کییر استارمر نخستوزیر بریتانیا با وعده کمک به تضمین امنیت اوکراین برای یک قرن آینده وارد کییف شد.
دولت بریتانیا صبح پنجشنبه ۲۷ دیماه اعلام کرد که کییر استارمر و ولودیمیر زلنسکی یک پیمان «شراکت صدساله» در زمینههای دفاعی، علوم، انرژی و تجارت امضا خواهند کرد.
سفر از پیش اعلامنشدۀ آقای استارمر نخستین دیدار او از اوکراین از زمان رسیدن به نخستوزیری در تابستان گذشته است. او پیشتر در سال ۲۰۲۳ بهعنوان رهبر جناح مخالف دولت ریشی سوناک به اوکراین رفته بود و طی ماههای اخیر هم دو بار در مقر نخستوزیری بریتانیا در لندن میزبان رئیسجمهور اوکراین بوده است.
بریتانیا بهعنوان یکی از مهمترین حامیان اوکراین، از زمان آغاز جنگ روسیه علیه این کشور، ۱۶ میلیارد دلار کمکهای نظامی و غیرنظامی در اختیار کییف قرار داده و بیش از ۵۰ هزار نظامی اوکراینی را هم آموزش داده است. انتظار میرود نخستوزیر بریتانیا، در جریان دیدارش از کییف، تخصیص ۵۰ میلیون دلار کمک دیگر برای بازسازی اقتصاد اوکراین پس از پایان جنگ را هم اعلام کند.
چند روزی بیشتر تا بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید باقی نمانده و متحدان اوکراین درصددند با ارائۀ کمکهای هرچه بیشتر به این کشور، موقعیت کییف در مذاکرات آتی صلح را بهبود ببخشند. دو روز پیش از سفر کییر استارمر به اوکراین، بوریس پیستوریس وزیر دفاع آلمان هم از کییف دیدن کرده بود.
ولودیمیر زلنسکی بارها تأکید کرده که در صورت برگزاری هرگونه مذاکرات صلح، کشورش به تضمینهایی برای حفظ امنیتش در قبال روسیه نیاز خواهد داشت.
بریتانیا میگوید پیمان شراکت صدساله در راستای تأمین همین دست تضمینها است و به اوکراین کمک خواهد کرد تا دیگر هرگز در مقابل شرایطی مشابه اقدامات یک دهۀ اخیر روسیه آسیبپذیر نباشد.
بر اساس این پیمان، دو طرف متعهد میشوند که همکاریهای دفاعی خود، بهخصوص در مقابل فعالیتهای روسیه در دریای بالتیک، دریای سیاه و دریای آزوف را گسترش دهند و در زمینۀ فناوریهای نظامی و دفاعی ازجمله پهپاد هم مشارکت کنند.
این پیمان همچنین شامل سازوکاری است که به ردیابی غلات اوکراین که روسیه از مناطق اشغالی این کشور صادر میکند هم کمک خواهد کرد.
بهگفتۀ ولودیمیر زلنسکی، بررسی طرح پیشنهادی امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه برای استقرار نیروهای این کشور و سایر کشورهای غربی در اوکراین با هدف نظارت بر آتشبس احتمالی هم در دستور کار رایزنی با نخستوزیر بریتانیا قرار دارد.
رئیسجمهور اوکراین تأکید کرده که چنین طرحی باید بهموازات معرفی برنامۀ زمانبندی برای عضویت اوکراین در ناتو اجرا شود. اعضای این پیمان دفاعی وعده دادهاند که اوکراین سرانجام به عضویت ناتو درخواهد آمد؛ اما این موضوع به بعد از پایان جنگ با روسیه موکول خواهد شد.
از سوی دیگر برخی ناظران میگویند احتمالاً دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین دربارۀ منع کییف از عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی همنظر باشد.
درحالیکه جنگ به روزهای پایانی سومین سال خود نزدیک میشود، هم روسیه و هم اوکراین در تلاش هستند با اشغال هرچه بیشتر اراضی طرف مقابل، موقعیت خود در مذاکرات احتمالی صلح را بهبود بخشند.