لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۷

«ایران مسئول غیرمستقیم یک‌چهارم کشته‌های آمریکایی در عراق»


جیمز جفری، سفیر جدید ایالات متحده در عراق
جیمز جفری، سفیر جدید ایالات متحده در عراق
سفیر جدید ایالات متحده در عراق روز پنج‌شنبه گفت که به باور او «گروه‌های مورد حمایت ایران مسئول یک‌چهارم از تلفات آمریکایی‌ها در عراق هستند.»

وی با این حال افزود که «نفوذ تهران در عراق از آن‌چه فکر می‌شد کمتر است».

به گزارش خبرگزاری رویترز، جیمز جفری به خبرنگاران غربی گفت: «برآورد خود من این است که تا حدود یک‌چهارم از تلفات آمریکایی‌ها و شماری از حوادث فجیع‌تری که با ربودن آمریکاییان همراه بوده بدون شک به این گروه‌های ایرانی ارتباط دارد.»

از سال ۲۰۰۳ تاکنون در نبرد با شبه‌نظامیان شیعه در عراق، بیش از چهار هزار و ۴۰۰ سرباز آمریکایی کشته شده‌اند. ایالات متحده همواره از ایران و گروه‌های سنی به عنوان حامی این شبه‌نظامیان یاد کرده‌ است.

به گفته سفیر جدید ایالات متحده در بغداد، ایران «به دنبال استفاده از گروه‌های دست‌نشانده برای بی‌ثبات کردن همسایگان خود و سخت کردن شرایط برای نیروهای خارجی است».

وی با این حال افزود: «اما اثر ایران را،‌ هرچند ناهنجار، به شکل اثری طولانی‌مدت بر توسعه سیاسی و اجتماعی عراق نمی‌بینم.»

جیمز جفری همچنین اظهار داشت که «تهران نتوانسته نتیجه گفت‌وگوها میان نیروهای ائتلافی و عراقیان را پس از انتخابات ماه مارس تحت تأثیر قرار دهد».

جو بایدن، معاون رئیس جمهور ایالات متحده، نیز روز دوشنبه ضمن اشاره به این که «ایران ۱۰۰ میلیون دلار برای تأثیر گذاشتن بر انتخابات اخیر پارلمانی عراق هزینه کرده» چنین اظهار نظر کرد که جمهوری اسلامی در این کار «کاملاً شکست خورده ‌است».

در زمینه نقش ایران در عراق، مقام‌های آمریکایی و برخی از قانون‌گذاران کنگره ایالات متحده پیش از این بارها ابراز نگرانی کرده‌اند. اما حکومت ایران همواره حمایت از گروه‌های خشونت‌طلب در عراق یا دخالت در امور داخلی این کشور را تکذیب کرده ‌است.

ژنرال ری اودیرنو، فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق، نیز روز ۳۱ تیر گفت که جمهوری اسلامی «در حال حاضر با سه گروه عمده افراط‌گرای شیعی یعنی گروه‌های کتائب حزب‌الله، اعضای عصائب اهل‌الحق و لشکر روز موعود همکاری دارد».

هم‌اینک با گذشت بیش از پنج ماه از انتخابات پارلمانی در عراق، احزاب این کشور هنوز موفق به تشکیل دولت ائتلافی نشده‌اند. این در حالی است که تهران احزاب شیعه را تشویق به وحدت کرده و گروه‌های اصلی شیعه نیز در آغاز از توافق برای ایجاد یک ائتلاف پارلمانی خبر داده بودند.

گفت‌وگوهای سیاستمداران غربی با گروه‌های مختلف نیز در ایجاد دولت ائتلافی نتیجه‌بخش نبوده، و ایاد علاوی،‌ رهبر «ائتلاف العراقیه»، اعلام کرده ‌است که گفت‌وگوهای خود با «ائتلاف حکومت قانون» به رهبری نوری المالکی را به دلیل «دیدگاه‌های فرقه‌گرایانه» به حال تعلیق در آورده ‌است.

در ماه مارس، ائتلاف العراقیه که مجموعه‌ای از نیروهای سکولار شیعه به همراه سنی‌هاست، توانست بیشترین کرسی‌های انتخابات پارلمانی این کشور را به‌ دست آورد.

در این فاصله، گروه‌های شورشی سنی کوشیده‌اند از این بن‌بست سیاسی استفاده کرده و به تعداد و شدت بمب‌گذاری‌های خود افزوده‌اند. این گروه‌ها، روز چهارشنبه رشته حملاتی را علیه پلیس در سراسر عراق ترتیب دادند که ۶۲ کشته بر جای گذاشت.

به گفته تحلیل‌گران، ‌قصد از این حملات «بی‌اعتبار کردن نیروهای انتظامی عراق» در آستانه خروج نیروهای نظامی آمریکایی از این کشور است.

آخرین یگان ارتش آمریکا هفته گذشته از عراق خارج شد و با این کار حضور نیروهای آمریکایی در عراق از یکم ماه سپتامبر به ۵۰ هزار نفر «مشاور و نیروی کمکی» کاهش می‌یابد.
XS
SM
MD
LG