لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۶

از پرتاب موفق اسپیس ایکس تا فرجام تاکسی هوایی در ایران


موشک فالکون ۹ اسپیس ایکس که بارها در سال‌های اخیر موفق عمل کرده برای دومین بار از خاک آمریکا فضانورد به فضا حمل کرد.
موشک فالکون ۹ اسپیس ایکس که بارها در سال‌های اخیر موفق عمل کرده برای دومین بار از خاک آمریکا فضانورد به فضا حمل کرد.

مجله هوافضا: با پرتاب فضاپیمای کرو دراگون و رسیدن موفقیت‌آمیز چهار فضانورد از خاک آمریکا به ایستگاه فضایی بین‌المللی، اسپیس‌ایکس گامی دیگر به سمت توسعه برنامه فضایی آمریکا برداشت.

موفقیت در مأموریت کرو یک دراگون

با موفقیت عملیات پرتاب و اتصال فضاپیمای خصوصی کرو-۱ دراگون، دوباره روزهای خوش سفرهای فضایی در آمریکا شروع شده است.

ناسا که سال‌ها مأموریت‌های پرهزینه دولتی خود را کنار گذاشته بود حالا با کمک شرکت‌های خصوصی در آمریکا که یکی از مهم‌ترین آنها اسپیس‌ایکس است فصل تازه‌ای از سفر‌های فضایی را آغاز کرده است.

موشک فالکون ۹ اسپیس ایکس که بارها در سال‌های اخیر موفق عمل کرده برای دومین بار از خاک آمریکا فضانورد به فضا حمل کرد.

با این فضاپیما، آمریکا از استفاده از فضاپیماهای روسی برای رفتن به فضا پس از حدود ۱۰ سال بی‌نیاز شده است.

در این سفر که ۲۷ ساعت طول کشید چهار فضانورد به ایستگاه فضایی بین‌المللی منتقل شده‌اند.

فضاپیمای کرو-۱
فضاپیمای کرو-۱

پرتاب فالکون ۹ از ایستگاه فضایی کندی انجام شد و درفاصه ۸۸ کیلومتری از زمین، قسمت اول موشک جدا شد و دوباره به زمین بازگشت و در مکان مورد نظر فرود آمد. این بخش اصلی موشک برای پرتاب‌های بعدی دوباره استفاده می‌شود.

فضاپیمای کرو دراگون اسپیس‌ایکس پس از جدا شدن از بخش نهایی موشک فالکون ۹، عملیات خود را به صورت موفقیت‌آمیز برای هم مدار شدن با ایستگاه فضایی بین المللی در فاصله بیش از ۴۰۰ کیلومتری زمین انجام داد.

فضاپیمای کرو دراگون بدون نیاز خدمه و با حسگرها و برنامه‌ریزی‌های انجام شده به صورت خودکار به ایستگاه فضایی متصل شد. کرو دراگون می‌تواند چهار نفر را حمل کند، در حالی که فضاپیمای سایوز روسی توان حمل سه نفر را دارد.

جزئیات تاکسی هوایی در ایران

پیش از انقلاب شرکت ایرتاکسی در ایران فعال بود. بعدها این شرکت در هواپیمایی آسمان ادغام شد؛ اما حالا دوباره بحث تاکسی هوایی در ایران داغ شده است.

سایت دیجی کالامگ در این‌باره نوشته است: «در حالی که پیش از این هم موضوع تاکسی هوایی بارها در ایران مطرح شده، اما این روزها بحث راه‌اندازی این سامانه‌ حمل‌ونقل در ایران بصورت جدی‌تری دنبال می‌شود و به احتمال زیاد در ماه بهمن شاهد آغاز به‌کار آن خواهیم بود.»

بحث تاکسی هوایی در اروپا و آمریکا بیشتر درباره خودروهای پرنده مطرح می‌شود. ابتدا از این طرح در ایران، چنین برداشتی می‌شد تا اینکه با مشخص شدن جزئیات آن، معلوم شد طرح تاکسی هوایی در ایران با خودروهای پرنده تاکسی که قرار است توسط شرکت‌هایی مانند اوبر در جهان اجرا شود، تفاوت معناداری دارد.

منوچهر منطقی، رئیس ستاد فناوری فضایی و حمل‌ونقل پیشرفته گفته است: «تاکسی هوایی در کشور از بهمن ماه به طور رسمی آغاز به‌کار خواهد کرد و فرودگاه مهرآباد به عنوان نخستین فرودگاه پذیرای این سامانه‌ حمل‌ونقل درنظر گرفته شده است. در حال حاضر تنها از هواپیماهای سبک و فوق سبک به منظور تاکسی هوایی در ایران استفاده خواهد شد.»

او به خبرگزاری مهر گفته است: «پرواز تاکسی‌های هوایی دو مشکل داشت که یکی مربوط به اخذ مجوزها و دیگری مربوط به شیوه‌ استفاده از فرودگاه‌ها بود. مجوز پرواز ناوگان «ایر تاکسی» به‌تازگی از سازمان هواپیمایی کشوری دریافت شده است و نحوه‌ استفاده از فرودگاه‌ها هم برای این نوع تاکسی‌ها تدوین شده است. هواپیماهای ملخی با ظرفیت ۴ تا ۱۰ نفر تاکسی های ارزان‌قیمت هستند و می‌توانند در فرودگاه‌هایی با باند کوتاه هم فرود داشته باشند.»

قرار است مسیرهای پرواز تاکسی‌های هوایی از مسیرهای پرواز هواپیماهای مسافربری جدا باشد.

در حال حاضر ۱۸ شرکت دانش‌بنیان درگیر پروژه‌ تاکسی هوایی در ایران هستند که این تعداد پس از نخستین پرواز احتمالاً تا ۳۶ شرکت افزایش خواهد داشت.

هم اکنون از ۸۰ درصد از فرودگاه‌های ایران برای پروازهای مسافری استفاده نمی شود و دولت ایران امیدوار است با تاکسی هوایی این فرودگاه‌ها فعال شوند.

بال پرنده با موتور آلمانی

مهندسان آلمانی با استفاده از موتورهای الکتریکی ساخت ب‌ام‌و، یک بال پرنده را توسعه داده‌اند که با آن می‌توان از هواپیما یا هلیکوپتر پرید و چندین کیلومتر را پرواز کرد.

موتورهای استفاده شده در این بال پرنده ۲۰ اسب بخار قدرت دارند. این موتورهای برقی می‌تواند با سرعت ۲۵ هزار دور در دقیقه بچرخند و برای سبک شدن آن از فیبر کربن استفاده شده که حدود ۱۱ کیلوگرم وزن دارد.

باتری‌های لیتیومی انرژی لازم برای حرکت دو موتور بال پرنده را تأمین می‌کنند.

XS
SM
MD
LG