لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۲۴

آغاز مذاکرات صلح سوریه در سایه «هشدار‌ها و نگرانی‌ها»


مذاکرات مقدماتی نشست صلح سوریه، موسوم به «ژنو ۲» از روز چهارشنبه دوم بهمن ماه، در شهر مونترو در سوئیس در شرایطی آغاز شده که دیپلمات‌ها و مقام‌های بین‌المللی از یک سو و مقام‌های سوری از سوی دیگر در مورد آن «نگرانی‌ها» و «هشدارهایی» را بیان کرده‌اند.

جان کری و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه ایالات متحده و فدراسیون روسیه در حالی روز سه‌شنبه به سوئیس رفته‌اند که تازه‌ترین گزارش‌های منتشر شده از سوی کارشناسان قضایی و جنایی بین‌المللی از «کشتار و شکنجه سیستماتیک» هزاران نفر در زندان‌های دولتی سوریه خبر می‌دهد.

این گزارش با حمایت دولت قطر تهیه شده و در اخیتار شبکه سی‌ان‌ان و روزنامه گاردین قرار گرفته است.

از سوی دیگر خبرگزاری رسمی سوریه از قول ولید معلم، وزیر خارجه سوریه، نوشته است که «هیچ‌کس نمی‌تواند به رئیس‌جمهوری دست بزند». گفته‌هایی که همچنان نشان از تاکید دولت سوریه بر روی کار ماندن بشار اسد دارد.

این در حالی‌ست که ماری هرف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفته است گزارش «کشتار و شکنجه» نشان از اهمیت پیشرفت (در مذاکرات صلح) دارد؛ «باید در سوریه گذاری سیاسی رخ دهد و لازم است تا قدرت را از حکومت اسد بگیریم».

خبرگزاری فرانسه نیز از قول یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا آورده است «هیچ کسی که با دولت سوریه وارد مذاکره می‌شود، توقع اشتباه پیشرفتی سریع (در گفت‌وگوها) را ندارد».

این مقام ارشد دولت آمریکا می‌گوید مذاکرات به صبر و حوصله نیاز دارد و «همه باید متوجه باشند که این تازه آغاز راه است».

سازمان ملل متحد در واکنش به گزارش هیئت کارشناسان بین‌المللی در مورد «شکنجه و کشتار زندانیان مخالف دولت سوریه» آن را «وحشتناک» خوانده است.

جان کری و سرگئی لاوروف نقش کلیدی را در برپایی ژنو ۲ بازی کرده‌اند
جان کری و سرگئی لاوروف نقش کلیدی را در برپایی ژنو ۲ بازی کرده‌اند
روپرت کالویل، سخنگوی ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر ملل متحد، به خبرگزاری فرانسه گفته است این گزارش «به شدت هشدار دهنده است».

سازمان دیدبان حقوق بشر نیز با انتقاد از دولت آمریکا گفته است واشینگتن به جای وارد آوردن «فشار واقعی» بر بشار اسد برای پایان دادن به «جنایت»، بر گرد آوردن نمایندگان دو طرف دور میز مذاکره متمرکز شده است.

این سازمان از چین و روسیه نیز انتقاد کرده است که با جلوگیری از مواردی مانند تحریم تسلیحاتی سوریه، عملا چتری حمایتی بالای سر دولت آن کشور کشیده‌اند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس از مدیر اجرایی این سازمان نقل کرده است که گزارش «کشتار و شکنجه» باید به موازات گفت‌وگوهای صلح پیگیری شود.

وزیر خارجه بریتانیا از مذاکرات به‌عنوان در دست گرفتن فرصتی برای برقراری صلح نام برده است و وزیر خارجه آلمان نیز از «اندازه‌گیری انتظارات» و «گام‌هایی کوچک» سخن گفته است.

نشست «ژنو ۲» مهم‌ترین تلاش بین‌المللی یک سال گذشته برای گرد آوردن طرف‌های جنگ داخلی سوریه به‌شمار می‌رود.

برای ماه‌ها حتی روشن نبود که این مذاکرات در نهایت برپا خواهد شد یا نه. از یک سو مخالفان سوری در «ائتلاف ملی» تا روزهای آخر تمایل به حضور در نشست نداشتند. از سوی دیگر تهیه فهرست دعوت‌شدگان، به‌ویژه بر سر قرار دادن نام ایران در آن، نیز با گفته‌ها و واکنش‌ها گوناگونی همراه بود.

در حالی‌که دبیرکل سازمان ملل و روسیه خواهان حضور ایران بودند، واشینگتن و مخالفان سوری با آن مخالف کردند. مخالفان سوری با مطرح شدن نام ایران در میان دعوت‌شدگان از سوی بان گی‌مون، دبیر کل سازمان ملل، تهدید کردند به «ژنو ۲» نمی‌پیوندند. آمریکا نیز از ایران خواسته بود نتایج مذاکرات ژنو ۱ را -که از جمله بر تشکیل دولتی انتقالی تاکید می‌کند- بپذیرد. آنچه با مخالفت ایران و در نهایت پس گرفتن دعوت از تهران روبه‌رو شد.

جنگ داخلی سوریه که وارد سومین سال خود می‌شود ۱۳۰ هزار قربانی و میلیون‌ها آواره برجای گذاشته است.

سازمان ملل متحد در گزارشی تازه در ۲۵ دی ماه هشدار داد که نیمی از جمعیت سوریه به کمک‌های فوری انسان‌دوستانه نیاز دارند.
XS
SM
MD
LG