عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از مصرف سالانه ۳۰ میلیارد دلار سوخت در نیروگاههای برقی ایران به خاطر راندمان پایین آنها خبر داده است.
مالک شریعتی روز شنبه ۲۲ دیماه به خبرگزاری مهر گفت راندمان نیروگاههای برقی ایران بسیار پایین و در حدود ۳۷ درصد است؛ موضوعی که به تلف شدن حجم عظیمی از سوخت منجر میشود.
بیش از ۹۰ درصد برق ایران از نیروگاههای حرارتی تولید میشود که با گاز، مازوت، گازوئیل و زغالسنگ کار میکنند. پارسال نیروگاههای ایران حدود ۷۴ میلیارد متر مکعب گاز، ۱۰ میلیارد لیتر گازوئیل، شش میلیارد لیتر مازوت و مقداری نیز زغالسنگ مصرف کردند.
قیمت این حجم از سوخت در بازارهای منطقهای بیش از ۳۰ میلیارد دلار است.
ایران امسال با تشدید بحران انرژی مواجه شده است و دولت به شکل مداوم دست به قطع برق و تعطیل کردن ادارات و مدارس میزند.
وزیر نیرو دولت پزشکیان روز ۱۶ دی گفت تابستان امسال کشور با ۲۰ هزار مگاوات کسری برق مواجه بود، و هشداد داد این رقم در سال آینده به ۲۵ هزار مگاوات اوج خواهد گرفت.
این در حالی است که جمهوری اسلامی طی دو دهه گذشته برنامه ناموفقی برای تبدیل نیروگاههای برقی گازی و بخاری با راندمان اندک به نوع «چرخه ترکیبی» با راندمان بالاتر داشت. اما بخش عظیمی از نیروگاههایی که طی چند سال گذشته راهاندازی شدهاند نیز از نوع گازی و بخاری با راندمان اندک است.
هماکنون سهم نیروگاههای چرخه ترکیبی از ظرفیت تولید برق کشور تنها ۳۸ درصد است.
توصیه به مصرف سوخت آلاینده زغالسنگ
آقای شریعتی در بخش دیگری از سخنان خود بدون اشاره به امکان توسعه نیروگاههای برقی پاک مانند خورشیدی و بادی، استفاده از زغالسنگ در نیروگاهها را به عنوان سوخت جایگزین توصیه کرده است.
او بدون اشاره به تبعات چشمگیر آلودگی ناشی از مصرف زغالسنگ گفته است: «هم اکنون استفاده ما از زغال سنگ صفر است. بنابراین میتوان به نیروگاههای خود تنوع بدهیم تا مشکلی بابت سوخت به وجود نیاید».
برخلاف ادعای او، مصرف زغالسنگ ایران نه تنها صفر نیست، بلکه طی کمتر از یک دهه، دو برابر شده است.
پیشتر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز گزینه استفاده از سوخت بسیار آلاینده زغالسنگ در نیروگاههای برقی را توسعه کرده بود.
مقامات ایران تاکنون درباره اوجگیری مصرف زغالسنگ در کشور سکوت کردهاند، اما آمارهای شرکت بیپی و آژانس بینالمللی انرژی حاکی است که ایران در سال ۲۰۲۳ حدود ۹۰۰ گیگاوات ساعت برق با سوزاندن زغالسنگ تولید کرده که سه برابر ابتدای دهه گذشته میلادی است.
ایران هماکنون از لحاظ انتشار گازهای گلخانهای مقام هفتم جهان را دارد و بدون لحاظ این واقعیت، جمهوری اسلامی در نظر دارد تا افق ۱۴۲۰ بیش از پنج هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی زغالسنگ سوز ایجاد شود.