سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی میگوید تحقیقات درباره کشته شدن علی رازینی و محمد مقیسه، دو قاضی دیوان عالی کشور، آغاز شده است؛ در همین حال واکنشها به قتل این دو قاضی ادامه دارد.
اصغر جهانگیر، سخنگوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، شامگاه جمعه ۲۹ دی گفت «یک فرد مسلح به سلاح کمری» پس از ورود به اتاق این دو قاضی آنها را کشت و «یکی از محافظین رئیس شعبه هم زخمی شد».
او بدون اشاره به جزئیات گفت که بررسیها «برای شناسایی و دستگیری کسانی که مرتبط با این جریان بودند آغاز شده» است.
سخنگوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی همچنین گفت که عامل این حمله پس از خروج از شعبه «در حال فرار خودکشی کرد».
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در پیام خود از محمد مقیسه با عبارت «قاضی شجاع» و از علی رازینی به عنوان «عالِم مجاهد» یاد کرد.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، نیز در پیام خود تاکید کرد که راه و مسیر این دو قاضی «با قوت تداوم خواهد یافت».
در همین حال شمار زیادی از خانوادههای دادخواه، زندانیان سیاسی سابق، فعالان حقوق بشر و کاربران شبکههای اجتماعی به کارنامه حقوق بشری این دو قاضی اشاره کرده یا مواردی از تجربیات شخصی خود را بازگو کردهاند.
محمود بهشتی لنگرودی، فعال صنفی معلمان، به مواجهه خود با محمد مقیسه در دادگاه اشاره کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: گفتم تو را صالح نمیدانم و به سوالاتت پاسخ نمیدهم؛ پنج سال حبس تعزیری برایم صادر کرد.
آتنا دائمی و اسماعیل سلمانپور، زندانیان سیاسی سابق، نیز از تجربههای شخصی خود در برخورد با این دو قاضی و احکام صادرهشده از سوی آنها نوشتهاند.
مرضیه وفامهر، فیلمساز و بازیگر، نیز در اینستاگرام خود درباره قاضی مقیسه نوشت: او با ارعاب از لحظه اول مرا مجرم فرض میكرد.
شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه نوبل صلح، با بیان اینکه «هر آنکه باد میکارد طوفان درو میکند»، در اینستاگرام خود هشدار داد که دستگاه قضایی «ممکن است در پاسخ به حذف این دو قاضی بدنام واکنشی شدیدتر علیه زندانیان نشان دهد».
عباس شنبهزاده، برادر حسین شنبهزاده زندانی سیاسی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: مادرم از مقیسه تقاضا کرد که او را به جلسه دادگاه راه بدهد، «در جواب هر چه میتوانست بار مادر پیرم کرد و رفت و گفت در را ببندند».
حسین رونقی فعال سیاسی، مژگان کشاورز کنشگر حقوق زنان، مهدی موسوی شاعر و زندانی سیاسی سابق، و مهدیه گلرو فعال و زندانی سیاسی سابق، از دیگر افرادی بودند که به یادآوری خاطرات تلخ خود از برخورد با قاضی رازینی یا قاضی مقیسه پرداختهاند.
شماری از فعالان و همچنین کاربران شبکههای اجتماعی نیز بر دوری از خشونت تاکید کرده و یادآور شدهاند که نباید به چرخه خشونت دامن زد.
در مقابل، برخی شهروندان تصریح کردهاند که ظهور خشونت دستاورد حکومت است و جمهوری اسلامی تمامی مسیرها را دچار «انسداد» کرده است».