جایزه سالانه سازمان مدافع آزادی بیان به توماج صالحی، رپر معترض، اعطا شد
سازمان معتبر «ایندکس آن سِنسِرشیپ» [شاخص سانسور] روز پنجشنبه جایزه آزادی بیان خود در شاخه هنر را به توماج صالحی، رپر معترض، در ایران اهدا کرد.
این سازمان در بیانیه خود به همین مناسبت نوشت: «توماج صالحی خواننده رپ ایرانی است که در مورد بیعدالتی و تجاوز مقامات ایرانی به حقوق جامعه مدنی ایران میخواند. تلاشهای هنری او در حمایت از اعتراضات ایران پس از مرگ مهسا امینی الهامبخش بود.»
یکی از اقوام توماج صالحی در خارج از کشور به نمایندگی از او پیامی را هنگام اهدای جایزه قرائت کرد.
توماج صالحی هشتم آبان ۱۴۰۱ در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» پس از حدود دو ماه زندگی پنهانی در روستای گِردبیشه در استان چهارمحال و بختیاری، بازداشت و با اتهاماتی چون «افساد فیالارض» که میتوانست برای او حکم اعدام در پی داشته باشد، محاکمه شد.
او بر اساس اعلام رئیسکل دادگستری استان اصفهان، در دادگاه به «شش سال و سه ماه حبس» محکوم شد و اکنون در زندان به سر میبرد.
انتقاد مولوی عبدالحمید از پلمب یکی دیگر از نمازخانههای اهل سنت در تهران
مولوی عبدالحمید، رهبر سنیهای ایران، روز جمعه، ۲۸ مهرماه، در خطبه نماز جمعه از پلمب یکی دیگر از نمازخانههای اهل سنت در تهران انتقاد کرد.
او گفت که برای این نمازخانه اهل سنت همواره مشکلات ایجاد شده و پیش از این نیز سرویسهای بهداشتی آن را تخریب کرده بودند.
اهل سنت در تهران همواره با با مشکلاتی در زمینه تاسیس مسجد یا برگزاری مراسم خود در پایتخت و حومه آن مواجه بودهاند.
خبر پلمب یکی دیگر از نمازخانههای اهل سنت در حالی منتشر میشود که به گفته یک نماینده مجلس در سال ۱۳۹۸، نهادهای امنیتی پیش از این وعده داده بودند که محلی برای برگزاری نماز جمعه اهل سنت اختصاص پیدا کند.
«فضای امنیتی» در اطراف مسجد مکی و «بازداشت» عدهای از معترضان در زاهدان
از ساعتی پیش، گزارشها از زاهدان از ایجاد «فضای امنیتی» در این شهر و بازداشت عدهای از حاضران در اعتراض هفتگی مردم این شهر حکایت دارد.
در این خبرها که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، از تلاش نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی «برای محاصره» مسجد مکی آمده است.
همزمان حساب کولبرنیوز از «تیراندازی و پرتاب گاز اشکآور» به سوی معترضانی خبر میدهد که در از سال گذشته هر هفته پس از نماز جمعه در شهر زاهدان به خیابانها آمدهاند.
حساب کمپین فعالین بلوچ نیز ویدئوهایی از تجمع و شعار دادن این معترضان در نزدیکی مسجد مکی منتشر کرده است.
مکرون مهسا امینی و تمام زنان ایرانی را به خاطر مبارزهشان ستود
در پی اعطای جایزه حقوق بشری ساخاروف به مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» که روز پنجشنبه رخ داد، رئیس جمهور فرانسه زن جوان اهل سقز را که در بازداشت گشت ارشاد جان باخت و تمام زنان ایرانی را به دلیل مبارزهشان برای رسیدن به حقوقشان ستود.
امانوئل مکرون در پیامی توییتری اعطای این جایزه معتبر به مهسا امینی را نشان «تعهد اروپا به آزادی» توصیف کرد.
پارلمان اروپا روز پنجشنبه، ۲۷ مهرماه، جایزه حقوق بشری اتحادیه اروپا را به مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران اهدا کرد.
جایزه آزادی تفکر و عقیده ساخاروف عالیترین جایزهای است که اتحادیه اروپا سالانه به فعالان حقوق بشر یا مجموعهای از فعالیتهای حقوق بشری اهدا میکند. جایزه نقدی ساخاروف ۵۰ هزار یورو است.
اینستاگرام برای افزودن عنوان «تروریست» به پروفایل کاربران فلسطینی عذرخواهی کرد
شرکت مِتا، مالک اینستاگرام، پس از درج کلمه «تروریست» در پروفایل برخی کاربران فلسطینی در این شبکه اجتماعی، با عذرخواهی از آنان گفت که این اشکال در ترجمه خودکار به وجود آمده است.
این شرکت اعلام کرد نقص فنی باعث بروز ترجمههای خودکار «نامناسب» شده و این مشکل اکنون رفع شده است.
این مشکل برای کاربرانی رخ داد که روی پروفایل آنها عبارت «فلسطینی» به زبان انگلیسی، تصویر پرچم فلسطین یا کلمه «الحمدالله» به زبان عربی نوشته شده بود.
به گفته دبیر بنیاد «حریم الکترونیک» در استرالیا (Electronic Frontiers) و یک فلسطینی ساکن در سیدنی، شفافیت کافی از سوی متا در مورد چگونگی وقوع این اتفاق وجود نداشته است.
از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس، متا به سانسور پستهای حمایت از فلسطین در پلتفرمهای خود متهم شده و گفته شده که حسابهایی را که در حمایت از فلسطین مطالبی را منتشر کردهاند، مسدود یا محدود کرده است.
کانادا ۴۱ دیپلمات خود را از هند خارج کرد
در ادامه تنش در روابط کانادا و هند در پی قتل یک رهبر سیکها در خاک کانادا، روز پنجشنبه، ۲۷ مهر، خبر رسید که کانادا ۴۱ دیپلمات خود را به همراه خانوادههایشان از دهلی نو خارج کرده است.
دو هفته پیش، روزنامه فایننشال تایمز گزارش داده بود که دولت دهلینو از اتاوا خواسته حدود ۴۰ دیپلمات کانادایی را تا تاریخ دهم اکتبر (۱۸ مهر) از خاک هند خارج کند.
این روزنامه بریتانیایی به نقل از یک منبع مطلع نوشته بود که هند تهدید کرده مصونیت دیپلماتیک دیپلماتهای کانادایی را که پس از این مهلت در خاک هند باقی بمانند، لغو خواهد کرد.
ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، روز پنجشنبه با تاکید بر اهمیت حفظ امنیت دیپلماتهای کشورش در خارج از کانادا اقدامات اخیر هند را «غیرمنطقی» خواند.
به گفته خانم جولی، در حال حاضر ۲۱ دیپلمات کانادایی در خاک هند حضور دارند.
اواخر شهریور، پس از آن که نخستوزیر کانادا هند را به دست داشتن در قتل یک رهبر سیک در خاک کانادا متهم کرد، دهلی نو خدمات ارائه ویزا در این کشور را به حالت تعلیق درآورد و از شهروندانش خواست که به مناطق خاصی از کانادا سفر نکنند.
«اعدام گروهی ده» زندانی مرد در زندان قزلحصار کرج
سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ، روز پنجشنبه، ۲۷ مهرماه، از اعدام گروهی ده زندانی مرد در زندان قزلحصار کرج خبر داد.
این سازمان در بیانیهای که منتشر کرد از سازمان ملل خواسته است که به این رخداد واکنش نشان دهد. در این بیانیه آمده است: «سکوت سازمان ملل در قبال این اعدامها به مثابه تایید تلقی میشود.»
در این بیانیه آمده است: «صبح روز چهارشنبه ۲۶ مهرماه، حکم اعدام دستکم ۱۰ مرد در زندان قزلحصار کرج به اجرا درآمد. این زندانیان ظاهرا همگی با اتهامات مربوط به مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند.»
از هویت و اتهامات دقیق این ده زندانی هنوز خبر رسمی منتشر نشده، و رادیوفردا قادر به تایید مستقل این خبر نیست.
سازمان حقوق بشر ایران یادآوری کرده است: «از میان ۲۸۵ اعدام مرتبط با مواد مخدر که سازمان بینالمللی «کاهش آسیب» سال ۲۰۲۲ در سراسر جهان ثبت کرده، ۹۰٪ آنها در ایران انجام شده است.»
زلزله بامداد جمعه منطقه «خان زنیان» در نزدیکی شیراز دستکم ۷ مصدوم برجای گذاشت
در پی وقوع زلزلهای به بزرگی ۴.۹ در نخستین ساعتهای بامداد جمعه در منطقه خان زنیان، مقامهای ستاد مدیریت بحران استانداری فارس گفتند که این زلزله دستکم ۷ مصدوم داشته و خسارات محدودی چون «ترک خوردگی دیوار و سقف» نیز در تعدادی از خانههای این منطقه ایجاد کرده است.
بنابر اعلام مرکز لرزهنگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، این زلزله به بزرگی ۴.۹ در ساعت ۲ و ۱۳ دقیقه بامداد جمعه رخداد و کانون آن در عمق ده کیلومتری منطقه خان زنیان بوده است.
شدت این زلزله به حدی بود که بنابر گزارش خبرگزاری ایسنا، «کاملا در منازل مسکونی شیراز» احساس شده است.
همچنین شماری از مردم این منطقه و برخی مناطق شیراز، به دلیل نگرانی از زلزلههای احتمالی بعدی ساعتهای بامدادی جمعه را در بیرون از منازل خود سپری کردند.
در همین حال فرهاد سعیدی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس اعلام کرد که این زلزله دستکم ۷ مصدوم در پی داشته است.
فرهاد سعدی گفت که ساعت و ۲ و ۱۳ دقیقه بامداد جمعه ۲۸ مهر ماه زلزلهای به بزرگی ۴.۹ مناطقی از استان فارس و شهر شیراز را لرزاند و در پی آن تیمهای ارزیاب هلال احمر به منطقه خان زنیان، کانون این زلزله، اعزام شدند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس افزود که در این زلزله، دستکم هفت نفر مصدوم شدند که اغلب این افراد هنگام وقوع زلزله و «حین فرار» دچار مصدومیت شدند و پس از مداوا بهصورت سرپایی، از مراکز درمانی مرخص شدند.
زلزله خان زنیان همچنین «خساراتی محدودی» در پی داشته است. بنابر اعلام ستاد مدیریت بحران استانداری فارس با آنکه در بررسیهای اولیه «تخریب و خسارات مالی این زمین لرزه شدید نبوده» اما «چند ترک خوردگی دیوار و سقف» در تعدادی از منازل مسکونی گزارش شده است.
به گفته فرهاد سعدی تیمهای امداد و تیمهای ارزیاب همچنان در حال بازدید میدانی از مناطق روستایی و شهری خان زنیان هستند.
خان زنیان مرکز بخش دشت ارژن در استان فارس است و در ۳۹ کیلومتری جنوب غربی شهر شیراز قرار دارد.
عفو بینالملل: ایران به «گروگانگیری» کارمند سوئدی اتحادیه اروپا پایان دهد
عفو بینالملل از ایران خواست تا فورا یوهان فلودِروس، شهروند سوئدی و کارمند دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا را که از سال گذشته در بازداشت جمهوری اسلامی است آزاد کند.
این نهاد بینالمللی روز پنجشنبه ۲۷ مهرماه با انتشار پیامی در شبکه ایکس، توئیتر سابق، اعلام کرد جمهوری اسلامی از ۱۷ آوریل ۲۰۲۲ این شهروند سوئدی را «خودسرانه بازداشت و به گروگان گرفته است».
عفو بینالملل میگوید جمهوری اسلامی با بازداشت این شهروند سوئدی، میخواهد او را با یک مقام سابق جمهوری اسلامی در زندان سوئد مبادله کند.
روابط بین سوئد و ایران از حدود سه سال پیش که سوئد حمید نوری، معروف به حمید عباسی، دادیار سابق زندان گوهردشت، را به دلیل نقشش در اعدامهای دستهجمعی سال ۶۷ و شکنجه زندانیان سیاسی دستگیر کرد، متشنج بوده است.
این بیانیه از جمهوری اسلامی خواسته است فورا بدرفتاری و شکنجه این شهروند سوئدی را متوقف کرده و امکان تماس تلفنی او با خانواده و دستگاه دیپلماسی سوئد را فراهم کرده و اجازه برخورداری او از یک وکیل انتخابی توسط خودش را بدهد.
جمهوری اسلامی شهریور امسال و ۵۰۰ روز بعد از بازداشت آقای فلودِروس، تایید کرد که او در زندان اوین است.
خانوادهٔ یوهان فلودروس میگویند این شهروند سوئدی در زندان اوین «شرایط بیرحمانهای» را تحمل میکند.
پدر مهسا امینی: اهدای جایزه ساخاروف به ژینا بیانگر توجه جامعه جهانی است
امجد امینی، پدر مهسا امینی، اهدای جایزه عالی حقوق بشری اتحادیه اروپا به مهسا امینی را بیانگر توجه «جامعه جهانی به مظلومیت ژینا (مهسا) و بسیاری از همنسلان او که تنها به خاطر میل به زندگی آزاد، مظلومانه جانشان را از دست دادند» دانست.
آقای امینی در بیانیهای که نسخهای از آن در اختیار رادیوفردا قرار گرفت، خطاب به نمایندگان پارلمان اروپا و هیات داوران جایزه بینالمللی حقوق بشر ساخاروف نوشت: «ما تنها به عنوان والدین ژینا داغدار نیستیم، بلکه سوگوار جان باختن هر عزیزی در ایران و سراسر جهان میباشیم که در راه آزادی قربانی میشوند و داغ دل ما هر روز تکرار میشود».
پارلمان اروپا روز پنجشنبه جایزه حقوق بشری اتحادیه اروپا را به مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران اهدا کرد.
آقای امینی ضمن تاکید بر اینکه که «همبستگی مردم و مناسبات سیاسی و اجتماعی در سراسر جهان، باید دنیا را به جایی امنتر برای کودکان و جوانان و حیات انسانی تبدیل کند.» در پایان متن خود نوشته است: «ژینا دختر ما، نمرده است. ما با او زندگی میکنیم. خوشحالیم که نام او به نماد آزادیخواهی و برابریطلبی در جهان تبدیل شد و احساس میکنیم او هم مانند ما خرسند و خشنود است».
جایزه آزادی تفکر و عقیده ساخاروف عالیترین جایزهای است که اتحادیه اروپا سالانه به فعالان حقوق بشر یا مجموعهای از فعالیتهای حقوق بشری اهدا میکند. جایزه نقدی ساخاروف ۵۰ هزار یورو است.
هنوز مشخص نیست که چه فرد یا گروهی به نمایندگی از مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» آن را دریافت خواهد کرد.
مراسم اهدای این جایزه ۲۲ آذرماه امسال (۱۳ دسامبر) در شهر استراسبورگ فرانسه برگزار خواهد شد.