مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران، در سخنرانی سالگرد انقلاب بهمن ۱۳۵۷ به اظهارات اخیر همتای آمریکایی خود واکنش نشان داد و گفت دونالد ترامپ میخواهد انقلاب را به «زانو» درآورد.
نخستین مراسم و راهپیمایی سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ در پی بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید روز دوشنبه، ۲۲ بهمن، در حالی در تهران و دیگر شهرها برگزار شد که رئیسجمهور آمریکا در عین تأکید بر تمایل به توافق با جمهوری اسلامی، یادداشت ریاستجمهوری برای اعمال دوباره «سیاست فشار حداکثری» را علیه ایران نیز امضا کرده است.
مسعود پزشکیان در سخنرانی خود در واکنش به این اقدام گفت: «ترامپ میگوید میخواهد گفتوگو کند، بعد در همان زمان سند تمام توطئههای ممکن برای به زانو درآوردن انقلاب را امضا و اعلام میکند، بعد میگوید اهل گفتوگو هستیم، ادعا میکند ایران امنیت منطقه را برهم زده است.»
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، نیز در همین راهپیمایی با حمله به دونالد ترامپ گفت: «ترامپ نشان داده قابل اعتماد نبوده، مگر اینکه عوض شود که آن هم بعید است».
آقای عارف افزود: «در خصوص معامله با آمریکا باید اشاره کرد که معامله دوجانبه است و هر دو طرف باید نفعی داشته باشند. امروز احساس نمیکنیم نفعی در معامله با آمریکا داشته باشیم».
وزارت خارجه ایران نیز روز ۲۲ بهمن با انتشار بیانیهای نوشت که جمهوری اسلامی «با هر طرفی که ... مذاکره را طریقی معقول برای رسیدن به منافع متقابل بداند» تعامل میکند اما «نسبت به هرگونه زیادهخواهی و تحمیل یکسویه مطامع از طریق تهدید و ارعاب و فشار با قاطعیت رفتار خواهد کرد».
همزمان با حملات مقامها و نهادهای جمهوری اسلامی به رئیسجمهوری ایالات متحده، قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد ایران مرتب در حال رکوردشکنی است و ظهر روز دوشنبه به مرز ۹۴ هزار تومان رسید.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که دو هفته پیش از مقامهای ایران خواسته بود حواسشان باشد با چه کسی «معامله» میکنند، روز ۱۹ بهمن مذاکره با دولت دونالد ترامپ را نه «عاقلانه»، نه «هوشمندانه» و نه «شرافتمندانه» توصیف کرد و دربارۀ علت آن هم گفت: «تجربه».
اشارۀ او به خروج دولت اول دونالد ترامپ از توافق هستهای موسوم به «برجام» بین ایران و شش قدرت جهانی بود که صادرات نفت ایران را کاهش داد، باعث جهش قیمت ارزهای خارجی شد و جمهوری اسلامی را از نظر اقتصادی در تنگنا و فشار کمسابقهای قرار داد.
مراسم حکومتی پیروزی انقلاب سال ۱۳۵۷ که به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس با شرکت «دهها هزار» نفر از مردم پایتخت برگزار شد روز دوشنبه در حالی به پایان رسید که این تنگنا و فشار کمسابقه همچنان بر مردم ایران وجود دارد.
در سه روز گذشته و به دنبال سخنان علی خامنهای که مذاکره با آمریکا را رد کرد شمار فراوانی از کاربران شبکههای اجتماعی به خشم و استیصال شهروندان اشاره کردهاند.
ابراز نارضایتی مردم از وضع موجود در کشور شامگاه یکشنبه، ۲۱ بهمن، از شبکههای اجتماعی به خیابانها و محلهها در چندین شهر سرریز کرد و نورافشانی حکومتی به مناسبت سالگرد «انقلاب اسلامی» با شعارهای ضد حکومتی منتقدان و مخالفان همراه شد.
از شعارهای سر داده شده در شامگاه یکشنبه در تهران «خامنهای حیا کن، بشار اسد را نگاه کن» بود و ویدئوهایی هم از سر دادن شعارهای اعتراضی در چند شهر از جمله کرمانشاه، مشهد و اراک منتشر شد.
دونالد ترامپ که در یک ماه گذشته بارها برای مذاکره با جمهوری اسلامی اظهار آمادگی کرده، روز ۱۷ بهمن گفته بود ایالات متحده به دنبال یک توافق هستهای قابل راستیآزمایی با تهران است که به ایران اجازه میدهد رونق و شکوفایی صلحآمیزی داشته باشد.
ترامپ همچنین با تأکید مجدد بر اینکه ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد، گفته بود برای دستیابی به یک توافق تازه باید فوراً دستبهکار شد و وقتی این توافق کامل و امضا شود، «خاورمیانه جشن بزرگی به پا خواهد کرد».
در مقابل، در پی موضعگیری خامنهای علیه مذاکره با آمریکا، برخی مقامهای جمهوری اسلامی مدعی شدهاند که سیاست واشینگتن در قبال ایران فراتر از موضوع هستهای بوده و هدف آن «خلع سلاح جمهوری اسلامی» است.