لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۰۴

«موافقت» دیوان محاسبات آمریکا با تحقیق پیرامون مذاکرات اتمی آمریکا و عربستان


مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه فلوریدا
مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه فلوریدا

در پی انتشار گزارش‌هایی که از صدور پنهانی مجوز برای شرکت‌های آمریکایی، جهت فروش فناوری هسته‌ای به عربستان خبر می‌داد، دیوان محاسبات آمریکا به یک سناتور اجازه تحقیق و تفحص دراین زمینه داد.

مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه فلوریدا، روز پنج‌شنبه ۸ فروردین در توییتر نوشت که دیوان محاسبات آمریکا با درخواست وی برای تحقیق درباره مذاکرات دولت ایالات متحده درباره معامله هسته‌ای با عربستان سعودی موافقت کرده است.

یک روز قبل از این خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که ریک پری، وزیر انرژی ایالات متحده، ۶ مجوز پنهانی برای شرکت‌های آمریکایی صادر کرده تا بتوانند به عربستان سعودی فناوری انرژی هسته‌ای را بفروشند.

این خبرگزاری در گزارش خود نوشته که روز چهارشنبه ۷ فروردین به نسخه‌ای از مدارک مربوط به این مجوزها دست یافته که ذیل «مجوزهای بخش ۸۱۰» صادر شده، مجوزهایی که با تشخیص وزیر انرژی برای فروش و انتقال فن‌آوری به کشورها یا مراکزی صادر می‌شود که بر خلاف منافع ایالات متحده اقدام نمی‌کنند.

رویترز می‌نویسد که دولت دونالد ترامپ در سکوت خبری تلاش می‌کند به توافق برای معامله‌ با عربستان سعودی جهت انتقال فناوری انرژی هسته‌‌ای به این کشور دست یابد در حالی که ریاض می‌خواهد دست‌کم دو تاسیسات هسته‌ای دایر کند.

به جز ایالات متحده، چندین کشور دیگر نیز به رقابت با یکدیگر برای انجام این معامله با عربستان سعودی برخاسته‌اند از جمله کره جنوبی و روسیه. تا اواخر سال جاری میلادی نیز برنده این رقابت مشخص خواهد شد.

رویترز در ادامه گزارش خود به نقل از یک منبع مطلع عنوان می‌کند که ریک پری به شرکت‌های آمریکایی اجازه داده که پیش از دستیابی به توافق برای معامله با عربستان سعودی بتوانند برخی کارهای مقدماتی درباره تاسیسات هسته‌ای را پیش ببرند، اگرچه آنها همچنان نمی‌توانند تجهیزات هسته‌ای را به عربستان منتقل کنند.

این خبرگزاری می‌نویسد، وزارت انرژی آمریکا در این اسناد قید کرده که شرکت‌های مورد اشاره از دولت ترامپ خواسته‌اند تا این مجوزها مخفی بماند. این امر در حالی است که مجوزهای بخش ۸۱۰ قبل از این به صورت علنی صادر می‌شد و در اختیار عموم قرار می‌گرفت.

بسیاری از قانون‌گذاران در کنگره آمریکا این نگرانی را دارند که انتقال فناوری هسته‌ای به عربستان سعودی در نهایت به مسابقه تسلیحات هسته‌ای در خاورمیانه منجر می‌شود.

سال گذشته میلادی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس گفته بود که اگر ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد، عربستان نیز به آن دست پیدا خواهد کرد.

نگرانی‌های قانون‌گذاران آمریکا در این زمینه به ویژه پس از کشته شدن جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد حاکمیت کنونی عربستان، افزایش یافت. دولت عربستان تایید کرده که نیروهای امنیتی این کشور آقای خاشقجی را به قتل رسانده‌اند، امری که شماری از اعضای کنگره آمریکا را واداشت تا از دولت ترامپ بخواهند در روابط این کشور با عربستان تجدیدنظر کند.

منبع: خبرگزاری رویترز؛ س.ن/م.ا.
XS
SM
MD
LG