لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۰:۱۱

هند و پاکستان با میانجی‌گری آمریکا و کمک عربستان و ترکیه برای آتش‌بس توافق کردند

به‌روز شده

یک خانواده مهاجر در ایستگاه راه‌آهن در جامو در انتظار قطار برای تخلیه منطقه
یک خانواده مهاجر در ایستگاه راه‌آهن در جامو در انتظار قطار برای تخلیه منطقه

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، و وزیر خارجه‌اش مارکو روبیو اعلام کردند که هند و پاکستان بر سر یک «آتش‌بس کامل و فوری» با میانجی‌گری ایالات متحده توافق کرده‌اند.

ترامپ روز شنبه ۲۰ اردیبهشت در شبکه تروث سوشیال نوشت «پس از یک شب طولانی مذاکرات با میانجی‌گری ایالات متحده، خوشحالم که اعلام کنم هند و پاکستان بر سر یک آتش‌بس کامل و فوری توافق کرده‌اند».

اندکی بعد از انتشار این پیام، مقامات هند و پاکستان این توافق را تأیید کردند و وزیر خارجه پاکستان گفت عربستان سعودی و ترکیه نیز نقش مهمی در تسهیل این توافق داشتند.

این اخبار در حالی مخابره شد که تا روز شنبه ۲۰ اردیبهشت هر دو کشور همچنان به حملات و ضدحملات علیه تأسیسات نظامی یکدیگر ادامه داده بودند.

دونالد ترامپ در پیام خود افزود «به هر دو کشور برای استفاده از عقل سلیم و هوش فراوان تبریک می‌گویم.»

همزمان مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که هند و پاکستان با میانجی‌گری ایالات متحده بر سر برقراری یک آتش‌بس فوری و آغاز گفت‌وگوها دربارهٔ مجموعه‌ای از مسائل توافق کرده‌اند.

روبیو در این بیانیه گفت: «در ۴۸ ساعت گذشته، من و معاون رئیس‌جمهور، ونس، با مقامات ارشد هند و پاکستان از جمله نخست‌وزیران نارندرا مودی و شهباز شریف، وزیر امور خارجه سابرامانیام جایشانکار، فرمانده ارتش پاکستان عاصم منیر، و مشاوران امنیت ملی آجیت دووال و عاصم ملک گفت‌وگو کرده‌ایم.»

وی افزود: «با خوشحالی اعلام می‌کنم که دولت‌های هند و پاکستان بر سر یک آتش‌بس فوری و آغاز مذاکرات در یک محل بی‌طرف توافق کرده‌اند. از نخست‌وزیران مودی و شریف به‌خاطر خرد، دوراندیشی و رفتار دولتمردانه‌شان در انتخاب مسیر صلح قدردانی می‌کنیم.»

با این اوصاف، ساعاتی پس از اعلام این خبر، هند پاکستان را به نقض توافق آتش‌بس شکننده متهم کرد و گفت که در حال واکنش نشان دادن به این نقض‌ها است.

یک مقام ارشد در کشمیر تحت کنترل پاکستان هم اعلام کرد که «تبادل آتش به‌صورت پراکنده» در امتداد خط مرزی واقعی در منطقه مورد مناقشه، موسوم به خط کنترل، در جریان است.

جدیدترین دور درگیری‌های هند و پاکستان پس از حمله‌ای در ماه گذشته میلادی (دوم اردیبهشت) در کشمیرِ تحت کنترل هند آغاز شد که منجر به کشته شدن ۲۶ گردشگر، عمدتاً مردان هندو، شد.

پس از آن، طبق اعلام مقامات پاکستانی، موشک‌های هند چند نقطه در پاکستان را هدف قرار دادند و ۳۱ غیرنظامی کشته شدند و درگیری‌ها تا روز شنبه ادامه و گسترش یافت.

یک فرمانده ارتش هند در یک نشست خبری گفت که نیروهای مسلح هند به توافق آتش‌بس پایبند خواهند بود، اما در عین حال «کاملاً آماده، همواره هوشیار و متعهد به دفاع از حاکمیت و تمامیت کشور» باقی می‌مانند.

اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان، هم با اعلام این‌که توافق آتش‌بس از ساعت ۴:۳۰ بعدازظهر به وقت محلی اجرایی شده است، گفت عربستان سعودی و ترکیه نقش مهمی در تسهیل این توافق داشتند.

اداره فرودگاه‌های پاکستان هم اعلام کرد که حریم هوایی کشور به‌طور کامل برای همۀ پروازها بازگشایی شده است.

این دو کشورِ دارای سلاح هسته‌ای، از زمان استقلال از بریتانیا در سال ۱۹۴۷، چندین جنگ بر سر منطقهٔ مسلمان‌نشین کشمیر که هر دو کشور ادعای مالکیت کامل آن را دارند، انجام داده‌اند.

هند، گروه لشکر طیبه را که در پاکستان مستقر است و در فهرست تروریستی سازمان ملل قرار دارد، مسئول حمله به کشمیر تحت کنترل هند می‌داند، اما اسلام‌آباد هرگونه دخالت در این حمله را رد کرده است.

در آخرین درگیری‌ها پیش از اعلام خبر توافق بر سر آتش‌بس، پاکستان روز شنبه اعلام کرد پس از آن که هند سه پایگاه هوایی آن کشور را در طول شب هدف قرار داد، ضدحملاتی را انجام داده است. این درگیری‌ها پس از روزها نبرد با جنگنده‌ها، موشک‌ها، پهپادها و توپخانه‌ها تشدید شد.

بیش از ۶۰ غیرنظامی در این درگیری‌ها کشته شده‌اند و در روزهای اخیر نگرانی‌ها از گسترش این بحران به جنگ تمام‌عیار به‌شدت افزایش یافته بود.

روز شنبه همچنین جمعیت زیادی در تلاش برای سوار شدن به یک قطار ویژه در شهر جامو در کشمیر تحت کنترل هند، برای فرار از شدیدترین درگیری‌ها با پاکستان در دهه‌های اخیر، با یکدیگر درگیر شدند.

پلیس با باتوم و سوت زدن تلاش می‌کرد نظم را برقرار کند، در حالی که مردم حاضر، عمدتاً کارگران فقیر از مناطق مرکزی و شرقی هند، با خشونت به یکدیگر فشار می‌آوردند و ناسزا می‌گفتند تا بتوانند سوار شوند.

این قطار که از سوی دولت فدرال اعزام شده بود، به‌طور رایگان مسافران را به پایتخت هند، دهلی نو، در حدود ۶۰۰ کیلومتری جنوب جامو منتقل کرد.

XS
SM
MD
LG