لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۹

بانک مرکزی: افت حدود ۶۰ درصدی درآمدهای نفتی ایران


پس از انتشار خبرهای پیاپی در مورد کاهش بهای نفت، بانک مرکزی ایران در تازه‌ترین گزارش خود می‌گوید که درآمدهای نفتی کشور طی بهار سال جاری نسبت به بهار سال گذشته حدود ۶۰ درصد کاهش یافته‌است.

این گزارش که دوشنبه ۷ دی در سایت رسمی بانک مرکزی منتشر شده‌است، می‌گوید که درآمدهای صادرات نفت، میعانات گازی، گاز و فراورده‌های نفتی کشور طی ۳ ماه اول سال ۹۴ به ۱۰ میلیارد و ۶۳۳ میلیون دلار رسیده، در حالی که این رقم در بهار سال گذشته ۱۷ میلیارد و ۵۰۸ میلیون دلار بود. حجم البته صادرات نفت ایران نیز طی بهار سال جاری تا ۴ درصد کاهش یافته‌است.

این در حالی است که بر اساس این گزارش، درآمدهای نفتی ایران در سال ۹۰ بالای ۱۱۹ میلیارد و ۱۴۸ میلیون دلار بود.

خبرگزاری مهر روز یک‌شنبه با انتشار خبری با عنوان بانک مرکزی هم «رکود» را پذیرفت از قول بانک مرکزی از کاهش ۹۹ درصدی تخصیص اعتبارات عمرانی در ایران خبر داد.

مهر نوشت که جدیدترین گزارش بانک مرکزی از وضع مالی دولت نشان می‌دهد در فصل بهار امسال تراز عملیاتی بودجه به منفی ۱۹ هزار میلیارد تومان رسیده است که برخی کارشناسان از این تراز به عنوان کسری آشکار بودجه یاد می‌شود.

همچنین در این مدت تنها ۳۹ صدم هزار میلیارد ریال (۳۹ میلیارد تومان) به طرح‌های عمرانی اعتبار تخصیص یافته است که کاهش ۹۹٫۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می‌دهد.

سقوط قیمت نفت ایران به زیر ۳۰ دلار

کاهش ۶۵ درصدی درآمدهای نفتی ایران در بهار سال جاری در حالی است که قیمت نفت هم اکنون به کمترین میزان طی ۱۱ سال گذشته رسیده‌است. بر اساس گزارش اوپک، قیمت سبد نفتی این سازمان در بهار سال جاری بالای ۵۵ دلار بود، اما آخرین به‌روزرسانی آمارهای این سازمان که مربوط به اول دی ماه می‌شود، قیمت نفت اوپک را حدود ۳۱ دلار اعلام کرده‌است.

نفت سنگین ایران که بیشترین نوع نفت صادراتی کشور را تشکیل می‌دهد، جزو سبد نفتی اوپک است.

در این میان، خبرگزاری مهر ۷ دی ماه گزارش داده‌است که مدیریت امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت با انتشار گزارشی اعلام کرد: قیمت نفت خام سنگین ایران در هفته منتهی به ۱۸ دسامبر (جمعه، ۲۷ آذرماه) با سه دلار و ۶۶ سنت کاهش به ۲۹ دلار و چهار سنت برای هر بشکه رسید، این در حالی است که میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران از ابتدای امسال تاکنون ۴۸ دلار و ۶۴ سنت بوده‌است.

قیمت نفت خام سبک ایران نیز در هفته یاد شده سه دلار و ۴۵ سنت برای هر بشکه کاهش یافت و به ۳۵ دلار و ۱۹ سنت رسید.

جزئیات گزارش تازه بانک مرکزی از درآمد نفتی

بنا بر گزارش تازه بانک مرکزی، ایران کلاً در بهار سال جاری روزانه ۱ میلیون و ۴۲۲ هزار بشکه نفت، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی صادرات داشته، در حالی که تولید این محصولات در کشور روزانه ۳ میلیون و ۹۳ هزار بشکه بوده‌است.

اگرچه آمارهای بانک مرکزی تنها سه‌ماهه اول سال جاری را شامل می‌شود، اما بر اساس گزارشی که صندوق بین‌المللی پول اول دی ماه منتشر شد، انتظار می‌رود درآمدهای نفتی ایران در سال جاری خورشیدی با بیش از ۲۰ میلیارد دلار کاهش نسبت به سال گذشته به ۳۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار برسد.

با اینحال، بر اساس برآورد این سازمان معتبر بین‌المللی، درآمدهای نفتی ایران با لغو تحریم‌ها در سال آینده بیش از ۱۳ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت و در سال ۹۶ به حدود ۶۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

این گزارش می‌افزاید که درآمدهای نفتی ایران در سال ۲۰۲۰ به سالانه ۷۱ میلیارد دلار خواهد رسید.

صندوق بین‌المللی پول می‌گوید که صادرات نفت ایران در سال جاری ۱ میلیون و ۲۴۰ هزار بشکه در روز بوده‌است که در سال آینده ۵۷۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت و در سال ۹۷ به دوران قبل از تحریمها خواهد رسید.

ایران قبل از تحریم‌ها روزانه ۲٫۲ میلیون بشکه صادرات نفت خام داشت.

بر اساس این گزارش، تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری خورشیدی چیزی میان منفی نیم درصد تا نیم درصد خواهد بود، اما در سال آینده ۴ تا ۵٫۵ درصد خواهد بود و تا سال ۲۰۲۰ انتظار می‌رود با آهنگی ۴ درصدی رشد کند.

در همین زمینه خبرگزاری رویترز شنبه ۵ دی ماه گزارش داد که واردات نفت خام ایران توسط چهار مشتری آسیایی این کشور طی ۱۱ ماه سال ۲۰۱۵ حدود ۱۹ درصد رشد کرده و به رقم یک میلیون و ۱۱۰ هزار بشکه در روز رسیده‌است.

ایران همچنین روزانه حدود ۱۱۰ هزار بشکه صادرات نفت به ترکیه دارد.

مقامات نفتی ایران اعلام کرده‌اند که به محض برچیده شدن تحریم‌ها، تولید نفت کشور را تا نیم میلیون بشکه در روز افزایش خواهند داد و این رقم را تا شش ماه به یک میلیون بشکه خواهند رساند.

تولید نفت ایران قبل از تحریم‌ها حول ۳٫۷ میلیون بشکه در روز بود و هم اکنون به حدود ۲٫۸ میلیون سقوط کرده‌است.

XS
SM
MD
LG