لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۱۷

طرح کوچک‌سازی آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا؛ «فقط حدود ۳۰۰ کارمند باقی می‌مانند»


دولت دونالد ترامپ با ارائه طرح کاهش چشمگیر کارکنان آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID)، تنها حدود ۳۰۰ تن از کارمندان این نهاد را در خدمت باقی می‌گذارد.

همزمان یک مؤسسه خیریه اوکراینی، تعلیق کمک‌های این آژانس را «شوکه‌آور» خوانده و اعلام کرده که برای ادامه کار به تقلا افتاده است.

دو منبع فعال در این آژانس و یک مقام ارشد پیشین این نهاد، به شرط ناشناس ماندن، به آسوشیتدپرس گفتند طرحی که دولت ترامپ روز پنج‌شنبه ۱۸ بهمن ارائه کرد، از میان هشت هزار کارمند و پیمانکار، کمتر از ۳۰۰ تن را باقی می‌گذارد.

این افراد قرار است همراه با شمار نامعلومی از میان پنج هزار کارمند بین‌المللی استخدامی آژانس در خارج از آمریکا، به اجرای بخش کمی از طرح‌های نجات جانی ادامه دهند.

به نوشته آسوشیتدپرس، هنوز معلوم نیست که کاهش شمار کارمندان آژانس به کمتر از ۳۰۰ نفر یک امر دائمی است یا موقت، و آیا پس از پایان بازبینی برنامه‌های این آژانس از سوی دولت ترامپ، کارمندان بیشتری مجاز به بازگشت به کار خواهند بود یا نه.

دولت ترامپ اوایل هفته تقریباً به همۀ کارمندان آژانس توسعه بین‌المللی که در کشورهای دیگر هستند، ۳۰ روز مهلت داد تا با استفاده از هزینۀ دولتی برای بلیت و جابه‌جایی از محل مأموریت خود در خارج اقدام کنند و به آمریکا بازگردند. به دستور او تنها گروهی معدود از این کارمندان با دریافت معافیت‌های خاص در محل مأموریت باقی خواهند ماند.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز پنج‌شنبه ۱۸ بهمن در سفر به جمهوری دومینیکن گفت دولت آمریکا به کمک‌های خارجی ادامه خواهد داد اما کمکی که «منطقی» و با منافع ملی آمریکا همسو باشد.

آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده دست‌کم سالانه ۴۰ میلیارد دلار برای مالیات‌دهندگان آمریکایی هزینه داشته و دولت آقای ترامپ تأکید دارد که باید بداند کدام یک از طرح‌های این نهاد و در چه کشوری از میان یکصد کشوری که در آن فعال بوده، ضرورت دارد.

سناتور تد کروز، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنا، نیز در شبکه ایکس مدعی شده که آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده «به‌طور مخفیانه صدها میلیون دلار برای حماس سرازیر کرد، از جمله ده‌ها میلیون پول نقد که هرگز نمی‌توانستند به آن‌ها پرداخت کنند.»

او توضیح بیشتری دربارۀ ادعای خود نداده، اما افزوده که در سرتاسر دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، «آن‌ها می‌دانستند که پولی که به غزه می‌ریزند به نفع حماس است، ولی به هر حال این کار را انجام دادند.»

ایلان ماسک، مشاور ارشد دونالد ترامپ نیز که از حامیان اصلی ایجاد تغییرات بنیادین در این آژانس است، بارها انتقاداتی را علیه آن مطرح کرده است.

او از جمله در شبکه ایکس که خود مالک آن است، آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا را «برای چندین دهه کاملاً غیرقابل پاسخگو» خوانده و افزوده این آژانس پول مالیات‌دهندگان آمریکایی را صرف شماری «پروژۀ مضحک» کرده است.

ماسک شماری از این هزینه‌ها و پروژه‌ها را این چنین معرفی کرده است: «شش میلیون دلار برای گردشگری در مصر، ۱۰ میلیون دلار وعده غذایی با بودجه آژانس که به یک گروه تروریستی مرتبط با القاعده داده شد، ۲.۱ میلیون دلار برای کمک به بی‌بی‌سی برای "ارزش دادن به تنوع جامعه لیبی"، ۱.۱ میلیون دلار به یک "گروه اقلیت جنسی و جنسیتی" ارمنی، دو میلیون دلار برای ترویج "برابری اقلیت‌های جنسی و جنسیتی از طریق کارآفرینی" در آمریکای لاتین، و ۵.۵ میلیون دلار برای فعالیت اقلیت‌های جنسی و جنسیتی در اوگاندا.»

به توصیف آسوشیتدپرس، دولت ترامپ و مشاور میلیاردرش ایلان ماسک، که مسئول اداره کارآمدی دولت با هدف کاهش بودجه است، دولت فدرال و آژانس توسعه بین‌المللی را در چالشی بی‌سابقه قرار داده‌اند.

ترامپ و ماسک با به مرخصی فرستادن تعداد زیادی از کارکنان آژانس توسعه بین‌المللی و تعلیق بخش بزرگی از فعالیت آن، احتمال حذف کلی آژانس و ادغام آن در وزارت خارجه را مطرح کرده‌اند؛ اما قانونگذاران حزب دموکرات و برخی دیگر چنین ادغامی را نیازمند مجوز کنگره می‌دانند.

انجمن‌های کارگران فدرال شامل انجمن خدمات خارجی و فدراسیون کارمندان دولت روز پنج‌شنبه با ارائه شکایت به دادگاه فدرال در واشینگتن، با این استدلال که رئیس‌جمهور اختیار تعطیل کردن آژانسی را ندارد که کار آن در قوانین کنگره تصریح شده، خواهان توقف روند تعطیلی این نهاد شدند.

انجمن‌های شاکی در دادخواست خود به «عواقب فاجعه‌بار» تعطیلی آژانس توسعه بین‌المللی برای زندگی میلیون‌ها نفر در جهان و لطمه به منافع ملی آمریکا اشاره کردند.

نگرانی در اوکراین از تعلیق کمک‌های آژانس توسعه آمریکا

مؤسسه خیریه اوکراینی «دوستوپنو» که بودجه فعالیت آن از سوی آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا تأمین می‌شد، تعلیق کمک‌ها را «شوکه‌آور» خوانده و اعلام کرده که برای ادامه کار به تقلا افتاده است.

هشت نفر در استخدام مؤسسه خیریه اوکراینی هستند که برای خانواده‌های کهنه سربازان جنگ از جمله سربازان معلول و خانواده‌های آن‌ها کار می‌کنند و در پی تعلیق کمک‌های آمریکا، مؤسسه اکنون قادر به پرداخت حقوق کارمندان خود نیست.

ناتالیا پارخیتکو، سرپرست مؤسسه، به بخش اوکراینی رادیو اروپای آزاد گفت با وجود شرایط ایجاد شده، «دوستوپنو» تعطیل نخواهد شد و در پی دسترسی به بودجه جایگزین و حتی بودجه‌های بیشتر از راه‌های دیگر است.

به گزارش رادیو اروپای آزاد در روز جمعه ۱۹ بهمن، آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا از آغاز جنگ روسیه در اوکراین میلیاردها دلار کمک بشردوستانه به اوکراین ارائه کرده که بخش کشاورزی یکی از عرصه‌های اصلی دریافت این کمک‌ها بوده است. کشاورزان اوکراین به عنوان مثال از بذر، کود و منابع مالی ارائه شده از سوی آژانس توسعه آمریکا برخوردار شده‌اند.

آندری دایکون، رئیس شورای کشاورزی اوکراین که یک نهاد غیردولتی است، به رادیو اروپای آزاد گفت حمایت آژانس توسعه بین‎‌المللی آمریکا برای شرکت‌های کشاورزی کوچک و متوسط اوکراینی در مناطقی که روسیه اشغال کرده یا مزارع‌شان در خط مقدم جنگ است، اهمیت بسیاری دارد.

دولت ولودیمیر زلنسکی هنوز اعلام نکرده که کدام برنامه دولتی که وابسته به کمک‌های آژانس آمریکایی بود، را تعلیق خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG