لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۰۰

ادامه واکنش‌های مقامات ایرانی به قطعنامه پارلمان اروپا


وزیر امور خارجه، رئیس مجلس و دو مشاور رهبر جمهوری اسلامی، پارلمان اروپا را به دلیل اعتراض به وضعیت حقوق بشر در ایران به باد انتقاد گرفتند.

به گزارش یکشنبه ۱۷ فروردین خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حاضر شد و گفت که «پارلمان اروپا در شأن و جایگاه اخلاقی نیست که بتواند در رابطه با وضعیت دیگر کشور‌ها اعلام نظر کند.»

به گفته آقای ظریف، این پارلمان، «جایگاهی اندک در مناسبات درون اروپایی و بسیار حاشیه‌ای در مناسبات بین‌المللی دارد و بنابراین در موقعیتی قرار ندارد که بدان توجه چندانی شود و در سطح و حدی نیست که این میزان در مورد آن بحث شود.»

کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا، ۱۲ فروردین، پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در مورد «راهبرد اتحادیه اروپا در قبال ایران» تصویب کرد که در آن به مسائلی مانند حقوق بشر یا ایجاد دفتر نمایندگی در تهران اشاره شده است.

در این قطعنامه همچنین تاکید شده که همه هیئت‌های نمایندگی اتحادیه اروپا که به ایران می‌روند باید متعهد شوند که با مخالفان سیاسی یا فعالان جامعه مدنی دیدار کرده و به زندانیان سیاسی دسترسی داشته باشند.

این در حالی است که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران تاکید کرده «دولت اجازه نخواهد داد هیچ هیئت پارلمانی از اروپا با شروطی که در قطعنامه اخیر پارلمان اروپا آمده است، به ایران سفر کند.»

آقای ظریف افزود که «اروپایی‌ها باید بدانند ملت بزرگ و متمدن ایران خواهان تعاملی مبتنی بر احترام متقابل و از موضع برابر با دیگر کشورهاست و برخوردهای توهین‌آمیز و مداخله‌آمیز هیچ جریان و کشوری را بر نخواهد تافت.»

وزیر امور خارجه ایران، قطعنامه اخیر پارلمان اروپا را تلاشی از سوی «جریانات صهیونیستی» برای «برهم زدن روند حل و فصل مسئله هسته‌ای ایران و ۱+۵» توصیف کرد.

«بیانیه سیاسی و پریشان‌گویی»

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در اولین جلسه علنی مجلس در سال ۹۳، قطعنامه پارلمان اروپا را «بیانیه سیاسی، تحمیل ریاضت منفی و پریشان‌گویی» توصیف کرد.

به گزارش ایسنا، آقای لاریجانی با اشاره به بخش‌هایی از قطعنامه پارلمان اروپا که در آن بر تمایل این اتحادیه برای همکاری با ایران در مسائلی مانند پرونده هسته‌ای و صلح و ثبات در خاورمیانه تاکید شده بود، گفت: «هیچ عاقلی که قصد آنگونه همکاری‌های گسترده‌ای را دارد، اینگونه حرف‌های سخیف و بی‌پایه را مطرح نمی‌کند. این میان‌مایگی و پریشانی است.»

انتقاد پارلمان اروپا از وضعیت نامساعد همجنسگرایان و دیگر اقلیت‌های جنسی در ایران، از مهم‌ترین موارد اعتراض تند آقای لاریجانی به این قطعنامه بود.

او خطاب به اروپایی‌ها گفت: «صد بار اگر بیانیه بدهید که هم‌جنس‌بازان بتوانند آزادانه ازدواج کنند جز تنفر در ملت ایران نسبت به فرهنگ غرب چیزی برای خود دست و پا نمی‌کنید.»

علی لاریجانی گفت: «این بیانیه نشان داد نویسندگان آن حداقل برخی تاملات متفکران خود را هم نادیده گرفته‌اند که به فرهنگ ملت ما خرده گرفته‌اند که چرا قاچاقچیان مواد مخدر اعدام می‌شوند یا درباره حقوق زنان یا سایر وجوه در مورد ادیان ساختگی مسیر حرکت ملت ایران را مخالف استانداردهای خود دانسته‌اند. طرح سطحی اینگونه مباحث اگر خیلی حسن ظن داشته باشیم یک کج‌خلقی دموکراتیک است.»

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: «اگر قرار باشد چنین مبادی غلطی را به فرض که استاندارد شما باشد بپذیریم چه پاسخی به نهضت محمدی بدهیم؟»

آقای لاریجانی نیز مشابه وزیر امور خارجه، گفت که «شاید مناسب نباشد پارلمان اروپا تحت تاثیر تروریسم دولتی صهیونیسم، اطلاعات غلط را پایه قضاوت خود قرار دهد.»

«به هیچ وجه زیربار این فشار‌ها نخواهیم رفت»

علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در امور بین‌الملل هم در واکنش به قطعنامه پارلمان اروپا گفت: «هر کشوری که بخواهد مستقل باشد و از ارزش‌های تحمیلی غربی تبعیت نکند متهم می‌شود که حقوق بشر را رعایت نکرده است.»

آقای ولایتی در پاسخ به پرسش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا)، درباره اینکه آیا طرح مجلس برای متوقف‌شدن مذاکرات هسته‌ای در واکنش به قطعنامه پارلمان اروپا در آستانه مذاکرات هسته‌ای درست است؟ اظهار کرد: «نظر من به عنوان یک شهروند ایرانی این است که ما به هیچ وجه عزت خود را وجه‌المصالحه قرار نمی‌دهیم.»

او تاکید کرد که «ما خودمان در مورد مصالح و منافع ملی‌مان تصمیم می‌گیریم و به هیچ وجه زیربار این فشار‌ها نخواهیم رفت.»

پیش از این، تعدادی از نمایندگان مجلس، طرحی دوفوریتی برای توقف مذاکرات هسته‌ای با قدرت‌های جهانی در واکنش به قطعنامه اخیر پارلمان اروپا آماده کرده بودند.

حسین سبحانی‌نیا، عضو هیئت رئیسه مجلس، ۱۷ فروردین به خبرگزاری «خانه ملت» گفت که این طرح هنوز به هیئت رئیسه ارائه نشده اما سه‌شنبه ۱۹ فروردین و پس از تکمیل امضا‌ها، دو فوریت آن در مجلس به رای گذاشته خواهد شد.

«ما مسلمانیم و اعتقادات خود را داریم»

غلامعلی حدادعادل، مشاور ویژه رهبر جمهوری اسلامی و نماینده تهران در مجلس نیز با استقبال از بخش‌هایی از قطعنامه پارلمان اروپا درباره به نتیجه رساندن پرونده هسته‌ای ایران از طریق مذاکره، رفع تحریم‌های اروپا علیه ایران و توسعه روابط سیاسی و اقتصادی دو جانبه، بخش دیگری این قطعنامه درباره حقوق بشر و انتخابات ریاست جمهوری را «تأسف‌بار» توصیف کرد.

به گزارش ایسنا، آقای حدادعادل در نطق خود در جلسه یکشنبه ۱۷ فروردین مجلس، گفت که «از این بیانیه به خوبی معلوم می‌شود که اروپاییان هنوز خلق و خوی استعماری قرن‌های هجدهم و نوزدهم را فراموش نکرده‌اند.»

مشاور ویژه رهبر جمهوری اسلامی افزود: «در بیانیه اتحادیه اروپا از جمهوری اسلامی ایران مکررا خواسته شده تا استانداردهای اتحادیه اروپا را در شئون مختلف رعایت کند و ما از اتحادیه اروپا می‌پرسیم کجا ثابت شده است که مردم دنیا باید استانداردهای اروپا را رعایت کنند و چه کسی گفته است که ارزش‌ها و هنجارهای شما مطلق است و دیگران باید دنبال‌روی شما باشند؟»

غلامعلی حدادعادل خطاب به اروپایی‌ها افزود: «ما مسلمانیم و اعتقادات خود را داریم و از این اعتقادات منطقاً و با استدلال دفاع می‌کنیم و حاضریم با دیگران در باب احکام اسلامی گفت‌وگو کنیم اما حاضر نیستیم از اعتقادات خود بر اساس بیانیه‌های شما دست برداریم.»

پیش از این نیز تعدادی دیگر از مقام‌های ارشد نظامی و سیاسی ایران، از قطعنامه اخیر پارلمان اروپا به شدت انتقاد کرده بودند.

پیش‌نویس این قطعنامه از اتحادیه اروپا می‌خواهد که تا پایان سال جاری میلادی در تهران دفتر نمایندگی افتتاح کند.

بازگشایی دفتر نمایندگی به گفته این قطعنامه می‌تواند بر سیاست‌های تهران تاثیر گذاشته، از گفت‌وگو بر سر مسائلی مانند حقوق بشر و حقوق اقلیت‌ها حمایت کند.

در مورد برنامه اتمی، با استقبال از توافق شکل‌گرفته در ژنو در سوم آذر ماه سال گذشته، از طرف‌ها خواسته است تا با حضوری سازنده در گفت‌وگو‌ها طی زمان مقرر به توافق نهایی دست پیدا کنند.

به گفته این قطعنامه زمانی که ماهیت صلح‌آمیز برنامه اتمی ایران با رسیدن به توافقی راستی‌آزمایی شود، آنگاه تحریم‌ها علیه تهران باید رفته‌رفته برداشته شوند.

این قطعنامه از آزادی برخی از زندانیان عقیده در ایران استقبال کرده و خواستار آزادی همه زندانیان سیاسی از جمله فعالان حقوق بشر، فعالان سیاسی، اتحادیه‌ای و کسانی که در پی اعتراضات سال ۱۳۸۸ دستگیر شدند، شده است.

کمیته روابط خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به منشور حقوق شهروندی تهیه شده در دولت حسن روحانی در عین حال «نگرانی عمیق» خود را از گزارش‌ها در مورد مسائلی مانند «شکنجه»، «روند قضایی ناعادلانه» یا «اعدام‌ها» در ایران ابراز کرده است.

این قطعنامه از گفت‌وگوی سطح بالا در مورد مسائل حقوق بشری در ایران حمایت کرده و از جمله معتقد است این موضوع باید بخشی از چهارچوب روابط آینده میان اتحادیه اروپا و ایران باشد.

این پیش‌نویس از اتحادیه اروپا خواسته است از فعالیت گزارشگر ویژه حقوق بشر در مورد ایران حمایت کند، از ایران خواسته تا به احمد شهید، گزارشگر ویژه، فورا و بدون قید و شرط روادید ورورد به خاک این کشور را بدهد یا خواستار تعلیق اعدام شده است.

در این پیش‌نویس تاکید شده است که همه هیئت‌های نمایندگی اتحادیه اروپا که به ایران می‌روند باید متعهد شوند که با مخالفان سیاسی یا فعالان جامعه مدنی دیدار کرده به زندانیان سیاسی دسترسی داشته باشند.
XS
SM
MD
LG