لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۸

ضرب‌الاجل اتحادیه عرب به سوریه


نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کرد که وزیران امور خارجه کشورهای عضو این اتحادیه، تا روز جمعه ساعت یک بعد از ظهربه وقت قاهره، به دمشق مهلت دادند طرح اعزام ناظران وابسته به اتحادیه عرب به خاک سوریه را بپذیرد.

وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب پنجشنبه ۳ آذرماه در قاهره پایتخت مصر به منظور بررسی اوضاع سوریه تشکیل جلسه دادند.

وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در نشست چهارشنبه هفته گذشته خود طرح اعزام ناظران وابسته به اتحادیه به سوریه را تسلیم دمشق کرده بودند. ناظران با هدف نظارت بر اجرای طرح اتحادیه عرب که پیشتر دولت سوریه با اجرای آن موافقت کرده بود به این کشور اعزام می‌شوند. هدف از این طرح پایان دادن به بحران سوریه است.

بحران سوریه بیش از ۸ ماه پیش با شروع تظاهرات اعتراض‌آمیز آغاز شد. این اعتراض‌ها با سرکوب امنیتی و نظامی روبرو می‌شود. دولت سوریه می‌گوید که در حال مبارزه با گروه‌های مسلح تروریست است.

معترضان اما این روایت را رد کرده و می‌گویند بهانه‌ای است برای سرکوب اعتراض‌های مسالمت آمیز. بنا بر اعلام سازمان ملل متحد، تا کنون بیش از ۳۵۰۰ نفر در جریان سرکوب اعتراض‌ها در سوریه کشته شده‌اند.

قرار بود پس از نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب، کنفرانسی خبری برگزار شود و مسئولان اتحادیه، درباره آخرین تصمیم‌های خود سخن بگویند. اما به نظر می‌رسد این تصمیم به دلیل اختلاف نظر‌ها میان اعضای اتحادیه برگزار نشد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مسئول در اتحادیه عرب گزارش داد که گفته است وزرای امور خارجه کشورهای عربی تشکیل نشست کمیسیون اقتصادی-اجتماعی اتحادیه عرب در روز شنبه به منظور بررسی مجموعه‌ای از تحریم‌ها علیه سوریه را تصویب کردند.

برای سوریه ضرب الاجلی سه روزه برای پذیرش طرح تعیین شده بود که در صورت پایان آن و نپذیرفتن سوریه، تحریم‌های اقتصادی و سیاسی علیه این کشور اعمال می‌شود.

این ضرب الاجل پایان یافت اما دولت سوریه تنها خواستار اعمال ۱۸ تعدیل در طرح شد. نبیل العربی در نامه‌ای به ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه نوشت که اعمال تعدیل‌ها تنها طرح را بی‌خاصیت می‌کند.

خبرگزاری فرانسه افزوده است تحریم‌های مد نظر اتحادیه عرب که از سوی برخی کشور‌ها پیشنهاد شده، شامل متوقف کردن پرواز هواپیما‌ها به سوریه، تحریم بانک مرکزی این کشور، متوقف کردن مبادلات تجاری دولت‌ها با دولت سوریه به استثنای کالاهای اصلی که بر زندگی مردم تاثیر می‌گذارد و بستن حساب‌های بانکی دولت و مسئولان سوریه می‌شود.

طرح اتحادیه عرب که دمشق دوم نوامبر با اجرای آن موافقت کرده بود، از دولت سوریه می‌خواهد فورا نیروهای مسلح دولتی را از همه شهر‌ها و روستا‌ها خارج کند، تمام دستگیر شدگان حوادث اخیر را آزاد کند و به ناظران اتحادیه و نمایندگان رسانه‌ها آزادی رفت و آمد آزادانه در خاک سوریه بدهد. در مقابل اتحادیه عرب میزبان گفت‌و‌گو میان دولت سوریه و اپوزیسیون می‌شود.

پنحشنبه ساعاتی خبرهای ضد و نقیضی درباره پذیرش طرح از سوی دولت سوریه بر نشست اتحادیه عرب سایه افکند. هوشیار زیباری وزیر امور خارجه سوریه اعلام کرد که سوریه طرح را پذیرفته و قرار است نماینده این کشور آن را امضا کند. اما ساعاتی بعد تلویزیون دولتی سوریه این خبر را رد کرد و با پخش تصاویری از هواداران بشار اسد که علیه اتحادیه عرب شعار می‌دادند، اعلام کرد که این طرح مورد پذیرش قرار نگرفته است.

منابع دیپلماتیک خبر داده‌اند که ولید المعلم نامه‌ای به اتحادیه عرب ارسال کرده و در آن موافقت دمشق را با طرح با شرایطی اعلام کرده است. این شرایط مورد پذیرش اکثر وزرای امور خارجه کشورهای عربی نبوده و خواستار اجرای کامل آن هستند.

نشست وزرای امور خارجه سوریه شاهد تنش شدیدی میان موافقان و مخالفان تحریم‌ها بود. وزیر امور خارجه الجزایر که خواستار اعمال شروط سوریه است جلسه وزرای امور خارجه را ترک کرد. در طرف مقابل موافقان اعمال تحریم‌ها می‌گویند که سوریه با مطرح کردن شروط خود در پی وارد کردن اتحادیه عرب به بحث و جدل‌های بی‌انتهای قانونی و خرید وقت است.

عضویت سوریه در اتحادیه عرب ۱۲ نوامبر جاری به حال تعلیق در آمد، از این رو نماینده این کشور در نشست قاهره حضور نداشت.

پیشنهاد فرانسه برای ایجاد «منطقه امن» در سوریه

آلن ژوپه وزیر امور خارجه فرانسه با مطرح کردن ایجاد منطقه امن در سوریه گفت که این پیشنهاد به وزرای امور خارجه عرب در قاهره ارائه خواهد شد.

ژوپه که با رادیو دولتی فرانسه گفت‌و‌گو می‌کرد افزود: «باید ناظرانی بین‌المللی برای حمایت از غیر نظامیان به سوریه اعزام شوند، چه اسد بپذیرد و چه نپذیرد.» او تاکید کرد که این پیشنهاد برای دخالت نظامی در سوریه نیست اما در عین حال خاطرنشان کرد که باید راهکاری برای حمایت از کاروان‌های کمک‌های انسان دوستانه فراهم ساخت.

وزیر امور خارجه فرانسه افزود: «دو راه ممکن وجود دارد، نخست اینکه جامعه جهانی، اتحادیه عرب و سازمان ملل بتوند نظام سوریه را برای ایجاد مناطق امن انسانی در این کشور قانع کنند، اما چنانچه این تلاش موفقیت آمیز نبود، باید به دنبال راه‌های دیگر بود که اعزاب نیروهای بین المللی از آن جمله است.»

کشته شدن ۲۹ غیر نظامی و ۱۱ نظامی

دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که پنجشنبه دستکم ۲۹ نفر در مناطق مختلف این کشور به ضرب گلوله نیروهای امنیتی کشته شدند. همچنین ۱۱ نیروی امنیتی و نظامی به دست جدا شدگان از ارتش سوریه کشته شدند.

پنحشنبه مناطق مختلفی از سوریه شاهد برگزاری تظاهرات اعتراض آمیز بود که در ساعات شب گستردگی این تظاهرات بیشتر شد.

معترضان از اتحادیه عرب خواستند مهلت دیگری به نظام سوریه ندهد. در مناطقی از حماه، حمص، حومه دمشق، درعا و قامشلی تظاهرات گسترده برگزار شد.

شهر الرستن در حومه دمشق شاهد عملیات ارتش و نیروهای امنیتی بود. گفته می‌شود که در این شهر شماری از جدا شدگان از ارتش سوریه پناه بردند. در الحوله واقع در حومه حمص نیروهای ارتش اقدام به گلوله باران محله‌ها به وسیله تانک‌ها کردند.

«ارتش آزاد سوریه» در بیانیه‌ای خواستار برقراری منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور شد. «ارتش آزاد سوریه» نام گروهی است که جدا شدگان از ارتش این کشور تاسیس کرده‌اند. این گروه وظیفه خود را حمایت از اعتراض‌های مسالمت آمیز اعلام کرده است.

ریاض الاسد فرمانده ارتش آزاد سوریه مدعی شده که افراد تحت امرش به ۲۰ هزار نفر می‌رسند که همه روزه در حال افزایش هستند.
XS
SM
MD
LG