لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۲

مهمانپرست: آماده‌ایم در زمینه هسته‌ای انعطاف نشان دهیم


آقای مهمانپرست می‌گوید ایران به دلیل تأمین نشدن نیازش به اورانیوم ۲۰ درصدی، شخصا تولید این سوخت را بر عهده گرفته است.
آقای مهمانپرست می‌گوید ایران به دلیل تأمین نشدن نیازش به اورانیوم ۲۰ درصدی، شخصا تولید این سوخت را بر عهده گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی با اظهار آمادگی ایران برای نشان دادن انعطاف هسته‌ای، گفته است در صورتی که تأمین سوخت ۲۰ درصدی رآکتور تحقیقاتی تهران تضمین شود، ایران حاضر است در باره تعلیق غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم گفت‌و‌گو کند.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، رامین مهمانپرست روز جمعه، ۲۱ مهرماه در دهمین نشست رسانه‌ای اوراسیا در قزاقستان گفت: «برای غنی‌سازی ۲۰ درصد، چون نیاز کم است و تولید آن صرفه اقتصادی نیز ندارد، اگر تأمین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را تضمین کنند، این موضوع قابل مذاکره خواهد بود.»

وی افزود: «اگر تضمینی برای تأمین سوخت ۲۰ درصد رآکتور تحقیقات تهران داده شود، مسئولان ما آمادگی ورود به بحث و گفت‌و گو درباره غنی‌سازی ۲۰ درصد را دارند، اما این بدان معنا نیست که ما حق غنی‌سازی برای ۲۰ درصد را نداریم.»

علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران نیز به تازگی به مجله آلمانی «اشپیگل» گفته بود که اگر حق غنی‌سازی ایران به رسمیت شناخته شود و سوخت مورد نیاز ایران تأمین شود، ایران «به طور داوطلبانه» از میزان غنی‌سازی خود می‌کاهد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که پیشتر روزنامه نیویورک تایمز از ارائه پیشنهادی هسته‌ای از سوی ایران و رد آن از سوی آمریکا خبر داده بود. پس از انتشار این خبر، ایران ارائه پیشنهاد هسته‌ای به آمریکا را رد کرد.

روزنامه نیویورک تایمز روز ۱۴ مهرماه، از قول یک مقام ارشد آمریکایی آورده بود که ایران در قالب طرحی که برپایه طرح «گام به گام» مذاکرات مسکو تهیه شده، خواستار حذف تمامی تحریم‌ها شده است تا در ازای آن، تدریجا غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم را متوقف کند.

به گفته این روزنامه، آمریکا این در خواست را «غیرقابل اجرا» خوانده و آن را رد کرده است.

با این‌حال سعید جلیلی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران، ۱۵ مهرماه گفت: «هيچ‌گونه پيشنهاد جديدی خارج از چارچوب مذاکرات ۵+۱ در اجلاس اخير سازمان ملل متحد مطرح نشده است و ادعای برخی رسانه‌های آمريکايی در اين خصوص بی‌اساس است.»

علیرغم این اظهارات، رامین مهمانپرست روز ۲۱ مهرماه با تأکید بر این‌که «رفتار آمریکایی‌ها نشان می‌دهد به دنبال حل مسئله هسته‌ای نیستند»، گفت: «این موضوع برای ما سوال است که چرا هرگاه فضا به سمت رفع مسائل می‌رود، با مخالفت‌های بیشتر از سوی دولت آمریکا رو‌به‌رو می‌شویم؟»

وی افزود: «ما به هیچ‌وجه انگیزه‌ای برای تولید سوخت ۲۰ درصد نداشتیم، اما به دلیل تأمین نکردن آن از سوی غرب برای تولید رادیو داروها و رفع نیاز بیماران سرطانی، اقدام به تولید سوخت ۲۰ درصد کردیم.»

غرب ظن آن می‌برد که غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم از سوی ایران در راستای تولید سلاح هسته‌ای باشد، اما ایران می‌گوید اورانیوم ۲۰ درصدی را برای مقاصد پزشکی نیاز دارد.

طبق اظهارات ۱۵ مهرماه علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بین‌الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، تهران همچنان بر سر طرح گام به گام خود که طی مذاکرات مسکو به ۵+۱ ارائه شد،‌ ایستاده است و در انتظار پاسخ سازنده از طرف مقابل است.

طبق طرح گام به گام، پیشنهاد شده است که تهران به پرسش‌ها و نگرانی‌های موجود آژانس و کشورهای غربی پاسخ دهد و طرف مقابل نيز از شدت تحریم‌ها و فشارها علیه ایران بکاهد.

از سال ۲۰۰۶ تا کنون گروه ۱+۵، متشکل از روسيه، چين،آمريکا، بريتانيا و فرانسه به همراه آلمان، با ايران بر سر برنامه اتمی‌اش در تماس هستند اما دو طرف تاکنون به نتيجه‌ای دراين باره دست نيافته‌اند.
XS
SM
MD
LG