لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۲۴

مجاهدین انقلاب و چند نماینده سابق هم انتخابات اسفند را تحریم کردند


در نخستین روز از مهلت ثبت نام نامزدهای انتخابات مجلس نهم، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نیز به جمعی از نمایندگان سابق مجلس ایران، جبهه مشارکت ایران اسلامی و عده‌ای از زندانیان سیاسی پیوست و اعلام کرد که اصلاح‌طلبان به هیچ شکل در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی شرکت نخواهند کرد.

پیش از این سازمان، جمعی از نمایندگان ادوار مجلس ایران که هم‌اکنون مقیم خارج هستند در بیانیه‌ای که روز جمعه گذشته، دوم دی‌ماه، منتشر شد اعلام کردند که به دلیل آن که «شرایط حداقلی» محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق، فراهم نشده انتخابات آینده مجلس هیچ فایده‌ای برای مردم ایران ندارد.

این دسته از نمایندگان سابق مجلس از طیف‌های مختلف سیاسی در بیانیه خود از مردم ایران خواسته‌اند که در این انتخابات «نمایشی و فرمایشی» شرکت نکنند.

مقصود این نمایندگان مقیم خارج از کشور از «شرایط حداقلی» آقای خاتمی سه پیش‌شرطی است که او سال گذشته برای حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس نهم مطرح کرد: «آزادی زندانيان سياسی، پای‌بندی همگان به قانون اساسی و فراهم شدن امکان برگزاری انتخابات سالم و آزاد» که به اذعان خود محمد خاتمی در هفته گذشته تاکنون مهیا نشده‌اند.

بر همین اساس، محمد خاتمی، رئيس جمهور سابق ايران، روز دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد که اصلاح‌طلبان بر اساس رويکرد «شورای هماهنگی جبهه اصلاحات» نسبت به انتخابات مجلس نهم در ۱۲ اسفندماه سال جاری عمل خواهند کرد، يعنی «نمی‌توانند و نبايد در اين انتخابات نامزد داشته باشند».

سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی (شاخه خارج از کشور) نیز با تکیه بر همین شرایط مهیانشده و تشریح وضعیت کشور از جمله ادامه حبس خانگی میرحسین موسوی و مهدی کروبی و آزاد نشدن زندانیان سیاسی در سال گذشته اعلام کرده است که «اصلاح‌طلبان در شبه‌انتخابات فرمایشی نه نامزد می‌شوند و نه رأی می‌دهند».

این سازمان در بیانیه خود که تاریخ روز شنبه، سوم دی‌ماه، را دارد و در وب‌سایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، منتشر شده است، انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفندماه آینده را «نه یک انتخابات واقعی، بلکه نمایشی مهندسی‌شده با نتایج از پیش معین برای تشکیل مجلسی مطمئن!» توصیف کرده است.

دو صفت «نمایشی» و «فرمایشی» ترجیع‌بند تمام افراد و گروه‌هایی بوده است که تاکنون با شرکت در انتخابات پیش روی مجلس اعلام مخالفت کرده‌اند: نمایندگان ادوار مجلس نیز در بیانیه خود این انتخابات را «نمایشی» توصیف کرده‌اند و پیش از آنان هم جبهه مشارکت و ۳۹ زندانی سیاسی در بیانیه‌هایی جداگانه این انتخابات را «رسوا و نمایشی» توصیف کردند.

دلیل لیست ندادن اصلاح‌طلبان: «عدم توانایی» آنها

از سوی دیگر احمد توکلی، از پرنفوذترین نمایندگان مجلس هشتم، در پاسخی غیرمستقیم به این موضع اصلاح‌طلبان ایران در برابر انتخابات آینده مجلس آنها را ناتوان از دادن فهرست انتخاباتی دانسته و گفته است که آنها «بین خودشان اختلاف دارند».

به گفته آقای توکلی در مصاحبه با نشریه پنجره، «این که اصلاح‌طلبان لیست سراسری نمی‌دهند بیشتر به عدم توانایی آنها در دادن فهرست انتخاباتی وابسته است، چرا که به نظر می‌رسد آنها بین خودشان اختلاف هم دارند و نمی‌توانند بر یک لیست واحد اجماع کنند».

احمد توکلی، مدیر مرکز پژوهش‌های مجلس، در این گفت‌وگو اصلاح‌طلبان ایران را به چند دسته تقسیم کرده است، از جمله اصلاح‌طلبانی که هم‌اکنون خارج از کشورند که به گفته او جزو «فتنه‌گران و وابستگان آنها» و «در صف اپوزیسیون نظام» هستند و «صلاحیت» شرکت در انتخابات را ندارند.

در همین زمینه پیشتر حيدر مصلحی، وزير اطلاعات، نیز گفته بود که انتخابات نهمين دوره مجلس «حساس‌ترين» انتخابات در عمر جمهوری اسلامی است و جريان‌های «فتنه، انحرافی و اصلاح‌طلبان» اهداف مشترکی برای مقابله با آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ايران، دنبال می‌کنند.
XS
SM
MD
LG