لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۴۰

درگیری فلسطینی‌ها و اسرائیل در مسجد الاقصی وارد سومین روز شد


مسجدالاقصی در شرق بیت‌المقدس روز سه‌شنبه ۲۴ شهریور برای سومین روز متوالی شاهد ناآرامی و درگیری‌های گسترده میان جوانان فلسطینی با نیروهای امنیتی اسرائیل بود.

این ناآرامی‌ها با ایام عید یهودیان «روش هشانا»، سال نو عبری، مصادف شده است.

رسانه‌های منطقه گزارش می‌دهند، در ناآرامی‌های روز سه شنبه ده‌ها نفر از فلسطینی‌ها زخمی شدند، ولی پنج عضو پلیس اسرائیل نیز بر اثر سنگ پرانی مجروح شده‌اند.

ناآرامی از زمانی آغاز شد که گروهی از یهودیان افراطی با هدف ««زیارت و نیایش» پیش از آغاز سال نو عبری، وارد محوطه الاقصی شدند.

این گروه از یهودیان می‌گویند طبق مذهب خود باید قبل از ایام مهم دینی، از «تپه معبد مقدس» دیدار کنند.

«تپه معبد مقدس» یا «هیخال» که اشاره به «هیکل سلیمان» است، از نظر یهودیان جایی است که در طول تاریخ دوبار ویران شده و بعد‌ها مسجدالاقصی و مسجد القبلی (مسجد عمر) بروی آن ساخته شده است.

اما فلسطینی‌ها تاکید می‌کنند که این محوطه اسلامی است و یهودیان حق ورود به آن را ندارند.

پلیس اسرائیل می‌گوید، فلسطینی‌ها با ارزیابی پیشاپیش در مورد وقوع این درگیری‌ها، صد‌ها کیلو سنگ و اشیا را به درون مسجد الاقصی برده و در آنجا سنگر گرفته‌اند.

تشکل فلسطینی «مرابطون» قبلا از فلسطینی‌ها دعوت کرده بود برای مقابله با ورود یهودیان در آستانه عید «روش هشانا» به محوطه الاقصی آماده شوند.

موشه یعلون، وزیر دفاع اسرائیل، هفته قبل گفته بود باید «مرابطون» و یک تشکل دیگر فلسطینی را که مشوق درگیری فلسطینی‌ها با نیروهای اسرائیلی است، غیرقانونی کرد.

سازمان‌های فلسطینی گفته‌اند روز جمعه تظاهرات سراسری در اعتراض به حملات نیروهای امنیتی اسرائیل به الاقصی برگزار می‌کنند.

مقامات تشکیلات خودگردان فلسطینی دوشنبه نسبت به وخیم شدن اوضاع در بیت المقدس ابراز نگرانی کرد.

ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، که متولی اماکن مقدس اسلامی بیت‌المقدس است، دوشنبه به اسرائیل هشدار داده بود که از تشدید خشونت دوری کند.

ملک عبدالله دوم با اشاره به «قول» تلفنی پیشین نتانیاهو به او برای رعایت آرامش در این مناطق حساس، گفت «گوش ما از این وعده‌ها پر است».

پادشاه اردن که کشورش ۲۱ سال است در سطح سفیر با اسرائیل رابطه کامل سیاسی دارد، گفت «ادامه این وضعیت، برای این روابط عقوبت خواهد داشت و ما را به برداشتن گام‌های لازم خواهد کشاند».

جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز دوشنبه با نکوهش تشدید خشونت‌های متقابل در این بخش از بیت المقدس، از طرفین خواست «شکیبا» بوده و «از تحریک» دست بردارند و وضع کنونی را در این بخش باستانی و حساس حفظ کنند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، دوشنبه ۲۳ شهریور در گفت‌و‌گوی تلفنی با‌بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، خواهان مقابله جامعه جهانی با اسرائیل بخاطر «تجاوز» به حریم الاقصی شد.

خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس، که در سفر به ترکیه بسر می‌برد، در دیدار با آقای اردوغان، نسبت به عواقب تشدید درگیری‌ها در الاقصی ابراز نگرانی کرد.

وزارت امور خارجه ایران نیز سه شنبه خواهان تشکیل نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی برای رسیدگی به «تجاوزات صهیونیستی» به مسجدالاقصی شد.

اتحادیه عرب و سازمان‌های بین‌المللی دیگر نیز نسبت به عواقب رخدادهای خشونت بار در الاقصی ابراز نگرانی کرده‌اند.

خشونت‌ها در حالی رخ داده است که گفت‌و‌گوهای سیاسی بین اسرائیل و فلسطینی‌ها از سال‌ها پیش متوقف شده است.

همزمان، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته است، سه شنبه شب یک نشست اضطراری دولت خود را برای بررسی تشدید مجازات سنگ‌پرانان برگزار می‌کند.

واکنش نتانیاهو به مرگ یک مرد اسرائیلی است که یکشنبه شب پس از اصابت احتمالی سنگ به خودرویش در خیابانی در اورشلیم از مسیر منحرف شد و تصادف کرد. در این حادثه دو اسرائیلی دیگر نیز زخمی شدند.

پلیس اسرائیل می‌گوید سنگ‌پرانی‌ها و پرتاب بطری آتش‌زا از سوی فلسطینی‌ها، بویژه در محله‌های شرق بیت‌المقدس که همجوار محل زندگی یهودیان است، به تازگی شدت گرفته است.

XS
SM
MD
LG