نمایندهٔ ویژهٔ دونالد ترامپ در امور خاورمیانه میگوید در تلاش است تا چهارمین دور مذاکرات هستهای بین ایالات متحده با ایران را برای آخر هفته برنامهریزی کند.
استیو ویتکاف در گفتوگو با باراک راوید، خبرنگار آکسیوس، که متن آن روز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت در صفحهٔ آقای راوید در شبکه ایکس منتشر شد، گفت: «اگر این اتفاق نیفتد، فقط به خاطر سفر رئیسجمهور به خاورمیانه است».
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، قرار است در روزهای ۱۳ تا ۱۶ مه به کشورهای عربستان، امارات متحده عربی و قطر سفر کند.
پیشتر اعلام شده بود که چهارمین دور مذاکرات هستهای قرار است ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، اما به گفته وزیران خارجه ایران و عمان، این مذاکرات بهدلایل «تدارکاتی و فنی» به تعویق افتاد.
نماینده ترامپ در امور خاورمیانه روند مذاکرات هستهای با ایران را «مثبت» توصیف کرد و گفت: «ما در حال پیشرفت هستیم. امیدوارم در مسیر درستی حرکت کنیم. رئیسجمهور میخواهد در صورت امکان این مشکل را از طریق دیپلماتیک حل کند، بنابراین ما هر کاری بتوانیم برای پیشبرد آن انجام میدهیم».
این اظهارات در حالی است که رئیسجمهور ایالات متحده در اظهاراتی صریح و برخلاف نظر مقامات جمهوری اسلامی اعلام کرد که «هدف از مذاکرات با تهران برچیده شدن برنامه هستهای ایران است».
آقای ترامپ در پاسخ به این پرسش مجری شبکه انبیسی که آیا «برچیده شدن کامل» برنامه هستهای ایران تنها چیزی است که قبول خواهد کرد گفت: «بله، این تمام چیزی است که من قبول میکنم».
او در عین حال افزود: «حالا یک نظریه جدید مطرح شده است؛ اینکه به ایران اجازه داده شود برنامه "غیرنظامی" داشته باشد. یعنی برق تولید کند».
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، پیشتر در این زمینه گفته بود «ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده انپیتی، کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هستهای را دارد».
مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز غنیسازی اورانیوم توسط ایران را رد کرده و گفته که اگر تهران خواهان نیروگاه هستهای برای تولید برق است، میتواند راکتور بسازد و برای سوخت آن، اورانیوم غنیشده از خارج وارد کند.
او با تاکید بر اینکه دهها کشور در سراسر جهان این کار را انجام میدهند گفته است: «در جهان، تنها کشورهایی که اورانیوم غنیسازی میکنند کشورهاییاند که سلاح هستهای دارند».
با توجه به اختلاف دیدگاههای ایران و آمریکا بر سر غنیسازی اورانیوم، مشخص نیست که طرفین مذاکره چگونه قرار است به توافقی در این زمینه دست یابند.
استیو ویتکاف در بخش دیگری از گفتوگوی خود با خبرنگار آکسیوس به جنگ در غزه و تشدید آن اشاره کرده و گفته که «امیدوار است در تلاشها برای دستیابی به توافق آتشبس و گروگانگیری در غزه، قبل یا در طول سفر پرزیدنت ترامپ به خاورمیانه، پیشرفتهایی حاصل شود».
او افزود: «امیدوارم پیشرفت کنیم. امیدوارم همه از این وضعیت بیرون بیاییم. تقریبا هر روز با قطر، مصر و اسرائیل در تماس هستیم. رئیسجمهور ترامپ میخواهد گروگانها برگردند. نخستوزیر نتانیاهو میخواهد گروگانها برگردند. ما هماهنگ کار میکنیم».
دو مقام اسرائیلی روز ۱۵ اردیبهشت اعلام کردند که کابینه این کشور طرحهایی را برای تصرف کامل نوار غزه و ماندن در این منطقه برای مدت نامشخص را تصویب کرد.
هدف از طرح جدید دستیابی به اهداف جنگی اسرائیل یعنی شکست حماس و آزادی گروگانها در نوار غزه است.
بر اساس اعلام ارتش اسرائیل، حماس همچنان ۵۸ گروگان اسرائیلی را در اختیار دارد که ۳۴ نفر از آنان بنابر ارزیابی ارتش، کشته شدهاند. همچنین پیکر یک سرباز اسرائیلی کشتهشده در جنگ ۲۰۱۴ نیز هنوز در اختیار این گروه است.