لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۵۷

بحران قره‌باغ؛ ایران می‌گوید مخالف تغییرات ژئوپلیتیک در منطقه است


ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه در واکنش به تحولات قره‌باغ کوهستانی و همزمان با سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان به تهران، با تکرار مواضع جمهوری اسلامی، تاکید کرد که «ایران مخالف تغییر مرزهای بین‌المللی» است.

ناصر کنعانی همزمان «روند رایزنی‌ها با مقام‌های جمهوری آذربایجان» برای بازگشایی سفارت این کشور در تهران را «دلگرم‌کننده» خواند.

وی در جریان یک نشست رسانه‌ای گفت: «ما تاکید داریم که مخالف تغییر مرزهای بین‌المللی و مخالف ایجاد تغییرات ژئوپلیتیکی در منطقه هستیم و دیدگاه خود را در این ارتباط به صورت روشن و شفاف اعلام کرده‌ایم.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران همزمان در پاسخ به سئوالی درباره «اظهارات اخیر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در مورد ارسال پالس‌های مثبت از طرف ایران در مورد کریدور زنگزور»، عنوان کرد که «ایران با توسعه راه‌های مواصلاتی به نحوی که منافع همه کشورهای منطقه تامین شود، موافق است.»

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ایران در حالی بیان شد که فرستاده ارمنستان در اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۱۰ مهر، هشدار داد که اگر غرب اقدامات لازم را انجام ندهد باکو ممکن است در آینده نزدیک به خاک ارمنستان حمله کند.

جمهوری آذربایجان نزدیک به دو هفته پیش با عملیاتی برق‌آسا به منطقه قره‌باغ، نیروهای جدایی‌طلب ارمنی را خله سلاح کرد و گفت که حاکمیت کامل خود بر این منطقه را احیا کرده است.

قره‌باغ کوهستانی جمعیتی بالغ بر ۱۲۰ هزار ارمنی را در خود جای داده بود که اکنون بخش عمده‌ای از این جمعیت با ترک مناطق سکونت خود وارد کشور ارمنستان شده‌اند.

مقام‌های جمهوری اسلامی روابط نزدیکی ب‌ا دولت ارمنستان دارند و سفیر ایران در ایروان ۳ مهر ماه در دیدار با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان، «بر اهمیت حفاظت از امنیت و حقوق ارامنه» در منطقه قره باغ کوهستانی تاکید کرده بود.

ناصر کنعانی روز دوشنبه ۱۰ مهر ماه در مورد «برنامه احتمالی ایران برای کمک به آوارگان قره‌باغ»، از جزییات چنین کمک‌هایی ابراز بی‌اطلاعی کرد و گفت: «قرار است اقداماتی برای ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه انجام شود و این موضوع در دستور کار قرار دارد» اما «نهادهای ذیربط از جمله هلال احمر می‌توانند توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه دهند.»

در همین حال آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان، از روز یک‌شنبه به تهران سفر کرده است و روز دوشنبه دهم مهر نیز با حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد.

از سوی دیگر ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، از احتمال «سفر یک هیات جمهوری آذربایجان به ایران در آینده نزدیک» خبر داد و گفت: «‌برنامه‌ای برای سفر مقامات جمهوری آذربایجان به تهران در چارچوب تبادل هیات بین دو کشور وجود دارد» اما «من تاریخ دقیق آن را نمی‌دانم».

او در ادامه با اشاره به اینکه «گفت‌وگو و رایزنی بین مقامات ایران و جمهوری آذربایجان ادامه دارد»، افزود: «در این گفت‌وگوها در مورد آخرین تحولات منطقه و همچنین از سرگیری مجدد فعالیت سفارتخانه جمهوری آذربایجان در ایران رایزنی و گفت‌وگو» می‌شود.

جمهوری آذربایجان پس از «حمله یک فرد مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان در روز هفتم بهمن سال ۱۴۰۱» که به کشته شدن «رئیس سرویس امنیتی این سفارت» منجر شد، سفارت خود در تهران را تعطیل کرده است.

ناصر کنعانی همچنین «روند گفت‌وگوها و رایزنی‌ها برای از سرگیری فعالیت دیپلمات‌های آذربایجانی در تهران را «مثبت» و «دلگرم‌کننده» خواند و ابراز امیدواری کرد که با «تکمیل روندهای طی شده، به زودی فعالیت مجدد دیپلمات‌های جمهوری آذربایجان در ایران» آغاز شود.

XS
SM
MD
LG