لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۵۶

«طوفانی آمد و قایقی غرق شد»؛ نام ایران و روسیه در داستان مرگ مأمور موساد


امدادگران ایتالیایی در حال جستجوی اجساد غرق‌شدگان در دریاچه ماجوره
امدادگران ایتالیایی در حال جستجوی اجساد غرق‌شدگان در دریاچه ماجوره

بسیاری از نیروهای حال حاضر و گذشته موساد روز نهم خرداد در آرامستان بندر اشکلون در ساحل دریای مدیترانه جمع شدند تا یک مأمور پیشین سازمان جاسوسی و عملیات ویژه اسرائیل را به خاک بسپارند.

مطالبی که رسانه‌های اسرائیل، همگی به نقل از مطبوعات ایتالیا منتشر کرده، در کنار اظهارات سربسته چند مقام پیشین موساد در گفت‌وگو با رسانه‌های کشورشان، به سرعت نام ایران را در ماجرای واژگونی یک قایق تفریحی در دریاچه مجّوره در شمال ایتالیا و غرق شدنِ منجر به مرگ این عضو موساد به میان کشید.

ماجرا از انتشار خبری در روز یک‌شنبه، هفتم خرداد، در خصوص واژگونی قایق در آن دریاچه آغاز شد. براساس خبر اولیه، گروهی زن و مرد در یک «جشن تولد» که آن را به روی قایق اجاره‌ای با نام «گودوریا» برگزار کردند، در نتیجه بالا آمدن ناگهانی آب و هوای توفانی، به آب افتاده و چهار تن کشته شدند. همان روز اعلام شد که کشته‌ها یک اسرائیلی ۵۰ ساله، همسر روس کاپیتان قایق و یک زن و مرد ایتالیایی بودند.

مطالب بعدی رسانه‌های رم حاکی است که سرنشینان آن قایق مأموران موساد و همتایان ایتالیایی آن‌ها بودند که الیگارش‌های روس (ابرثروتمندان نزدیک به کرملین و ولادیمیر پوتین، رئیس‎‌جمهور روسیه) را به‌خاطر دیدارهای آن‌ها با نمایندگان شرکت‌های ایرانی در این بخش از ایتالیا تعقیب کرده بودند.

این گزارش‌ها مدعی است نشست و برخاست ثروتمندان روس با نمایندگان ایرانی در این منطقه‌ برای تنظیم معاملات فروش پهپادهای ساخت ایران به روسیه انجام شده بود.

به‌نوشته روزنامه ایتالیایی کوریره دلاسرا، روس‌ها از حساب‌های بانکی واقع در سوییس برای انتقال وجوه به شرکت‌های ایرانی استفاده کرده و تحریم‌ها علیه مسکو و تهران را دور زده‌اند.

این روزنامه همچنین روز ۱۱ خرداد نوشت اطراف دریاچه مجّوره منطقه مورد توجه الیگارش‌های روسی است و اسرائیل و ایتالیا به‌عنوان دو کشور دوست که شراکت اطلاعاتی دارند، در تعقیب از نزدیک فعالیت این ثروتمندان روسی منافع مشترک دارند.

این گزارش افزود یک ویلای خیره‌کننده در این منطقه توسط یک کلان‌ثروتمند روس خریداری شده بود اما خود او به‌ناگهان غیب شده است. این روزنامه توضیح بیشتری در این باره نداد.

روزنامه لارپوبلیکا در رم روز جمعه ۱۲ خرداد مدعی شد عملیات مجّوره با هدف جلوگیری از معامله در زمینه تسلیحات کشتار همگانی برای ایران انجام شد.

روزنامه نیویورک‌تایمز نیز ۱۲ خرداد نوشت مأمور اسرائیلی کشته شده مسئول روابط موساد با تشکیلات اطلاعاتی خارجی بود.

به گزارش رسانه‌های ایتالیا، از جمله خبرگزاری آنسا، ۱۳ اسرائیلی و هشت ایتالیایی سرنشین قایق غرق شده بودند. دو ایتالیایی کشته شده کلاودیو آلونزی، مردی ۶۲ ساله و تیتسیانا بانوبی، زنی ۵۳ ساله عضو تشکیلات مخفی اطلاعاتی ایتالیا معرفی شده و نام زن ۵۰ ساله روس که همسر کلاودیو کارامیتی، کاپیتان قایق بوده و او نیز در آب غرق شد، آنیا بوژکووا ذکر شد.

این گزارش‌ها افزوده که سرنشینان قایق پیشتر در هتل‌های مجلل و نیز در رستوران «ایل‌وِربانُو» در کنار هم دیده شده و حضورشان در قایق، احتمال برای گرفتن جشن «پایان موفقیت‌آمیز» عملیات خود بود. روزنامه دیگر ایتالیا، ایل‌مساجرو، هم خبر داد که نیروهای اطلاعاتی اسرائیلی و ایتالیایی با هم ابتدا در یک هتل در نزدیکی فرودگاه میلان اقامت داشتند و در مأموریت کاری بودند.

براساس نوشته مطبوعات ایتالیایی، حضور مأموران موساد به روی قایق، برنامه‌ریزی نشده بود بلکه در آخرین لحظه صورت گرفت مخصوصا که آن‌ها پرواز خود را هم درپی طولانی شدن جلسه‌ای که پیش از آن با مأموران اطلاعاتی ایتالیایی داشتند، از دست داده بودند.

اسرائیل، ایتالیا، جمهوری اسلامی ایران و روسیه در خصوص تمامی این گزارش‌ها سکوت کرده‌اند اما اسرائیل مرگ یک عضو موساد را تأیید کرد. دفتر نخست‌وزیر اسرائیل روز دهم خرداد، بدون ارائه توضیحات بیشتر، تأیید کرد که «مأمور میم.» عضو موساد در این رویداد کشته شده است. این بیانیه نوشت: «موساد یک دوست عزیز و یک عضو فداکار و حرفه‌ای را از دست داد؛ کسی که برای چند دهه زندگی خود را وقف امنیت کشور کرد».

رام بن‌باراک، معاون پیشین موساد، به‌طور تلویحی تأیید کرد که «مأمور میم.» در مأموریت و «نه در تعطیلات» جان خود را از دست داد.

میشکا بن‌داوید، عضو پیشین موساد و نویسنده چند کتاب با مضامین جاسوسی، به روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت گفت حتما دلیل واقعی‌تری از یک «جشن تولد» برای گردهم آمدن مأموران اطلاعاتی اسرائیل و ایتالیا وجود داشته است.

به‌نوشته رسانه‌های اسرائیل، با مرگ «مأمور میم.» که «موساد مانند خانواده دوم او بود» و پس از بازنشستگی‌اش در همین دوره اخیر کماکان در خدمت این سازمان مانده بود، «رازهای بسیاری هم با او خاک شدند».

داوید بارنئا، رئیس موساد و یک دوجین دیگر از مقامات ارشد کنونی و پیشین این سازمان در آیین خاکسپاری او شرکت کرده بودند.

گزارش مطبوعات ایتالیا و اسرائیل حاکی است پلیس منطقه مجّوره همچنان در حال بررسی دلایل واژگونی قایق است، هر چند که این احتمال عنوان شده که شمار سرنشینان قایق بیش از حد بوده است. شاهدان عینی به رسانه‌های ایتالیا گفته بودند توفانی شدن هوا، وزش باد و بارندگی ناگهانی مانع از نجات سریع غرق‌شدگان شد اما کاپیتان که قایق‌ خود را همواره به گردشگران اجاره می‌داد، می‌بایست از وضعیت آب‌وهوایی مطلع می‌بود.

به‌نوشته رسانه‌های اسرائیلی، بازماندگان اسرائیلی حادثه سریعاً به کشورشان برگردانده شده و از دسترس پلیس ایتالیا دور شدند.

از سوی دیگر یک منبع پلیس ایتالیا به گاردین گفت هر کس هر چه می‌خواهد بگوید و بنویسد، این رویداد شباهتی به ماجراهای جیمزباندی ندارد، رمز و راز بزرگی در آن نیست: «طوفانی آمده و یک قایق کوچک واژگون شده و افرادی با شنا خود را نجات دادند و چهار تن هم غرق شده‌اند».

XS
SM
MD
LG