مشاور امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که تمدید نشدن معافیت تحریمی عراق برای خرید برق از ایران در راستای «فشار حداکثری» بر تهران صورت گرفت.
مایک والتز روز یکشنبه ۱۹ اسفند در تماس تلفنی با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، تاکید کرد که این عدم تمدید مطابق با راهبرد رئیس جمهور ایالات متحده مبنی بر «فشار حداکثری» بر ایران است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنین هشدار داد که در صورت تداوم توسعه فعالیتهای هستهای ایران و حمایتش از «تروریسم در سراسر منطقه از جمله در عراق»، فشار بر تهران افزایش خواهد یافت.
آقای والتز همچنین از تلاشهای نخست وزیر عراق برای دستیابی به استقلال انرژی در این کشور تمجید کرد.
معافیتی که به عراق اجازه میداد برای واردات برق به تهران پول بدهد روز شنبه به انقضا رسید و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که این معافیت تمدید نمیشود.
در همین حال خبرگزاری رویترز روز یکشنبه به نقل از سه مقام عراقی نوشت که این کشور در حال حاضر هیچ جایگزین فوری برای جبران انرژی وارداتی از ایران ندارد و این موضوع باعث کمبود برق به ویژه در تابستان خواهد شد.
با این حال یکی از مقامهای ارشد وزارت برق عراق به رویترز گفت که اقداماتی فوری برای کاهش تاثیر اقدام آمریکا در عدم تمدید معافیت تحریمی آغاز شده است.
در تحولی دیگر، خبرگزاری رسمی عراق گزارش داد که نماینده ارشد پارلمان این کشور در دیدار با کاردار آمریکا در بغداد، گفته است بغداد در دستیابی به استقلال انرژی جدی است «اما پروژهها در سالهای آینده به بهرهداری خواهند رسید».
بنابر این گزارش عطوان العطوانی، رئیس کمیسیون امور مالی در پارلمان عراق، در دیدار با دانیل روبنستاین، کاردار سفارت آمریکا در بغداد، تاکید کرد که توقف واردات گاز از ایران، به دلیل نبود گزینههای بدیل در مرحله فعلی، با پیامدهای فاجعهباری به ویژه در فصل تابستان همراه خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده تاثیر واردات برق ایران بر شبکه برق عراق را کم اهمیت خوانده و گفته است: «در سال ۲۰۲۳ واردات برق از ایران تنها ۴ درصد برق مصرفی در عراق بود.»
به گزارش رسانههای عراق، سوخت اکثر نیروگاههای برق این کشور گاز است و حجم زیادی از این گاز از ایران تامین میشد.
بنابر این گزارشها، برق مورد نیاز عراق ۴۰ هزار مگاوات است اما نیروگاههای این کشور در حال حاضر بین ۱۷ تا ۲۷ هزار مگاوات برق تولید میکنند.