سازمانهای امدادی اعلام کردند که دولت آمریکا در روزهای اخیر تامین مالی شمار دیگری از برنامههای بشردوستانه برای کمک به کشورها را متوقف کرده است؛ سازمان ملل هشدار داده که این اقدام میتواند به مثابه حکم مرگ میلیونها نفر باشد.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه ۱۹ فروردین گزارش داد که وزارت خارجه آمریکا در چند روز اخیر به اکثر قریب به اتفاق برنامههای مربوط به کمکهای بشردوستانه به بیش از ۱۲ کشور از جمله افغانستان و یمن پایان داد.
آسوشیتدپرس نیز گزارش داد که این تصمیم روز جمعه اتخاذ شده و بر اساس آن، کمک مالی به برنامههای اضطراری سازمان ملل که به نجات جان میلیونها نفر در ۱۴ کشور فقیر، از جمله افغانستان، سوریه و یمن کمک میکرد پایان داده شد.
دونالد ترامپ در نخستین روز دورهٔ دوم ریاستجمهوری خود در یکی از فرمانهای اجرایی که امضا کرد خواهان توقف کمکهای خارجی و بازنگری در فعالیتهای خارجی آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) و همچنین ادغام آن در وزارت خارجه شد.
شش هفته پس از آن مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که بیش از ۸۰ درصد پروژههای این سازمان لغو شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اکثر پروژههایی که در روزهای اخیر بودجهشان قطع شده است، قبلا در فهرست قطع بودجهها قرار گرفته بودند؛ برنامه قطع بودجهها و کوچکسازی دولت را ایلان ماسک، مشاور ارشد دونالد ترامپ، دنبال میکند.
به گفته سازمان امدادی و مردمنهاد «استند آپ فور اید»، مجموع این کمکها بیش از ۱.۳ میلیارد دلار بود؛ شامل ۵۶۲ میلیون دلار کمک به افغانستان، ۱۰۷ میلیون دلار برای یمن، ۱۷۰ میلیون دلار به سومالی، ۲۳۷ میلیون دلار برای سوریه و ۱۲ میلیون دلار برای غزه.
برنامه جهانی غذا، وابسته به سازمان ملل متحد، هشدار داد که اقدام ایالات متحده در توقف تامین مالی کمکهای غذایی اضطراری «میتواند برای میلیونها نفری که با گرسنگی شدید و قحطی روبه رو هستند در حکم مرگ باشد».
سیندی مککین، رئیس برنامه جهانی غذا، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که قطع بودجه این سازمان «گرسنگی را عمیقتر میکند، باعث تقویت بیثباتی میشود و دنیایی بسیار کم امنیتتر میسازد».
وزارت خارجه ایالات متحده هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده و سخنگوی این وزارتخانه نیز در پاسخ به سوال رویترز، این خبرگزاری را به کاخ سفید ارجاع داد.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد، گفت که این سازمان در تلاش است تا جزئیات قراردادهای لغو شده را به دست بیاورد.
بر اساس گزارش رویترز، برنامههای لغو شده عمدتا مربوط به کمک مالی به برخی نهادهای سازمان ملل از جمله برنامه جهانی غذا و صندوق جمعیت و همچنین شماری از سازمانهای امدادی غیردولتی هستند.
تصمیم دولت آقای ترامپ برای قطع بودجه این برنامههای اضطراری با انتقادهایی روبهرو شده است.
از جمله سناتور جین شاهین، عضو ارشد دموکرات در کمیته روابط خارجی سنا، گفت: با وجود تضمینهای مداوم درباره برقرار ماندن برنامههای «نجات جان»، گروه زیر نظر ایلان ماسک «این آخر هفته را صرف لغو کمکهایی کرد که دولت قبلا به کنگره گفته بود حفظ خواهند شد».