لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۱

گذرنامه پرویز تناولی در فرودگاه ضبط شد


پرویز تناولی، مجسمه‌ساز و نقاش شناخته‌شده ایرانی
پرویز تناولی، مجسمه‌ساز و نقاش شناخته‌شده ایرانی

روزنامه شرق روز یک‌شنبه ۱۳ تیر از ضبط گذرنامه پرویز تناولی، مجسمه‌ساز و نقاش شناخته‌شده ایرانی، در فرودگاه امام خمینی تهران خبر داد.

آقای تناولی در گفت‌وگو با روزنامه شرق با ذکر این‌که در فرودگاه متوجه ممنوع‌الخروج بودنش شده‌است، افزوده «البته به من گفته شد، ممنوع‌الخروج بودن من به مسائل سیاسی ربطی ندارد و گویا یک شکایت شخصی بوده‌است».

او تأکید کرده که در فرودگاه «به من گفتند اجازه خروج ندارم و هیچ‌گونه دلیل و اطلاعات بیشتری به من ندادند». آقای تناولی افزوده است که به او گفته‌اند برای پیگیری موضوع باید به اداره گذرنامه مراجعه کند.

پرویز تناولی

«هیچ»، از آثار پرویز تناولی
«هیچ»، از آثار پرویز تناولی
  • پرویز تناولی، ۷۹ ساله، از مجسمه‌سازان سرشناس ایرانی در سطح بین‌المللی است.
  • او در فرودگاه متوجه ممنوع‌الخروجی خود شد.
  • او به تازگی به احتمال حذف رشته نقاشی از هنرستان‌های ایران اعتراض کرده‌بود.
  • آقای تناولی بر سر مالکیت ۱۱ مجسمه خود با شهرداری اختلاف دارد.

پرویز تناولی از مجسمه‌سازان ایرانی است که در خارج از ایران نیز سرشناس است و سفر بامداد شنبه او قرار بود به منظور شرکت در مراسم رونمایی جدیدترین کتابش در موزه بریتانیا در لندن انجام شود.

برای مراسم رونمایی از کتاب او با عنوان «زنان فرنگی در خانه‌های ایرانی» که به زبان انگلیسی منتشر شده است، ۲۵۰ نفر از نقاط مختلف دنیا مانند آمریکا، انگلستان، فرانسه دعوت شده‌اند.

پرویز تناولی دربارهٔ دیگر برنامه‌ای که در لندن برایش تدارک دیده شده، به روزنامه شرق گفت: «قرار بود در انجمن آسیا (Asia Society) نیز شرکت کنم که با توجه به ممنوع‌الخروج بودنم مشخص نیست امکان حضور در این برنامه را نیز بیابم. در این انجمن تعدادی از آثارم با موضوع شیر نمایش داده می‌شوند».

تناولی از پیشگامان مکتب سقاخانه است که فرهنگ عامه در آن نقش مهمی دارد؛ رویکردی که تحت تأثیر پاپ آرت بود و در دهه چهل شمسی در ایران شکل گرفت.

یکی از آثار او به نام «پرسپولیس» در حراج کریستیز دبی رکورد شکسته‌است و یکی از ساخته‌های او به نام «هیچ» در موزه‌های مختلف دنیا از جمله موزه بریتانیا نمایش داده شده است.

اسفندماه سال ۹۲، مأموران سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران با «حکم قضایی» وارد خانه پرویز تناولی شدند و ۱۱ مجسمه او را که بر سر مالکیت آن اختلاف وجود دارد، از آنجا خارج کردند.

ویدئویی که از این اقدام تهیه شده است نشان می‌دهد به برخی از این آثار موقع جابه‌جایی با جرثقیل خساراتی وارد شده است، چنان‌که یکی از آنها از طناب جرثقیل رها می‌شود و به زمین می‌افتد.

این ماجرا به اختلاف طولانی‌مدت شهرداری تهران و پرویز تناولی بازمی‌گردد که از سال ۱۳۸۲ و دوران مدیریت محمود احمدی‌نژاد در شهرداری تهران آغاز شد.

آن زمان شهرداری تهران اعلام کرد که طرح پرویز تناولی را برای تبدیل خانه او به موزه‌ای که آثار این هنرمند را به نمایش بگذارد، نمی‌پذیرد در حالی که این طرح با امضای قراردادی میان طرفین شکل اجرایی به خود گرفته بود.

آقای تناولی در خردادماه سال ۹۳ در نامه‌ای به حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، با «وحشیانه» خواندن ورود شهرداری به خانه‌اش، از حسن روحانی خواست که در جریان بازپس گرفتن آثارش از شهرداری تهران، به او کمک کند.

آقای تناولی در این نامه سرگشاده که توسط خبرگزاری ایسنا منتشر شد نوشت که سال‌ها است شهرداری تهران ۵۷ قطعه از آثار او را از خانه‌اش برده و به او برنگردانده است.

XS
SM
MD
LG