ایالات متحده و اسرائیل در حال بررسی طرحی هستند که بر اساس آن، یک ادارهٔ موقت در نوار غزه به رهبری آمریکا پس از پایان درگیریهای جاری تشکیل شود.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت نوشت که این طرح که هنوز در مراحل اولیهٔ مذاکره قرار دارد، شامل ایجاد یک دولت انتقالی به سرپرستی یک مقام آمریکایی خواهد بود که وظیفهٔ نظارت بر غزه را تا زمان خلع سلاح و تثبیت اوضاع این منطقه بر عهده خواهد داشت.
این خبرگزاری به نقل از منابع آگاه نوشت که این دولت موقت شامل گروه افراطی حماس یا تشکیلات خودگردان فلسطین نخواهد بود، اما از تکنوکراتهای فلسطینی استفاده خواهد کرد و امکان مشارکت کشورهای دیگر نیز وجود دارد.
بنابر این گزارش، مقامات آمریکایی و اسرائیلی در این گفتوگوها هنوز به توافق قطعی نرسیدهاند و زمانبندی مشخصی برای پایان کار این ادارهٔ موقت نیز تعیین نشده است.
این طرح از سوی برخی منابع با «ادارهٔ موقت ائتلافی» در عراق پس از حملهٔ آمریکا در سال ۲۰۰۳ مقایسه شده است، نهادی که توسط آمریکا برای مدیریت امور عراق پس از سرنگونی صدام حسین ایجاد شد و با چالشهای فراوانی مواجه شد.
سخنگوی وزارت خارجهٔ آمریکا در پاسخ به پرسشهای رویترز از اظهار نظر مستقیم دربارهٔ گفتوگوهای جاری با اسرائیل خودداری کرد و تنها تأکید کرد که واشینگتن همچنان به حمایت از اسرائیل و تلاش برای صلح پایبند است. دفتر نخستوزیر اسرائیل نیز از اظهار نظر در این باره خودداری کرد.
در همین حال، اسماعیل الثوابطه، رئیس دفتر رسانهای دولت حماس در غزه، این طرح را رد کرد.
گروه حماس که از سال ۲۰۰۷ کنترل غزه را در دست دارد و از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود، در اکتبر ۲۰۲۳ با حمله به مناطق جنوبی اسرائیل جنگ فعلی را آغاز کرد.
تشکیلات خودگردان فلسطین نیز به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
روز ۱۵ اردیبهشت دو مقام اسرائیلی اعلام کردند که کابینهٔ این کشور طرحهایی را برای تصرف کامل نوار غزه و ماندن در این منطقه برای مدت نامشخص را تصویب کرد.
عملیات گسترده اسرائیل در نوار غزه از ۱۸ مارس (۲۸ اسفند) از سر گرفته شده، در حالی که تلاشها برای تمدید آتشبس دوماههای که از ژانویه برقرار بود، به بنبست خورده است. این آتشبس با میانجیگری قطر، ایالات متحده و مصر به دست آمده بود، اما در هفتههای اخیر مذاکرات بهطور چشمگیری متوقف شده است.
درخواست اتحادیه اروپا
در خبری مرتبط، روز چهارشنبه اتحادیه اروپا از اسرائیل خواست محاصره غزه را فوراً لغو کند تا کمکهای بشردوستانه به افراد نیازمند برسد و نسبت به طرح جدید اسرائیل برای تحویل کمکها هشدار داد. اتحادیه اروپا در بیانیهای که به امضای کایا کالاس، حجه لحبیب و دوبراوکا شویتسا رسیده، تأکید کرده است که اسرائیل بهعنوان «قدرت اشغالگر» طبق قوانین بینالمللی موظف است دسترسی کمکهای بشردوستانه را تضمین کند.
این بیانیه همچنین خواستار آتشبس و آزادی فوری گروگانها شد و شیوه جدید تحویل کمکها را که به گفته اتحادیه اروپا «به بازیگران غیربشردوستانه و شرکتهای امنیتی خصوصی سپرده میشود»، محکوم کرد.
همزمان، وزیران خارجه شش کشور اروپایی نیز با هرگونه تغییر جمعیتی یا سرزمینی در غزه مخالفت کردند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، روز چهارشنبه گفت که وضعیت در غزه «بحرانیترین وضعیتی است که تاکنون دیدهایم».
مکرون در یک نشست خبری مشترک با فریدریش مرتس، صدراعظم جدید آلمان، اظهار داشت: «هرگز، هرگز مردم تا این حد از مراقبتهای پزشکی محروم نشدهاند، قادر به انتقال مجروحان نبودهاند و برای مدت طولانی از غذا، دارو و آب محروم نبودهاند.»
او همچنین جابجایی اجباری جمعیت از غزه را «ناپذیرفتنی» خواند.