوفاکتوی سوریه در سخنانی تازه گفت اتفاقاتی که در یک هزار و ۴۰۰ سال پیش (در صدر اسلام) روی داده، ارتباطی با اهل شام (سوریه امروزی) ندارد.
او روز یکشنبه دوم دی در دیدار با ولید جُنبَلاط، از شخصیتهای برجسته دروزی لبنان، افزود افرادی میآیند و میخواهند بابت حوادث یک هزار و ۴۰۰ سال پیش از اهل شام انتقام بگیرند: «این چه عقل و منطقی است؟ اینها چه ربطی به ما دارد؟»
اشاره احمد الشرع به «انتقام گرفتن از اهل شام»، به حضور نیروهای شیعی به رهبری جمهوری اسلامی ایران و با محوریت جنگجویان گروه حزبالله در سوریه اشاره دارد که در بیش از ۱۰ سال اخیر در جنگ داخلی سوریه برای بقای بشار اسد تلاش کرده بودند.
علی خامنهای و دیگر مقامات جمهوری اسلامی در تبلیغات سیاسی خود همواره از نیروهای نظامی خود در سوریه تحت عنوان «مدافعان حرم» یاد کردهاند.
بشار اسد به مدت ۱۳ سال با گروههای مخالف خود در جنگ داخلی درگیر بود. اما «هئیت تحریر شام» روز ۸ آذر با حرکت از استان ادلب و رسیدن در ۱۱ روز به دمشق، موجب سرنگونی حکومت ۵۴ ساله خاندان اسد و خاتمه دادن به سلطه دهها ساله حزب بعث در سوریه شد.
احمد الشرع با گفتن «انتقامگیری برخی از اهل شام» به خاطر رویدادهای یک هزار و ۴۰۰ سال پیش، هر چند مستقیم به نام ایران و متحدین شیعه آن اشاره نکرد اما گفتههای او معطوف به ناخشنودی دامنهدار شیعیانِ معتقد از رویدادهای دوران خلافت بنیامیه و جنگ کربلا بود.
حکومت بنیامیه با خلافت معاویه، پس از خلفای چهارگانه راشدین که آخرین آن علی بود، آغاز شد و دوران این حکومت در مناطقی که اسلام در آن جاری شده بود، ۹۱ سال طول کشید اما با گسترش حکومت بنیامیه در سرزمینهایی مانند اندلس، آنها بیش از ۷ قرن در حکومت بودند.
شیعیان تأکید دارند که خلافت علی به زور جنگ و با توطئه از علی گرفته و نصیب بنیامیه شد.
سخنان تازه رهبر تحریر الشام در تضاد با اظهارات تازه رهبر جمهوری اسلامی قرار میگیرد. علی خامنهای یکشنبه سوم دی در سومین سخنرانی خود پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه، از حامیان خود خواست دلسرد و مأیوس نشوند و به رویدادهای صدر اسلام توجه کنند و مطابق با آن اقدام کنند.
او گفت همانگونه که از پیامبر اسلام نقل شده که «مؤمن گاهی با جان یا شمشیر و گاهی با زبان جهاد میکند»، امروز هم باید باید به این سه وسیله به «تبیین» به گفته او «اهداف اسلام» اقدام کرد.
غیر از اظهارات احمد شرع در مورد موضوعات تاریخ اولیه اسلام، تغییرات ظاهر او نیز در روزهای اخیر مورد توجه زیاد قرار گرفته است.
او که در زمان عضویت در «جبهه النصره» با عمامه و لباس سنتی روحانیون سنی دیده شده بود، در نخستین روز ورود خود و نیروهایش به دمشق لباس رزمی سبزرنگ به تن داشت، اما یک روز بعد کت و شلوار مد روز به تن کرد و با مقامات مختلف بینالمللی که به دیدار او رفته بودند، نشست داشت.
او روز یکشنبه برای نخستین بار با کت و شلوار سیاه که معمولاً رنگ کت و شلوار رهبران و دیپلماتها است، در حالی که کراوات سبزرنگ (ظاهرا به نشانه اسلام) داشت، با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه و همچنین با ولید جنبلاط دیدار کرد. احمد الشرع پوتین نظامی خود را نیز روز یکشنبه با کفش برقدار طبق مد روز عوض کرده بود.
دیدار آقای جنبلاط، رهبر حزب سوسیالیست ترقیخواه و رهبر برجسته دروزیهای لبنان با احمد الشرع نیز به عنوان اولین شخصیت لبنانی مورد توجه قرار گرفت.