لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۳۷

سفر وزیر دفاع اسرائیل به آمریکا برای انتقال «پیام روشن درباره مذاکره با ایران»


بنی گانتز
بنی گانتز

وزیر دفاع اسرائیل بامداد روز پنج‌شنبه، سوم شهریور، در آغاز پرواز به واشینگتن برای دیدار با همتای آمریکایی و سایر مقامات دولت جو بایدن، در توییتر نوشت که هدف از سفرش «انتقال پیامی روشن در رابطه با مذاکرات قدرت‌ها و ایران بر سر توافق هسته‌ای است».

به گفته بنی گانتز، وزیر دفاع، توافق هسته‌ای که در حال تنظیم است، «توانمندی‌های ایران را سال‌ها به عقب بر نمی‌گرداند و آن را برای سال‌های آینده محدود نخواهد کرد».

وی افزود سخن از توافقی است که «به امنیت جهانی و منطقه‌ای آسیب می‌زند».

ژنرال گانتز دومین مقام اسرائیلی است که شتاب‌زده و در برنامه‌‌ای از پیش تعیین نشده، در پی افزایش گزارش‌های مربوط به پیشرفت مذاکرات بر سر احیای برجام، راهی واشینگتن شده تا ناخشنودی عمیق اسرائیل را از این تحول به آگاهی مقامات آمریکا برساند.

جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز چهارشنبه گفت که ایران با صرف نظر کردن از خواسته‌هایش «به ما اجازه داد به جایی که اکنون در این روند هستیم، برسیم».

این مقام کاخ سفید در ادامه گفت، این مهم است بدانیم آن چه اینجا درباره آن صحبت می‌کنیم بازگشت به برجام است.

حضور بنی گانتز در پایتخت آمریکا در حالی است که ایال حولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، این هفته در واشینگتن بود و با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و همچنین با خانم وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، دیدار کرد.

رسانه‌های اسرائیل گزارش داده بودند که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با ایال حولاطا «به دلایل فنی» مربوط به جدول کاری آقای بلینکن دیدار نکرد.

به گفته رسانه‌های اسرائیل، دولت لاپید مواضع آقای بلینکن را در قبال ایران نرم‌تر از مواضع جیک سالیوان می‌داند و معتقد است که او و تیمش مشتاق احیای برجام هستند.

یائیر لاپید، نخست ‌وزیر موقت اسرائیل، روز دوم شهریور با برگزاری یک نشست خبری ویژه برای خبرنگاران خارجی در اسرائیل با توافق هسته‌ای در دست تنظیم مخالفت کرد و گفت این توافق صد میلیادر دلار را به خزانه ایران واریز می‌کند.

این در حالی است که نفتالی بنت، که نخست ‌وزیر جایگزین در دولت لاپید است، ساعاتی پیش از آن گفته بود که ایران از رهگذر احیای برجام به ۲۵۰ میلیارد دلار دلار پول دسترسی خواهد یافت.

در مورد تفاوت ۱۵۰ میلیارد دلاری میان ارقامی که لاپید و بنت در خصوص درآمدهای احتمالی ایران بیان کرده‌اند، توضیحی داده نشده است.

دولت اسرائیل در حالی توافقِ در حال شکل‌گیری را «بدتر از برجام» توصیف کرده که بنیامین نتانیاهو، نخست ‌وزیر اسبق، مدعی بود که او مشوق اصلی دونالد ترامپ برای خروج آمریکا از برجام بود.

شماری از مقامات امنیتی پیشین اسرائیل این روزها گفته‌اند که اگر توافق کنونی بدتر از برجام است، باید نتانیاهو و اسرائیل را مقصر آن دانست که بدون تفکر عمیق در مورد احتمالاتِ بعد از مختل کردن برجام اولیه، بر ناکام کردن آن توافق پافشاری کرد.

به گفته مقامات اسرائیلی، آنها با احیای برجام مخالف هستند زیرا «یک توافق بد» است. بنیامین نتانیاهو پیشتر گفته بود که توافق خوب توافقی است که پیچ و مهره برنامه اتمی ایران را پیاده کند.

در این میان، برخی مقامات اسرائیلی پیشتر گفته‌اند که احیای برجام، فرصت تازه‌ای در اختیار اسرائیل می‌گذارد تا فهرست جدیدی از تسلیحات پیشرفته را برای دریافت از آمریکا ارائه کند.

باراک اوباما در زمان حصول برجام، برای راضی کردن اسرائیل به قطع انتقادها، کمک‌های مالی نظامی به اسرائیل را به میزان خیره‌کننده‌ای افزایش داد و آن را به ۳۸ میلیارد دلار برای یک دوره ده ساله ارتقا داد. مبلغ سالیانه کمک‌های بلاعوض آمریکا در سال جاری میلادی به حدود پنج میلیارد دلار رسیده است.

با این حال، انتقادهای اسرائیل از دولت اوباما پس از افزایش کمک‌های نظامی نیز هرگز متوقف نشد و تا او در قدرت بود، شدیدترین اختلافات میان دولت‌های دو کشور جریان داشت.

رسانه‌های اسرائیل در روزهای اخیر در خصوص تحولات برجامی مدعی شده‌اند که آمریکا بار دیگر اسرائیل را «رها کرده است».

این در حالی است که جو بایدن در سفر ماه گذشته به اسرائیل، «بیانیه اورشلیم» را با تاکید بر ادامه حمایت قاطع از اسرائیل در برابر «خطرات ناشی از ایران» امضا کرد.

XS
SM
MD
LG