لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۰۹

عراقچی: مذاکرات کمتر از دو هفته دیگر از سر گرفته می‌شود


عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران
عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران

یک عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، دوشنبه ۷ مهر، خبر داد که گفت‌وگوهای ایران با گروه ۱+۵ کمتر از دو هفته دیگر در وین یا ژنو از سر گرفته می‌شود و گفت که «اختلافات در خصوص موضوعات مهم هنوز باقی است.»

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری کیودوی ژاپن گفت که مذاکرات بعدی هسته‌ای اواسط ماه اکتبر در وین یا ژنو از سر گرفته می‌شود.

وی تصریح کرد: «ما توانستیم در یک فضای سازنده به درک بهتری برسیم، اما اختلافاتی در خصوص موضوعات مهم وجود دارد.»

عباس عراقچی در ادامه گفت که گفت‌وگوهای اخیر در نیویورک «پیشرفت اساسی» نداشته و ایران علاقه‌ای به تمدید مهلت مذاکرات ندارد.

وی افزود که «اگر قرار است توافقی حاصل شود بهتر است الان انجام شود. تمدید مهلت کاری عبث و دشوار است.»

دور اخیر گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ روز جمعه ۴ مهر در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به پایان رسید.

پیش‌تر سرگئی لاورف، وزیر امور خارجه روسیه، اعلام کرده بود که طرفین مذاکره در مورد ۹۵ درصد از مسائل توافق کرده‌اند، اما آن ۵ درصد باقی مانده شامل چندین مسئله دشوار است.

حسین موسویان، عضو پیشین تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، نیز روز دوشنبه با اشاره به سخنان آقای لاورُف گفت که پیش از مذاکرات نیویورک دو طرف بر روی «حدود ۷۰ درصد متن» توافق کرده بودند و در این مذاکرات، درباره «حدود ۹۰ درصد متن» توافق کرده‌اند.

به گفته آقای موسویان، موارد اختلاف باقیمانده عمدتاً در مورد «محدوده غنی‌سازی» و «روند برداشتن تحریم‌ها» است.

رهبر جمهوری اسلامی ایران روز ۱۶ تیر «ظرفیت غنی‌سازی»، «تحقیق و توسعه» و «تأسیسات فردو» را سه مسئله مهم در چانه‌زنی هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ عنوان کرده بود.

عضو پیشین تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با بیان اینکه قدرت‌های بزرگ «قبول کرده‌اند» که ایران خودش سوخت نیروگاه اتمی بوشهر را تامین کند، افزود: «اینکه ۷ یا ۲۰ سال دیگر این امر محقق شود، چیزی است که چانه‌زنی درباره آن ادامه دارد.»

حسین موسویان در عین حال گفت که قدرت‌های بزرگ باید بپذیرند که سانتریفیوژهای کنونی نسل اول ایران با سانتریفیوژهای پیشرفته جایگزین شوند و ایران در یک دوره ۱۰ ساله سوخت نیروگاه بوشهر را با نسل جدید سانتریفیوژهایش تأمین کند.

سخنان آقای موسویان در حالی بیان می‌شود که براساس گزارش‌ها، ایران پیشنهاد تازه‌ای دریافت کرده‌است که بر اساس آن به جای کاستن از سانتریفیوژهای خود -که از اختلافات اساسی میان طرف‌ها به شمار می‌رود- اتصالات تزریق اورانیوم به آنها را قطع کند.

مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، سه‌شنبه ۱ مهر، گفته بود که تاکنون این پیشنهاد مورد موافقت ایران قرار نگرفته‌است.

آقای موسویان همچنین گفت که در مذاکرات نیویورک، هیأت آمریکایی بیشترین وقت و انرژی را صرف کرد، تا شاید طرفین به توافق برسند.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه پنجم مهرماه گفته بود که بین مواضع ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی همچنان فاصله زیادی وجود دارد.

روز دوشنبه همچنین دفتر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، بدون اشاره به نام روزنامه کیهان، سخنان منتشر شده در شماره ۵ مهر این روزنامه به نقل از وی را تکذیب کرد.

این روزنامه ضمن انتشار سخنان آقای روحانی در مصاحبه با «سی‌ان‌ان» به نقل از وی نوشته بود: «هرگونه توافق با ۱+۵ باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.»

براساس اطلاعیه دفتر آقای روحانی، وی در این مصاحبه گفته‌است: «ما هم در صورتی که توافق حاصل شود باید اقداماتی به خصوص در حوزه مجلس شورای اسلامی انجام دهیم و با نمایندگان صحبت کنیم.»

براساس توافقات پیشین، مهلت ایران و کشورهای گروه ۱+۵ برای رسیدن به توافق جامع، در آغاز آذر ماه به پایان می‌رسد.

XS
SM
MD
LG