لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۹

سازمان ملل: ایران در پنج ماهه اول سال میلادی بیش از ۲۰۰ نفر را اعدام کرده است


یک مامور جمهوری اسلامی در حال آماده کردن طناب دار برای اعدام یک متهم
یک مامور جمهوری اسلامی در حال آماده کردن طناب دار برای اعدام یک متهم

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت از اعدام ۲۰۹ نفر در ایران طی پنج ماه گذشته خبر داد.

فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، با «نفرت‌انگیز» خواندن این آمار، خواهان توقف اعدام‌ها توسط جمهوری اسلامی شد.

او با انتشار بیانیه‌ای گفت که در سال جاری میلادی، ایران به طور متوسط هر هفته، ۱۰ نفر را اعدام کرده‌ که بیشتر این افراد به‌دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر اعدام شده‌اند.

مدافعان حقوق بشر می‌گویند جمهوری اسلامی این اعدام‌ها را با هدف ایجاد ارعاب در جامعه انجام می‌دهد و نه مبارزه با جرم.

آقای تورک از آمار «وحشتناک بالای» اعدام‌ها در ایران اظهار تاسف کرد.

به‌گفته او، ایران از لحاظ شمار اعدام‌ها، یکی از بالاترین رده‌ها را در جهان دارد.

بر اساس گزارش نهادهای بین‌المللی، ایران پس از چین بالاترین شمار اعدام‌ها را دارد و بنابر گفته آقای تورک، اعدام ۵۸۰ نفر در ایران طی سال گذشته تایید شده است اما احتمالا شمار واقعی اعدام‌ها در ایران «بسیار بیشتر» از این رقم است.

جمهوری اسلامی روز دوشنبه هفته جاری دو مرد را به اتهام «توهین به مقدسات» در شبکه‌های اجتماعی به دار آویخت.

این افدام محکومیت آمریکا و عفو بین‌الملل را در پی داشت و جمعی از نواندیشان دینی ایران نیز در بیانیه‌ای مجازات انسان‌ها به جرم عقیده را شدیداً محکوم کرده و تأکید کردند که «دگراندیشی جرم نیست».

در این بیانیه آمده است که جرم‌انگاریِ «توهین به مقدسات» در مواد ۲۶۲ و ۵۱۳ از قانون مجازات جمهوری اسلامی، «در عمل، ابزاری در دست حاکمان برای بستن دهان منتقدان بوده» و قانون توهین به مقدسات «باید اساساً برچیده شود».

ایران همچنین روز ۱۶ اردیبهشت حبیب اسیود (حبیب فرج‌الله چعب)‌، شهروند ربوده‌شده ایرانی-‌سوئدی را اعدام کرد که این اقدام نیز با محکومیت شدید غرب مواجه شد.

بنابر گزارش سازمان ملل، طی دو هفته گذشته حداقل ۴۵ نفر از جمله ۲۲ شهروند بلوچ در ایران اعدام شده‌اند.

مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، نیز در خطبه‌های نماز جمعه پانزدهم اردیبهشت، از افزایش پرشتاب اعدام‌ها به ویژه اعدام زندانیان بلوچ انتقاد کرد.

آقای ترک در ادامه بیانیه خود گفته است: اعمال مجازات اعدام برای جرایم مواد مخدر با هنجارها و استانداردهای بین‌المللی حقوق بشر ناسازگار است: «کمیته حقوق بشر... هرگونه اعدام، به غیر از جنایات بسیار جدی مانند قتل عمد، را ممنوع کرده و حکم اعدام برای جرایم مرتبط با مواد مخدر پذیرفتنی نیست».

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز، آسوشیتدپرس، رادیو فردا/د.خ/ک.ر
XS
SM
MD
LG